Tokarka do serwisu motocyklowego
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7
Tokarka do serwisu motocyklowego
Witam, jaką mała tokarke możecie polecić do serwisu motocyklowego? Będzie używana sporadycznie może 2 razy w miesiącu. Głównie gwinty, tulejki, fazy. Budżet około 6 tys. Mocno ogranicza mnie miejsce więc tokarki pokroju tum 25 odpada, najlepiej około 200kg. Nie ukrywam że, myślałem nad jakimś chińczykiem mogę mieć Prome w dużym rabacie.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 47
Re: Tokarka do serwisu motocyklowego
Gwinty w tych tokarkach to droga przez męke. Żeby zrobić gwint trzeba przezbroić gitarę. Zrobisz gwint i trzeba przezbroić na toczenie. Masa grzebania, ustawiania, i babrania się w uwalonych smarem kołach.
To zrobi każda. Co nie kupisz to i tak to samo jedynie pod inną nazwą. Wybierz to co ma najkorzystniejszą cenę. Byle nie te zabawki mini lathe.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Dla trzech wybranych nie potrzeba. Dla innych potrzeba.
Ale ja wiem, czy to taka wielka uciążliwość?
Jaka mała tokarka, ma pełną skrzynkę gwintową?
Zna ktoś taki model?
Ale ja wiem, czy to taka wielka uciążliwość?
Jaka mała tokarka, ma pełną skrzynkę gwintową?
Zna ktoś taki model?
"W życiu piękne są tylko chwile...."
-
Zależy jakie kto ma priorytety. Mnie to tak irytowało, że po którym uwaleniu się smarami zacząłem kombinować tak :
cyfrowy-posuw-napedu-t63681.html?hilit=gitara
Ale mnie sprowadzono na jedyną właściwą ścieżkę i skończyło się na pełnym CNC. Tak się gwintuje dopiero na tych maszynach komfortowo. Z dostępnych skoków gwintów nie ma takiego skoku którego nie wykona. Poza tym cała reszta prac jest nieporównywalna na + dla CNC, więc też nie ma o czym gadać. Korby mam w opcji i czasami używam do szybkich pojedynczych akcji, ale coraz mniej.
Z tanich małych, dostępnych jedynie sterowana cyfrowo. Jakieś wyszukane typu Hardinge pewnie mają. Ale tak naprawdę nigdy się tym nie interesowałem więc pewności też nie mam.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 40
Chłopaki:
Po co komus pchac się w koszta skoro użytkowanie raczej żadne. Co do gwintów to skok w gratach motocyklowych jest zazwyczaj 1.5 więc chyba lepiej byłoby pokombinować i przerobić coś aby szybko dawala się przestawic tokarka z posuwu na gwinty niż ładować kasę na coś co ma stać 99% swego czasu nieużytkowane.

mechanik2008 pisze: Będzie używana sporadycznie może 2 razy w miesiącu.
Po co komus pchac się w koszta skoro użytkowanie raczej żadne. Co do gwintów to skok w gratach motocyklowych jest zazwyczaj 1.5 więc chyba lepiej byłoby pokombinować i przerobić coś aby szybko dawala się przestawic tokarka z posuwu na gwinty niż ładować kasę na coś co ma stać 99% swego czasu nieużytkowane.

-
Zelrp + dwa silniki + cała reszta to tak z 1500 max obecnie i maszyna śmiga na CNC gwintuje, goli, krawaty wiąże.......... Kupowanie gotowca z alledrogo za około 20 kkz jest wyrwane z rzeczywistości.
Jak ? Widziałeś konstrukcję tej gitary. Tu nawet jakieś zdjęcie mojej się uchowało
pomozcie-w-ustawieniu-gitary-t19068-30. ... ra#p152780
Poza tym nawet jak by to wyrzeźbił to jeden gwint na szybko ?. Za chwilę przyjdzie robić coś innego z innym skokiem i po zawodach. W/g mnie do toczenia nie ma problemu z tymi maszynkami. Ale ustawianie pod gwinty to one mają dla wytrwałych zawodników. A jak kilka detali z jednego uchwycenia z gwintowaniem przyjdzie robić ?. Nie da się komfortowo w żaden sposób na tym gwintować.