Jak podłączyć falownik?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 19
Witam
To jest jakiś mocniejszy model, nie najsłabszy więc myślę, że masz rację.
A jeszcze mam pytanie, bo mam silnik 2-biegowy 8 kW, który ma duży prąd rozruchowy i wywala bezpieczniki.
Myślę, że na płynnym starcie powinien ruszyć dla sprawdzenia bez obciążenia?
Da się to zrobić, czy jestem odważny?
Pozdrawiam
Jacek
To jest jakiś mocniejszy model, nie najsłabszy więc myślę, że masz rację.
A jeszcze mam pytanie, bo mam silnik 2-biegowy 8 kW, który ma duży prąd rozruchowy i wywala bezpieczniki.
Myślę, że na płynnym starcie powinien ruszyć dla sprawdzenia bez obciążenia?
Da się to zrobić, czy jestem odważny?
Pozdrawiam
Jacek
Kto się nie bawi, ten nie żyje 
Zakres działalności: gwałty, wymuszenia, haracze.

Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
http://www.sklepfalowniki.pl/softstarty ... 3godSnMAWwAgent0700 pisze:Da się to zrobić, czy jestem odważny?
http://softstarty.qnisz.pl/softstarty/s ... -hfr-1000/ itd.... https://www.google.pl/search?q=softstar ... &gws_rd=cr
Tylko zwróć uwagę również na taki parametr:"Ilość rozruchów na godzinę"
http://www05.abb.com/global/scot/scot20 ... 0201PL.pdf
http://www.automatyka.siemens.pl/docs/d ... 1_6_pl.pdf
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Hola hola...MlKl pisze:Podłączasz zasilanie i silnik od razu, falownik sam z siebie silnika nie startuje, musi dostać odpowiedni sygnał. Zanim podasz ten sygnał, musisz falownik zaprogramować - najczęściej wystarczy to zrobić w trybie autostrojenia. Wczytaj się w manual.
Czasami potrafi falownik być skonfigurowany na autostart

-
Kolego, sprawdź w manualu. Większość falowników musi mieć podłączony silnik podczas uruchamiania, a inne nie (np. niektóre LUSTy). Zwykle jest też dostępny sygnał zezwalający na włączenie stopnia mocy, na początek powinien być wyłączony. Potem resetujesz falownik do ustawień fabrycznych, wpisujesz dane swojego silnika, ustawiasz swoje parametry i testujesz. Zepsuć trudno, bo falowniki są dobrze zabezpieczone przed przekroczeniem swoich parametrów max. Często w manualu jest parę typowych przykładów "krok po kroku", uważaj tylko na swoje bezpieczeństwo
[ Dodano: 2013-08-19, 20:45 ]

[ Dodano: 2013-08-19, 20:45 ]
Zwykle się nie rozpada, tylko dziwnie zachowujeAgent0700 pisze:Gorzej jak silnik dostanie 500 herców i rozpadnie się na kawałki

Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 19
Witam
Podłączyłem wszystko, ustawiłem język angielski (był parszywy język germańskiego oprawcy), obroty, moc, Herce itp.
Niby wszystko dobrze, ale wciskam start i silnik stoi
Wyświetla się też 0 Hz, nie reaguje w ogóle na start, a ustawiłem local panel więc powinien niby. Gdzie szukać?
Może przywrócić ustawienia fabryczne i próbować ponownie?
Zna ktoś falowniki Danfoss?
Pozdrawiam
Jacek
Podłączyłem wszystko, ustawiłem język angielski (był parszywy język germańskiego oprawcy), obroty, moc, Herce itp.

Wyświetla się też 0 Hz, nie reaguje w ogóle na start, a ustawiłem local panel więc powinien niby. Gdzie szukać?
Pozdrawiam
Jacek
Kto się nie bawi, ten nie żyje 

-
Nie znam tego falownika, więc odpowiem nieco ogólnie.Agent0700 pisze:Gdzie szukać?
Zawsze najpierw przywracam ustawienia fabryczne. W manualu zwykle jest spis ustawionych w ten sposób parametrów, łatwo więc sprawdzić.
Zwykle jest jakiś sygnał zezwalający na pracę silnika, coś w stylu Enable, sprawdź to.
Sprawdź, czym jest zadawana częstotliwość ( np. poti), czy to coś jest prawidłowo podłączone.
Sprawdź ustawienie wejść cyfrowych, może któreś pełni rolę stopu i musi być odpowiednio podłączone.
Jeżeli falownik jest sprawny, to musi ruszyć, nie ma cudów

Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Jakie masz opcje oprócz local panel?Agent0700 pisze:Witam
Pozdrawiam
Jacek
Czy jak naciśniesz start to zapala się dioda RUN czy nic się nie dzieje?
Jeśli się nic nie dzieje to znaczy ,ze musisz zmienić jeszcze skąd falownik ma start/stop realizować - pewnie jest na wejścia a trzeba zmienić na przyciski na panelu.
Jeśli run się świeci to czy możesz zmieniać częstotliwość?
Jeśli nie to najpewniej to samo co wyżej czyli zmiana miejsca zadawania częstotliwości na Panel....
Jak sobie nie będziesz mógł poradzić ostatecznie możesz go podesłać do mnie z silnikiem to Ci ustawię za chupa chupsa