Nie bardzo. nadmierny luz byłby skutecznie kasowany tylko przy spokojnym jednostajnym spływie wióra, ale wystarczy chwilowe wahnięcie oporów skrawania spowodowane zachwianiem szybkości skrawania wynikającą z różnicy twardości materiału, ostrości ostrza, czy spływu wióra, i masz eskalacje drgań...rc36 pisze:Jeśli chodzi o tą listwę pod pryzmą od strony korbki to jest ona niepotrzebna ponieważ luz jest kasowany samoistnie pod wpływem sił skrawania
Nowy Nabytek = Nowe Problemy - LD550
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 27
pozdrawiam,
Roman
Roman
Tagi:
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
Panowie problemu nie rozwiążecie bez skrobania podstawy i jaskółki.
Błąd równoległości nie może być większy niż (poszaleje) 0.01-0.02 mm. Po wyskrobaniu płaszczyzny poziomej należy sprawdzić za pomocą dwóch wałeczków i mikrometra odległości między jaskółczymi ogonami. Problemem w chińskich tokarkach jest kąt jaskółczego ogona który wynosi nieszczęsna 55. Kupienie liniału z kątem 55 graniczy z cudem.
Proponowałbym wspólne wykonanie kilku małych liniałów specjalnie do skrobania ld550/tytan 500 itd.
Jakość i łatwość obróbki podniesie się niesamowicie. Mój tytan ma błąd równoległości na saniach poprzecznych d granicach 0.05 mm. Na saniach narzędziowych 0.03 mm. To tak dla porówna.
Błąd równoległości nie może być większy niż (poszaleje) 0.01-0.02 mm. Po wyskrobaniu płaszczyzny poziomej należy sprawdzić za pomocą dwóch wałeczków i mikrometra odległości między jaskółczymi ogonami. Problemem w chińskich tokarkach jest kąt jaskółczego ogona który wynosi nieszczęsna 55. Kupienie liniału z kątem 55 graniczy z cudem.
Proponowałbym wspólne wykonanie kilku małych liniałów specjalnie do skrobania ld550/tytan 500 itd.
Jakość i łatwość obróbki podniesie się niesamowicie. Mój tytan ma błąd równoległości na saniach poprzecznych d granicach 0.05 mm. Na saniach narzędziowych 0.03 mm. To tak dla porówna.
-
- Posty w temacie: 14
tocz jak jest i zbieraj na normalną tokarkę, szkoda sobie d.. zawracać... u mnie się ostatnio połamała blokada suportu, wytoczyłem nową.. widziałem sanki od drugiej strony
Co mi to przeszkadza, dostałem robotę zmienić średnicę czopa na wałku rozrządu, zrobiłem do seti, grosz do kieszeni i odkładanie na normalną tokarkę. Przy nutoolu po prostu zamykam oczy i toczę..

Co mi to przeszkadza, dostałem robotę zmienić średnicę czopa na wałku rozrządu, zrobiłem do seti, grosz do kieszeni i odkładanie na normalną tokarkę. Przy nutoolu po prostu zamykam oczy i toczę..

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
jak to se "wytoczyłeś" nową ... o jakiej blokadzie ty mowisz? bo blokada suportu jest tym (foto) nie widze tu nic do toczeniaszopenn pisze:połamała blokada suportu, wytoczyłem nową..

przecie to kątownik naciety fragment jest blokadą (po prawej stronie na foto) i to jest część calego dolnego prowadzenia do szyny. (część arcy trudna do wykonania ze wzgledu na dokladnosc spasowania)
poza tym to nie ma prawa peknac (gdybys zerwał gwint to rozumiem "fizol") ale że pękła całość to wada fabryczna (za dużą przerwe zrobili albo wada materiału) a jeszcze chyba z rok gwarancji ci został
-
- Posty w temacie: 27
bo to nie blokadaArmstec pisze:jak to se "wytoczyłeś" nową ... o jakiej blokadzie ty mowisz? bo blokada suportu jest tym (foto) nie widze tu nic do toczenia

https://www.cnc.info.pl/topics56/przesu ... t40397.htm
tylko listwa podpryzmowa/ślizgacz suportu

choć w niektórych tokarkach część ślizgacza może pełnić także rolę zacisku..

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Posty w temacie: 14
rany boskie ale wy się nad gównem potraficie rozdyskutować, pękła.. całkiem możliwe bo pękła, wytoczyłem - przepraszam akurat przejęzyczyłem się, wykonałem nową, żeby już nie zaczepiać czy było frezowane, piłowane, pilnikowane, skrobane gwintowane.... nigdy nie uważałem że nutool mój ma gwarancje... wy tak uważacie? raczej od razu trzeba samemu go naprawiać...