Frezarko-wiertarka ZX7016 ''ZOSIA''
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 25
Re: Frezarko-wiertarka ZX7016 ''ZOSIA''
Dodane 17 minuty :
ten falownik to koniecznie z możliwością podłączenia rezystora hamującego. Dla większych prędkości wrzeciona bezwładność napędu - koła,wrzeciono, silnik już zmagazynuje trochę energii której nie wytracisz wolnym zatrzymaniem - falownik będzie wyrzucał błąd napięciowy.
[/quote]
W przypadku stosowanie oprawki z nawrotnicą nie są wymagane lewe obroty więc tzw. pstryk nie będzie potrzebny.
Czy możesz doradzić jaki falownik kupić ?
Druga sprawa to precyzyjny wysuw pinoli. Powtórzę się czy ktoś stosował przekładnie ślimakową lub coś podobnego ?
ten falownik to koniecznie z możliwością podłączenia rezystora hamującego. Dla większych prędkości wrzeciona bezwładność napędu - koła,wrzeciono, silnik już zmagazynuje trochę energii której nie wytracisz wolnym zatrzymaniem - falownik będzie wyrzucał błąd napięciowy.
[/quote]
W przypadku stosowanie oprawki z nawrotnicą nie są wymagane lewe obroty więc tzw. pstryk nie będzie potrzebny.
Czy możesz doradzić jaki falownik kupić ?
Druga sprawa to precyzyjny wysuw pinoli. Powtórzę się czy ktoś stosował przekładnie ślimakową lub coś podobnego ?
Tagi:
-
To już wiem. Może jakiś konkretny model?
Dodane 6 minuty 31 sekundy:
Czy możesz napisać coś więcej na temat precyzyjnego wysywu pinoli tzn mechanizmu?TheNewGuy pisze: ↑04 kwie 2021, 10:22Tak może odnośnie tematu wypychania narzędzi ze stożkiem MT, pomyślałem, że pokażę, jak ja to chałupniczo rozwiązałem - a może komuś się przyda. W mojej Zofii (już dosyć znacznie odbiegającej od oryginału na skutek zastosowanych modyfikacji - zdjęcia są stare - przed dorobieniem pulpitu sterującego, szuflad, aluminiową płytą montażową, zmodyfikowanym wysuwem precyzyjnym pinoli, sprężynami pneumatycznymi odciążającymi przekładnię wysuwu kolumny i kilkoma innymi udogodnieniami)
TNG
-
Odczyt DRO założony na pinoli.
Ostatnio zmieniony 09 lut 2025, 12:44 przez Merfi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 34
Ja wytoczyłem obejmę na pinolę do której mocowany jest liniał, a do korpusu przykręciłem głowicę odczytującą impulsy.
Luz obrotowy pinoli musi być zlikwidowany do niezbędnego minimum, bo liniał będzie się luzował i będą błędy odczytu.

Luz obrotowy pinoli musi być zlikwidowany do niezbędnego minimum, bo liniał będzie się luzował i będą błędy odczytu.

-
Ok tylko to chyba nie Zośka. Patent z obejmą można a nawet trzeba zastosować.