Projekt małego plotera frezującego
-
Autor tematu - Posty w temacie: 51
Projekt małego plotera frezującego
Mam zamiar kupić Projekt małego plotera frezującego ze strony
http://www.akcesoria.cnc.info.pl/projekty_maszyn.htm
co o tym sądzicie?
Czy byłby ktoś jeszcze zainteresowany kupnem takiego projektu i w ten sposób do obniżenia kosztów zakupu?
http://www.akcesoria.cnc.info.pl/projekty_maszyn.htm
co o tym sądzicie?
Czy byłby ktoś jeszcze zainteresowany kupnem takiego projektu i w ten sposób do obniżenia kosztów zakupu?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Daj sobie spokój z gotowcami. Nie obrażaj się, ale wyglądasz mi na kolejnego napalonego na CNC, a było tu ostatnio takich kilku. Poczytaj forum spokojnie pooglądaj co i jak. Zacznij od konstrukcji, na jaką Cię stać metalową, alu ? Co chcesz obrabiać? Zapewniam Cię, że po tygodniu będziesz o wiele mądrzejszy. Jak nie radzisz sobie z solidem , zainstaluj Sketchup. Jest to program tak prosty, że na pewno sobie poradzisz. Nie służy on do projektowania CAD, ale łatwo możesz stworzyć prosty wirtualny model maszynki.
Co do tego gotowego projektu, to nie wiem czy wiesz że trzymanie się sztywno konstrukcji sporo kosztuje. A jak chciałbyś oszczędzić to musisz zmieniać projekt, a to prowadzi do tego, że gotowa maszyna zgadza się z projektem w 50%, więc po co kupować jak i tak się połowę zmieni.
edit:
Poza tym projekt ten posiada dwa błędy konstrukcyjne, które maja duży wpływ na sztywność i dokładność: wałki niepodparte oraz napęd bramy jedną śrubą.
Ps. Ostatnio radziłem podobnie dwóm kolegom, stąd 2 punkty "pomógł"
Co do tego gotowego projektu, to nie wiem czy wiesz że trzymanie się sztywno konstrukcji sporo kosztuje. A jak chciałbyś oszczędzić to musisz zmieniać projekt, a to prowadzi do tego, że gotowa maszyna zgadza się z projektem w 50%, więc po co kupować jak i tak się połowę zmieni.
edit:
Poza tym projekt ten posiada dwa błędy konstrukcyjne, które maja duży wpływ na sztywność i dokładność: wałki niepodparte oraz napęd bramy jedną śrubą.
Ps. Ostatnio radziłem podobnie dwóm kolegom, stąd 2 punkty "pomógł"

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Kolega piwkot ma rację. Warto samemu pomyśleć nad projektem. Osobiście na początku mojej przygody z cnc, kupiłem ten projekt - projekt małego plotera frezującego. Nie buduję go ponieważ potrzebuję czegoś większego, bardziej wytrzymalszego. Teoretycznie można poprawić wałki (zmiana na wałki podparte), jednak warto zrobić coś co spełni nasze wymagania, niż później zastanawiać się co zmienić by było lepiej.
Projekt owszem przydał mi się. Poznałem budowę takich ploterów. Po prostu tak mam, że wolę zrozumieć o co i jak działa.
Skarbnicą wiedzy jest to forum, naprawdę. Czytaj, nie rozumiesz czegoś - google.pl.
Pozdrawiam
Projekt owszem przydał mi się. Poznałem budowę takich ploterów. Po prostu tak mam, że wolę zrozumieć o co i jak działa.
Skarbnicą wiedzy jest to forum, naprawdę. Czytaj, nie rozumiesz czegoś - google.pl.
Pozdrawiam

Pozdrawiam Paweł Z.
Projektowanie stron www, Aplikacje dedykowane, Rozwiązania IT, zapraszam na www.dreamagency.eu
Przydatne: elektro-instalacja.pl
Projektowanie stron www, Aplikacje dedykowane, Rozwiązania IT, zapraszam na www.dreamagency.eu
Przydatne: elektro-instalacja.pl
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 25
- Kontakt:
fachmen sie znalazł, ja to zaprojektowałem po pierwsze, po drugie jakie błędy ? wałki niepodparte fi 25 na długości mniejszej niż 1m i naped bramy o szerokości 600mm jedną śrubą to błędy kosntrukcyjne w ploterze do obróbki drewna ?, kpisz sobie ze mnie ? pokazę Ci coś z "takimi samymi błędami"piwkot pisze:Poza tym projekt ten posiada dwa błędy konstrukcyjne, które maja duży wpływ na sztywność i dokładność: wałki niepodparte oraz napęd bramy jedną śrubą.
a moze ten z jednym"błędem"
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
Pdoba mi się ten drugi filmik. Od czego to zależy, że niektóre plotery; jak na tym filmiku ruch narzędzia /ramy/ jest bardzo szybki, frezując jakiś kształt, a w niektorych jest bardzo wolny? w planach mam obróbkę pleksy i zależałoby mi na dość szybkiej obróbce pojedynczej sztuki. Jakie wrzeciona, silniki zastosować?
jeszcze jedno, czy przy konstrukcji plotera o polu pracy np 300x300 z profili stalowych, konieczne jest wyżarzanie? spotkałem się z różnymi opiniami
jeszcze jedno, czy przy konstrukcji plotera o polu pracy np 300x300 z profili stalowych, konieczne jest wyżarzanie? spotkałem się z różnymi opiniami
Ostatnio zmieniony 03 sty 2010, 21:35 przez grze, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 25
- Kontakt:
skok sruby w tym drugim ma 20 mm, nieco przesadzony bo na szybkich przesuwach maszynka chociaz waząca ponad 200 kg zachowywała sie jak pralka, wrzeciono elte 1,1 kW silniki 12,5Nm, ale 8,5 wystarczyłoby w zupelności przy skoku 10mm
[ Dodano: 2010-01-03, 21:41 ]
ja profili zimnogietych nie wyżarzam, co innego jakby to było spawane z blach albo kształtowników gorącowalcowanych, profile zimnogiete mają wąłsne naprężenia, w tych drugich powstają wskutek spawania, mozna sie klócić
[ Dodano: 2010-01-03, 21:41 ]
ja profili zimnogietych nie wyżarzam, co innego jakby to było spawane z blach albo kształtowników gorącowalcowanych, profile zimnogiete mają wąłsne naprężenia, w tych drugich powstają wskutek spawania, mozna sie klócić
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Nie miałem się styczności z Tobą kłócić, ale widzę, że i na mnie przyszedł czasbartuss1 pisze:fachmen sie znalazł, ja to zaprojektowałem po pierwsze, po drugie jakie błędy ? wałki niepodparte fi 25 na długości mniejszej niż 1m i napęd bramy o szerokości 600mm jedną śrubą to błędy kosntrukcyjne w ploterze do obróbki drewna ?, kpisz sobie ze mnie ? pokażę Ci coś z "takimi samymi błędami"piwkot pisze:Poza tym projekt ten posiada dwa błędy konstrukcyjne, które maja duży wpływ na sztywność i dokładność: wałki niepodparte oraz napęd bramy jedną śrubą.
a moze ten z jednym"błędem"

Może "błędy konstrukcyjne " to zbyt ostro jak dla Ciebie, powiedzmy niedociągnięcia

Nie będę się kłócił na temat ugięć wałków, powiem tylko tyle, że koszt to żaden w porównaniu do całości, a sztywność nieporównywalna. Co do bramy to takie rozwiązanie przy odpowiednim rozstawie łożysk ( wózków) na bramie jest prawidłowe więc zwracam honor.
Ten drugi film nie jest miarodajny i nie ma się czym emocjonować. Frez smyra jakąś sklejkę, fakt szybko , ale....
A na przyszłośc nie emocjonuj się tak bartuss, zachowujesz się jakby twoje konstrukcje były jedynymi słusznymi, zreszta nie po raz pierwszy pokazujesz pazurki.....

-