A, bo jest głęboko schowany na dole.Parowy pisze:I znowu kwadratowa głowa![]()
A może jest na forum na sprzedaż jakiś dobry sprawdzony sprzęt?
(nie znalazłem jeszcze działu "giełda" )
Giełda
Obecnie tokarek tam brak.
Przy czym ogólnie zasada, którą można się kierować, to tokarka im większa, tym sztywniejsza, czyli lepsza. I chociaż są produkowane w chinach, jak np. nutool, to nie znaczy, że do niczego się nie nadają, więc nie należy się zniechęcać. To wciąż tokarka, tylko, że jak się chce więcej wymagać, to trzeba sobie dopieścić i będzie działać bardzo dobrze. Koledzy się chwalą nie raz, że są w stanie trzymać wymiar do 0.01 - 0.02 mm na nutoolu. Poza tym to też trochę loteria, jaki jest ten konkretny model, który się trafi, bo można trafić bardzo dobrze, a można trafić gorzej, ale na to nie da się nic poradzić oprócz wstępnych oględzin, jeżeli jest taka możliwość.
Nie chcę się tutaj wypowiadać za bardzo zawzięcie, bo ze mnie początkujący amator dopiero, co niewiele jeszcze wie

EDIT: A i jeszcze dodam coś do funduszy, czasem warto na starcie trochę budżet zwiększyć i mieć sprzęt, który wystarczy znacznie dłużej. W przypadku małych tokarek i nutoola powiedziałbym, że warto w niego inwestować, bo przeskok do "wyższej półki" tokarek (od nutoola i odpowiedników) w cenie to tak 10 tys+, a przeskok między tytanem 350, a nutoolem to 1 tys.