Dokąd zmierza świat?

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 40

Re: Dokąd zmierza świat?

Post napisał: atom1477 » 10 lis 2025, 12:02

IMPULS3 pisze:
10 lis 2025, 09:13
To nie sa wady. To jest armagedon internetu.
Nie wiesz o czym mówisz. Armagedon będzie niezależnie od zakazu o którym mówisz. Tylko tego nie rozumiesz.
IMPULS3 pisze:
10 lis 2025, 09:13
Ty aby wrzucić jakiś filmik potrzebujesz czasu aby coś zrobić. Natomiast AI potrzebuje chwili i z szybkością karabinu maszynowego wypuszcza film za filmem.
Pomyliłeś wrzucanie z nagrywaniem/tworzeniem. Ale ok, domyśliłem się o czym mówisz.

Zapominasz tylko że filmy są wrzucanie nie tylko przez użytkowników.
Wrzucają również rządy, wojsko/policja, korporacje, reklamodawcy, itp. Oni w jakimś sensie też są użytkownikami, ale innymi. I ich te Twoje zakazy by nie objęły.
Czyli śmietnik w internecie i tak by był, z tą tylko różnicą że zwykły użytkownik nie mógł by w tym uczestniczyć. Był by tylko konsumentem, i oczywiście ofiarą.
Chcesz być ofiarą bez możliwości rewanżowania się, to Twoja sprawa. Ja nie chcę.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 89

Post napisał: IMPULS3 » 10 lis 2025, 12:18

atom1477 pisze:Chcesz być ofiarą bez możliwości rewanżowania się,

To żeś wymyślił, rewanż wrzuceniem jeszcze głupszego czegoś?
atom1477 pisze:Zapominasz tylko że filmy są wrzucanie nie tylko przez użytkowników.

Dlatego napisałem wcześniej że powinny być odznaczone na etapie tworzenia że są sztuczne.
atom1477 pisze:I ich te Twoje zakazy by nie objęły.

Jeśli miałbym możliwość kliknieia że nie chcę sztucznych filmów to też by mnie zadowalało. Poza tym nie rozumiem dlaczego tolerujesz jakieś większe uprawnienia kogoś kto jest przy władzy czy stanowisku? Dla mnie jak wszyscy to wszyscy bez wyjątku.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 40

Post napisał: atom1477 » 10 lis 2025, 12:34

IMPULS3 pisze:
10 lis 2025, 12:18
To żeś wymyślił, rewanż wrzuceniem jeszcze głupszego czegoś?
Dlaczego głupszego?
Chodzi o kontrę. Rząd wrzuca filmik że atakują nas kosmici, i w związku z tym nawołuje do ograniczeń czy jakichś podatków, to na szybko wrzucam filmik że żadnych kosmitów nie ma. Co w nim głupiego?
To nawet nie musi być filmik z AI, ale prawdziwy film nagrany na mieście. I taki filmik, mimo że prawdziwy, mógłby być odrzucony przy publikacji jako filmik AI (bo przecież rząd oficjalnie informuje że kosmici atakują). I/albo jeszcze dodatkowo, poza niemożliwością publikacji, byłbym karany za taki filmik.
Właśnie dlatego takiego zakazu dla zwykłych użytkowników nie powinno być.
IMPULS3 pisze:
Dlatego napisałem wcześniej że powinny być odznaczone na etapie tworzenia że są sztuczne.
Ale taki wymóg nie będzie obowiązkowy dla rządów.
IMPULS3 pisze:
Poza tym nie rozumiem dlaczego tolerujesz jakieś większe uprawnienia kogoś kto jest przy władzy czy stanowisku? Dla mnie jak wszyscy to wszyscy bez wyjątku.
A gdzie napisałem że toleruję?
Rozumiem że Ty masz taką moc, że jak czegoś nie tolerujesz to tego nie będzie. Też bym tak chciał.
Przypominam też że to Ty pierwszy ograniczyłeś się do "użytkowników". I właśnie dlatego się przyczepiłem. To nie ja, ale Ty, podzieliłeś społeczeństwo na użytkowników i resztę (czyli elitę). A teraz nagle piszesz że dla Ciebie wszyscy są tacy sami. Fajnie, ale dlaczego piszesz to dopiero teraz?
Ostatnio zmieniony 10 lis 2025, 12:42 przez atom1477, łącznie zmieniany 1 raz.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: kamar » 10 lis 2025, 12:37

IMPULS3 pisze:
nie chcę sztucznych filmów to też by mnie zadowalało.
O naiwności ludzka. Chcesz prawdziwy film To sobie nakręć jak kury dziobią ziarno na podwórku. Wszystko inne jest ustawką i iluzją.
Niedawno byłem w Wenecji i zdziwiony, że jest plac Św. Marka. A przecież Bond go wysadził i zatopił :)
A jak napiszę , że wolę bluesa od AI niż disko polo na żywo to mnie zlinczujesz ?
Jak to mówili prze 100 laty - ważny jest szlagwort a reszta to tylko podział pieniędzy.
Może , zamiast płakać nad rozlanym mlekiem, nauczyć się z niej korzystać ?

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 10 lis 2025, 15:18

atom1477 pisze: Rząd wrzuca filmik że atakują nas kosmici, i w związku z tym nawołuje do ograniczeń czy jakichś podatków, to na szybko wrzucam filmik że żadnych kosmitów nie ma. Co w nim głupiego?

Filmik rzucony że atakują kosmici zawsze będzie idiotyzmem i z tego właśnie wolałbym nie oglądać bo to byłby twór AI. Natomiast nie mam nic przeciwko jeśli wrzucisz filmik ze swojej miejscowosci i pokażesz ze jest cisza i spokój. Ale to nie znaczy że chcę oglądać Twój filmik który wygenerowałeś zamiast po prostu go nagrać osobiście.
atom1477 pisze:Ale taki wymóg nie będzie obowiązkowy dla rządów.

Bo już na tym etapie dajesz przyzwolenie, a ja nie.
atom1477 pisze:Przypominam też że to Ty pierwszy ograniczyłeś się do "użytkowników".

Tak, ale dlatego że zasyfiają internet, a w tym tempie za rok czy dwa nie będziesz wiedział co oglądasz. Skoro tak chcesz to ok, ja natomiast napisałem tylko swoje zdanie.
kamar pisze:Wszystko inne jest ustawką i iluzją.

Ja nie piszę o jakiś filmach fabularnych.
kamar pisze:Może , zamiast płakać nad rozlanym mlekiem, nauczyć się z niej korzystać ?

Nie zamierzam wrzucać sztucznych filmów. Potrafię sam nagrać i kocham realny swiat a nie bajki mające wprowadzic ludzi w błąd. Bo skoro autorzy nie zaznaczają że film jest AI to celowo robią wodę z mózgu swoim widzom.

Ja tylko się dziwię ze takie larum jest na forum jak pojawią się lewe posty ale już do lewych filmów jest aprobata... Hmmmmm,

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 64

Post napisał: jasiu... » 10 lis 2025, 16:41

logopeda pisze:
09 lis 2025, 20:17
Ty to dziadostwo czytasz? serio :)
Tak, głównie AutoBILD, jest tam też "Autobild TV" z całkiem ciekawymi filmami. Oprócz tego często wchodzę na Kaufberater (poradnik zakupowy). Są tam pokazywane często ciekawe testy. Oczywiście, że musisz po swojemu oceniać wyniki tych testów (z samochodów zawsze zwycięży VW) ale niektóre produkty są przedstawiane dość fajnie. Ot przykład, test wkrętarek akumulatorowych z pokazaniem plusów i minusów: https://www.bild.de/kaufberater/akkuschrauber-test/ - można się nie zgodzić, ale warto obejrzeć.

Bo widzisz, ja muszę na codzień mieć kontakt z językiem, którego muszę używać, a takie działy w BILDzie dosyć dobrze wpływają na utrwalenie znanych i poznanie nowych zwrotów i słów. Bo to prosty, fajny język w nich jest.
atom1477 pisze:
10 lis 2025, 12:02
Wrzucają również rządy, wojsko/policja, korporacje, reklamodawcy, itp.
Przede wszystkim oni. W końcu muszą cię ogłupić i zmanipulować, żebyś był jak najłatwiej i najprzewidywalniej sterowalny.
IMPULS3 pisze:
napisałem wcześniej że powinny być odznaczone na etapie tworzenia że są sztuczne.
To chyba już jest w regulaminie jutuba. Tylko że nie ma żadnych sankcji za nie podanie takiej informacji, a przecież nikt, kto ma niecne zamiary, na przykład celowo wstawiając fejka, nie będzie ogłaszał wszem i wobec, że to fejk.
kamar pisze:
10 lis 2025, 12:37
Może , zamiast płakać nad rozlanym mlekiem, nauczyć się z niej korzystać ?
A wiesz, że do dokładnie takiego samego wniosku doszedł jeden z najlepszych w Polsce fachowców od dźwięku. Tutaj się wypowiada:

IMPULS3 pisze:
10 lis 2025, 15:18
Nie zamierzam wrzucać sztucznych filmów.
A ja od pewnego czasu przestałem w ogóle wrzucać cokolwiek swojego do internetu, z wyjątkiem może treści, które niosą informację. Nie wstawiam ani filmów, ani zdjęć. Na iksie nie mam konta, z fejsbuka wieje nudą. Postanowiłem nie ułatwiać pracy sztucznym inteligencjom, tworzącym profile poszczególnych ludzi, żeby później wykorzystywano moje słabe punkty. Nie wstawiam. Moje zdjęcia są moje.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 10 lis 2025, 17:00

jasiu... pisze:To chyba już jest w regulaminie jutuba.

To nie o to chodzi. Regulamin niczego nie rozwiązuje ponieważ....
jasiu... pisze:Nie wstawiam. Moje zdjęcia są moje.

Ja też nie wstawiam swoich zdjęć i swoich danych bo nie chcę, ale problem w tym że jeśli to pójdzie w tę strone co idzie to jeśli będe chciał obejrzec Warszawę i wyskoczy mi filmik o niej to nie wiem czy tam będą prawdziwe ulice, miejsca i fontanny. I może okazać sie tak że pojadę gdzieś gdzie na filmie było pieknie a w rzeczywistości nędza i dziadostwo. Oczywiscie to delikatny przykład ale w takim kierunku to idzie. I nie jest to wina AI tylko osób które założą konta aby mieć wyświetlenia a nie koniecznie będą oferowały prawdziwe obrazy.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: kamar » 10 lis 2025, 17:02

jasiu... pisze:
10 lis 2025, 16:41
A wiesz, że do dokładnie takiego samego wniosku doszedł jeden z najlepszych
Nie wiem. Ale wiem , że AI to nie tylko filmiki i muzyczki :)

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 64

Post napisał: jasiu... » 10 lis 2025, 20:04

IMPULS3 pisze:
10 lis 2025, 17:00
to jeśli będe chciał obejrzec Warszawę i wyskoczy mi filmik o niej
Wszystko zależy od tego, gdzie będziesz szukał informacji. Jeśli zajrzysz na Street View, to z dużą dozą prawdopodobieństwa znajdziesz prawdziwy obraz. Problemem może być co najwyżej interpretacja informacji.

Ot ostatnio jakieś naukowce odkryli, że suplementowanie melatoniny u ludzi, którzy mają kłopoty z zasypianiem wiąże się ze zwiększonym występowaniem chorób układu krążenia.

Wniosek - melatonina, do tej pory uważana za związek obojętny dla zdrowia, wywołuje choroby układu krążenia?

Absolutnie nie, bo jeśli ktoś bierze melatoninę, to znaczy, że jego zegar biologiczny jest rozregulowany. I to rozregulowanie zegara biologicznego jest najbardziej prawdopodobną przyczyną zwiększenia chorób układu krążenia w tej grupie. Zdrowi, którzy nie mają problemów z zasypianiem, melatoniny nie biorą.

No ale to trzeba samemu pomyśleć, czemu wyniki badań są takie, a nie inne. Sztuczna inteligencja, bazująca na wprowadzonych danych powie, że choroby układu krążenia są związane z przyjmowaniem melatoniny. A następnego dnia pokaże się tysiąc filmów na jutubie z taką tezą.

Właśnie dlatego z dużą ostrożnością podchodzę do jutuba, szczególnie jeśli ktoś ma na nim tysiące klikających w łapki.
kamar pisze:
10 lis 2025, 17:02
Ale wiem , że AI to nie tylko filmiki i muzyczki :)
Też wiem. Tyle, że to jest tak, jak z alkoholem. Jedni potrafią z niego korzystać, inni kończą na spotkaniach AA w najlepszym razie. A trudno znaleźć informacje, jak z AI korzystać, no to niektórzy idą na całość. Skoro kilkanaście minut może z nikogo zrobić kogoś, to czemu w tą stronę nie iść. I te filmiki, a to z Tuskiem, a to z Nawrockim, a później automatycznie co niektórzy lajkują, lajkują, lajkują. I pojawia się "gwiazda" interneta.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 10 lis 2025, 21:14

jasiu... pisze:Wszystko zależy od tego, gdzie będziesz szukał informacji. Jeśli zajrzysz na Street View, to z dużą dozą prawdopodobieństwa znajdziesz prawdziwy obraz.

I co mam oglądać każda uliczkę w poszukiwaniu atrakcji? :) To chyba lepiej było obejrzec jakiegoś podróżnika z kamerą który nagrał mi tę Warszawę a ja tylko sobie kupie bilet i faktycznie znajdę się w tych miejscach co zobaczyłem na PRAWDZIWYM filmie a nie na czymś co wygenerowało Ai gdzie moja podróż skończy się na zwykłej ulicy podczas gdy na fikcyjnym filmie był tam złoty domek. :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”