Kurs CNC

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Autor tematu
Zainteresowana
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Kurs CNC

Post napisał: Zainteresowana » 18 paź 2012, 20:49

Witam serdecznie,

Piszę do Panów, ponieważ bardzo interesuje mnie Państwa zdanie - jako fachowców - dotyczące stopnia trudności wykonywania Państwa zawodu.

Zastanawiam się, czy jest sens wysyłać mężczyznę 55-letniego mężczyznę, na kurs operatora CNC, jeżeli nie miał on wcześniej zupełnie styczności z obróbką, skrawaniem a nawet z komputerem.

Czy istnieje szansa, że takie szkolenie mogłoby przygotować taką osobą bez kwalifikacji do wykonywania zawodu operatora CNC?

Z góry byłabym niezmiernie wdzięczna za wszelkie szczere odpowiedzi.

A może mogliby mi Państwo podpowiedzieć, w jaki sposób można przekwalifikować osobę w tym wieku do wykonywania jakichkolwiek prac, czy to ślusarskich, czy tokarskich, a może nawet coś związanego z wózkami widłowymi. Czy są jakiekolwiek kursy przygotowujące do wykonywania jakichkolwiek prac na wydziale.

z góry bardzo dziękuję.

Dodam, że jestem laikiem - i nie do końca znam się na specyfice pracy Panów. :):)

Tagi:

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Re: Kurs CNC

Post napisał: pitsa » 18 paź 2012, 21:01

Wszystko jest możliwe. Zależy od człowieka. Jak się pracownik sprawdzi na stanowisku jako operator/pomocnik, będzie wykazywał zainteresowanie poznawaniem nowych rzeczy i jego opiekun przy pracy to potwierdzi, wtedy warto wysłać na kurs. Przyjmij, że na kurs pracownik musi sobie zapracować / przygotowac się / dojrzeć do tego.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Awatar użytkownika

clubber84
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: clubber84 » 18 paź 2012, 23:24

I właśnie dla takiego celu, jakim jest sprawdzenie umiejętności przyswajania wiedzy i radzenia sobie w codziennych zadaniach jest zatrudnianie pracownika na okres próbny (1 - 2 - 3 miesiące).
Dopiero po tym czasie można cokolwiek powiedzieć i dowiedzieć się o pracowniku, jeśli jest pojętny i będzie chciał się uczyć nowych umiejętności, można posłać go na szkolenie bez obawy, że znudzi mu się praca w szybkim czasie.
Ja proponuję, aby pracownik w tym wieku, rozpoczął pracę w tej dziedzinie od maszyn obsługiwanych manualnie (tokarka, frezarka, szlifierka do płaszczyzn itp.).
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

dudis69
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: dudis69 » 19 paź 2012, 00:41

clubber84 pisze: można posłać go na szkolenie bez obawy, że znudzi mu się praca w szybkim czasie.
Dlatego często pracodawca z pracownikiem podpisuje aneks do umowy w formie weksla, że ten przepracuje kolejne X lat, żeby nie przyszło mu do głowy zmieniać pracy ( przejść do konkurencji ) po podniesieniu kwalifikacji, a jeżeli już to zrobi jest zobowiązany do pokrycia kosztów przebytych szkoleń. Normalna praktyka.
Wiadomo że ważne są indywidualne predyspozycje, jeżeli człowiek chce, i wykazuje zainteresowanie obróbką skrawaniem - "widzi się w tym". Wiek nie ma tu nic do rzeczy, ważna jest stabilizacja firmy poprzez zatrudnienie odpowiedzialnych pracowników chcących pogłębiać swoje umiejętności w danej dziedzinie.
Czy wysłać na kurs cnc człowieka który nigdy nie miał styczności z obrabiarkami...
Po półrocznym przeszkoleniu na "manualach" - TAK.
Niech się chociaż nauczy maszynę włączać, stosować odpowiednie narzędzia, niech pozna parametry skrawania, nauczy się podstaw rysunku technicznego, i posługiwania przyrządami pomiarowymi. W końcu niech pozna smak chłodziwa, a w zaciszu domowym wyciąga opiłki metalu z dłoni.
Wtedy jak najbardziej TAK.
Pozdrawiam Sławek

Awatar użytkownika

clubber84
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: clubber84 » 19 paź 2012, 09:15

No tak, zapomniałem dodać, że przecież pracownik musi odpracować koszt szkolenia.
W firmie, w której kiedyś pracowałem był operator po szkoleniu (szkolenie zewnętrzne, konkretny typ maszyn, po szkoleniu otrzymał certyfikat), koszt szkolenia - ok. 2000zł. No i sytuacja jest tego typu, że ten pracownik, jeśli chce odejść i wziąć ze sobą ten papier, musi zwrócić część lub całość kosztów poniesionych przez prezesa na jego szkolenie, o ile nie przepracował iluś tam lat, które zawarli w aneksie do umowy.
Bodajże w tym roku minął "okres karencji", ale nie wiem, czy odszedł czy został już tam.

Pozdrawiam

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Re: Kurs CNC

Post napisał: jasiu... » 20 paź 2012, 13:36

Zainteresowana pisze:Zastanawiam się, czy jest sens wysyłać mężczyznę 55-letniego mężczyznę, na kurs operatora CNC, jeżeli nie miał on wcześniej zupełnie styczności z obróbką, skrawaniem a nawet z komputerem.
Brutalnie powiem, nie ma absolutnie żadnego sensu. Gdyby wcześniej taki człowiek miał wykształcenie związane z obróbką (technikum, zawodówka), miał doświadczenie na konwencjonalnych obrabiarkach (tokarka, szlifierka), znał się na rysunku technicznym na przykład, to sens jest. W przeciwnym wypadku sensu nie ma.

Aha, kontakt z komputerem nie ma tu żadnego znaczenia.

Oczywiście taki człowiek może podjąć pracę w produkcji seryjnej, obsługując specjalizowaną obrabiarkę, ale do tego na pewno nie jest mu potrzebny kurs, ale krótki instruktaż na stanowisku pracy, plus powiedzmy dwa tygodnie pracy pod okiem innego pracownika, który w czasie pracy nauczy daną osobę wszystkich czynności, jakie są na danym stanowisku potrzebne. Chodzi tu o zasady zakładania-zdejmowania detalu, startu obróbki (programu), umiejętność oceny narzędzi i detalu (powierzchnia, dokładność, zasady pomiaru ewentualnie sprawdzania istotnych wymiarów.

Kurs może się przydać w produkcji małoseryjnej, czasem jednostkowej, ale do tego trzeba mieć podstawy, choćby doświadczenie na obrabiarkach konwencjonalnych. Trzeba po prostu wiedzieć, co i czym chce się zrobić.

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 20 paź 2012, 13:49

Żadnego zawodu nie da się nauczyć na krótkim kursie. Kursy robi się dla pracowników, którzy zdobyli doświadczenie praktyczne, i potrzebują papieru na potwierdzenie swoich kwalifikacji.

Ale nie ma sztywnych reguł - ani co do wieku, ani co do możliwości zdobycia nowego zawodu tą drogą. Wszystko zależy od indywidualnych zdolności i przede wszystkim od chęci danego pracownika. Przysłowie mówi, że dla chcącego nic trudnego.

Mam 50 lat, minuty nie przepracowałem przy tokarce, zanim sobie pierwszej nie sprawiłem dwa lata temu. Dziś mam i pracuję na własnoręcznie zbudowanej tokarce CNC, napisałem i umieściłem tu na forum parę tutoriali odnośnie obsługi oprogramowania CNC.

Słowem - da się nawet bez kursu. Ale wysłanie na kurs CNC pięćdziesięciolatka, który nigdy nie miał specjalnych zdolności, nie interesował się komputerami, matematykę zna w zakresie dodawania i mnożenia, mija się z celem. Dla niego to czarna magia, i będzie nią i po kursie.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 20 paź 2012, 20:36

MlKl pisze: Dziś mam i pracuję na własnoręcznie zbudowanej tokarce CNC, napisałem i umieściłem tu na forum parę tutoriali odnośnie obsługi oprogramowania CNC.
.
Ale miałeś forum i uczynnych kolegów :)

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 20 paź 2012, 20:47

Chcącemu to forum i koledzy mogą dać więcej, niż niejeden kurs. Ale trzeba chcieć :)

numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: numerek » 20 paź 2012, 21:16

hmm
czy tylko ja mam wrażenie że w imieniu tego 50-ciolatka pisze kobieta ?

jeśli tak to szanse oceniam na 0

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”