Witam
Chciałem zasięgnąć waszej opinii na temat takiej koncepcji chłodzenia i smarowania narzędzia. Całość opiera się na zasadzie pompki inżektorowej, lub aerografu. Grubym przewodem podajemy sprężone powietrze a cienkim zasysamy chłodziwo. To co jest na fotkach to prototyp, mam już ładnie zmontowane 2 urządzenie z regulacją powietrza oraz ilości zasysanego chłodziwa. Jak kogoś to zainteresuję zrobię fotki oraz schemat. Do budowy użyłem trochę wężyków, 2 trójniki, 2 dławiki powietrza i 1 szczelny hermetyczny pojemnik.
Air Spray DIY
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Air Spray DIY
- Załączniki
-
- DSC01657.JPG (34 KiB) Przejrzano 1389 razy
-
- DSC01660.JPG (32.36 KiB) Przejrzano 1387 razy
-
- DSC01661.JPG (40.02 KiB) Przejrzano 1385 razy
-
- DSC01662.JPG (41.1 KiB) Przejrzano 1405 razy
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Witam, jak mozesz sie pochwalic caloscia, to prosilbym o fotki.
Jestem aktualnie w trakcie prac na tą samą zabawką. Robie dysze chlodzacą mgłą olejowa.
Jako zbiornik chłodziwa mam butelkę po powerade z ustnikiem, w ktory wetknąłem szczelnie wężyk. Drugi wezyk idzie od kompresora, na nim mam zaworek.Jeste na etapie konstrukcji polaczenia tych wezykow w jedno, ale chce to zabudowac w oryginalny wezyk modulowy z dysza. Do tego potrzebowalbym kostki np aluminium, z 3-ma otworami:
-powietrze IN, chlodziwo IN ->> OUT Wezyk z dysza, a w srodku wezyk out z chlodzeniem.
Jestem aktualnie w trakcie prac na tą samą zabawką. Robie dysze chlodzacą mgłą olejowa.
Jako zbiornik chłodziwa mam butelkę po powerade z ustnikiem, w ktory wetknąłem szczelnie wężyk. Drugi wezyk idzie od kompresora, na nim mam zaworek.Jeste na etapie konstrukcji polaczenia tych wezykow w jedno, ale chce to zabudowac w oryginalny wezyk modulowy z dysza. Do tego potrzebowalbym kostki np aluminium, z 3-ma otworami:
-powietrze IN, chlodziwo IN ->> OUT Wezyk z dysza, a w srodku wezyk out z chlodzeniem.
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Umieszczam schemat i fotki z częścią nowego układu. Całość powstała w sumie z nudów w wolnym czasie w pracy (utrzymanie ruchu) Na fotce jest dysza i trójnik, powietrze dochodzi od dołu chłodziwo podłączone jest za pomocą przejściówki z wężyków 4 w 6 w 10 i w 12. Dodam że cienki wężyk idzie do pojemnika z chłodziwem. Dlatego powinien być hermetyczny, gdyż wypływające chłodziwo wytwarza podciśnienie, i jeżeli będziemy lekko za pomocą dławika zmniejszać podciśnienie (dopuszczać z zewnątrz) uzyskamy regulację strumienia cieczy. Podczas testów na pełnym ciśnieniu 10 bar smuga mgły miała długość ponad 2 metrów a wiadro wyciągnęło mi w kilka minut
- Załączniki
-
- Nowy obraz mapy bitowej.jpg (18.65 KiB) Przejrzano 1394 razy
-
- DSC00122.JPG (14.05 KiB) Przejrzano 1390 razy
-
- DSC00118.JPG (10.69 KiB) Przejrzano 3118 razy