Wałek podparty bokiem
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7
Wałek podparty bokiem
Witam Szanowne grono.
Mam dziwne być może nawet głupie pytanie.
Mam stół wykonany z profili aluminiowych 80x40 wersja ciężka. Wymiary stołu to 3m na 1,5m
Chciałem na bazie tego zbudowac planer do drewna, docelowo zautomatyzowany (napędy itp). Typu gantry gate - nieznam polskiej nazwy.
Jako prowadnice chciałbym użyc wałków podpartych.
Przeglądałem forum i Youtuby i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
Czy można zamocowac wałek podparty jak na rysunku poniżej? Jakie są konsekwencje? Wiem że prowadnice liniowe mocowane sa "bokiem"
ale nie znalazłem nigdzie takiego rozwiąania z wałkiem podpartym.
pozdrawiam
Irek
PS. Jeżeli uchybiłem jakimiś zwyczajom na forum to serdecznie przepraszam.
Mam dziwne być może nawet głupie pytanie.
Mam stół wykonany z profili aluminiowych 80x40 wersja ciężka. Wymiary stołu to 3m na 1,5m
Chciałem na bazie tego zbudowac planer do drewna, docelowo zautomatyzowany (napędy itp). Typu gantry gate - nieznam polskiej nazwy.
Jako prowadnice chciałbym użyc wałków podpartych.
Przeglądałem forum i Youtuby i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
Czy można zamocowac wałek podparty jak na rysunku poniżej? Jakie są konsekwencje? Wiem że prowadnice liniowe mocowane sa "bokiem"
ale nie znalazłem nigdzie takiego rozwiąania z wałkiem podpartym.
pozdrawiam
Irek
PS. Jeżeli uchybiłem jakimiś zwyczajom na forum to serdecznie przepraszam.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Re: Wałek podparty bokiem
Hej.
Czy to ok ?
Myślę że wątpię.
Całe obciążenie idzie na kilka śrubek .
Sprawdź ile ich będzie na całej długości prowadnicy.
No i ile ważyć będzie brama.
pzd.
Czy to ok ?
Myślę że wątpię.
Całe obciążenie idzie na kilka śrubek .
Sprawdź ile ich będzie na całej długości prowadnicy.
No i ile ważyć będzie brama.
pzd.
Mane Tekel Fares
-
- Posty w temacie: 23
Te śrubki przeniosą o wiele większe obciążenie niż prowadnica i wózek. Więc to nie jest żadne ograniczenie.
Wcale nie są niewiele droższe. No i cena wózków też jest o wiele wyższa.
Proporcja ceny to jakieś 1:3.
Inna sprawa że faktycznie są lepsze, i oszczędzają wielu problemów.
-
- Posty w temacie: 3
Hej.
Chodzi mi o śrubki mocujące wałek do podstawy.
Pracować będą raczej na zginanie.
Ale jak kto tam sobie życzy
Widać mamy inne standardy " mechaniczne " - że tak powiem.
pzd.
Chodzi mi o śrubki mocujące wałek do podstawy.
Pracować będą raczej na zginanie.
Ale jak kto tam sobie życzy

Widać mamy inne standardy " mechaniczne " - że tak powiem.
pzd.
Mane Tekel Fares
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7
Witam.
Autor oczekuje porady a nie pochwały - nie wiem skąd przekonanie że jest inaczej.
Jeżeli chodzi o prowadnice liniowe to rzeczywiście pobieżny przegląd ofert pokazuje znacznie wyższą cenę tych rozwiązań stąd pomysł na wałek podparty.
Natomiast pomysł montażu w takiej pozycji spowodowany jest że od góry nie mam wystarczajacej powierzchni do montażu wałka - myslałem o wałku 30mm. Musiałbym dołożyć cos do profila z boku bo od góry jest tylko 40mm.
pozdrawiam
Irek
PS. pomysł na wałek poza ceną wywodzi się z tąd że moge kupić 1 wałek długości 3m a w przypadku prowadnic liniowych trzeba składać z krótszych odcinków - przy założeniu że 3m wałek będzie prosty.
Autor oczekuje porady a nie pochwały - nie wiem skąd przekonanie że jest inaczej.
Jeżeli chodzi o prowadnice liniowe to rzeczywiście pobieżny przegląd ofert pokazuje znacznie wyższą cenę tych rozwiązań stąd pomysł na wałek podparty.
Natomiast pomysł montażu w takiej pozycji spowodowany jest że od góry nie mam wystarczajacej powierzchni do montażu wałka - myslałem o wałku 30mm. Musiałbym dołożyć cos do profila z boku bo od góry jest tylko 40mm.
pozdrawiam
Irek
PS. pomysł na wałek poza ceną wywodzi się z tąd że moge kupić 1 wałek długości 3m a w przypadku prowadnic liniowych trzeba składać z krótszych odcinków - przy założeniu że 3m wałek będzie prosty.
-
- Posty w temacie: 23
Będą pracować na rozciąganie. Czyli tak jak zwykle.
Wałek nie będzie prosty, ale i nie musi. On ma być dociągnięty do prostej bazy.IreneuszZmyslo pisze: ↑18 sie 2024, 14:06PS. pomysł na wałek poza ceną wywodzi się z tąd że moge kupić 1 wałek długości 3m a w przypadku prowadnic liniowych trzeba składać z krótszych odcinków - przy założeniu że 3m wałek będzie prosty.
Tak samo by było z prowadnicą szynową (gdyby była 3 metrowa w jednej części).
-
- Posty w temacie: 14
NIE . prawda jest taka mają pracować jako punkt mocowania a cały nacisk ma być na podporę ,standardem jest nacisk łożyska liniowego na wałek podparty od spodu , a inne mocowanie to amatorszczyzna bo po pierwsze siły wyginają wałek i podporę , no chyba że to ma być do lasera gdzie tych sił prawie nie ma (poza wagą wózka).atom1477 pisze:Będą pracować na rozciąganie. Czyli tak jak zwykle
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki