Od dłuższego czasu zamierzam stworzyć nową konstrukcję. Projekt nowej maszynki w oparciu o sklejkę wypadł nie do końca pomyślnie (nie spełniał ram projektowych) i postanowiłem wykorzystać pozostałe po projekcie elementy.
Wszedłem w posiadanie prowadnic HGH hiwina oraz IKO, które to wykorzystam do zbudowania całkiem solidnej, skręcanej maszynki. Prowadnice są długości 360mm i 400mm.
Z powodu dosyć ograniczonego warsztatu, będę starał się wykorzystać dostępne profile aluminiowe 40x40 oraz 20x20 jako łączników konstrukcji.
Główną składową maszynki będą sprawdzone już blachy stalowe 8mm
Konstrukcja maszyny będzie dosyć pospolita, podobna do wszystkich innych. Ruchome prowadnice dla stołu i osi Z. Chciałbym aby maszyna chodziła na śrubach kulowych od firmy poltech. Jedyne co mnie chwilowo wstrzymuje, to łożyskowanie. Czy wykonać je samemu(wykorzystując moją obecną frezarkę oraz materiał np. PE500), czy też zakupić gotowe.
Wrzeciono maszyny, to będzie albo kress 1050 FME-1, albo chińczyk 1.5kW, gdyż chciałbym móc wykonywać aluminiowe detale, jak i frezować aluminiowe obudowy.
Stół będzie wykonany z blachy 8mm, nawierconej pod gwinty M8.
Ogólny zarys maszynki wygląda następująco:

Całość konstrukcji ma się zamknąć w okolicach 3tyś zł. Jedyne na czym zamierzam oszczędzać, to śruby kulowe oraz wrzeciono(czyli jeżeli będzie krucho finansowo, to Kress, jak nie to zalewany wodą chińczyk).
Cały projekt będzie opensourcowy. Rysunki zamieściłem poniżej. Głównym założeniem jest - Tak zrobić, aby się nie narobić, a być zadowolonym. Nie mam piwnicy, ni garażu więc konstrukcja powinna być skręcana i od razu gotowa do użytku. Taki kit.