Przymiarki do granitu
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 145
Update: 6 z 12 otworów montażowych wywierconych w podstawie.... na dzisiaj dosyć, cisza nocna - jutro skończę. Sposób wiercenia: przykleiłem (na poxipol) do podstawy kawałek sklejki 12 i wyfrezowałem w nim otwory prowadzące (sprawdziłem już, że tak przyklejoną sklejkę można od polerowanego granitu względnie łatwo oderwać/odbić). Następnie zdjąłem bramę z podstawy i wiercę otwory wiertarką "ręczną". Idzie to całkiem nieźle - otwór na głębokość 28mm wierci się niecałe 10 minut. Wiercę na sucho, chłodząc wiertło co kilka mm.
Tagi:
-
Maszyna pracuje - obróbka kawałka alu PA6.
[youtube][/youtube]
Z parametrami szału nie ma, bo element jest mocowany do deski za pomocą tylko 2 łap i taśmy dwustronnej (!!!!!) i łatwo go można odgiąć (na szczęście wraca do pierwotnej pozycji).
No, ale jak już stolik będzie, to się skończy taka partyzantka
[youtube][/youtube]
Z parametrami szału nie ma, bo element jest mocowany do deski za pomocą tylko 2 łap i taśmy dwustronnej (!!!!!) i łatwo go można odgiąć (na szczęście wraca do pierwotnej pozycji).
No, ale jak już stolik będzie, to się skończy taka partyzantka

-
-
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
Niby tak, ale jak sie dobrze przyjrzeć kressowi to podczas obróbki go wygina. Warto zrobić taki dodatkowy pseudouchwyt, roboty chwila a jestem pewien ze poprawi zywotność łożysk. Zamontuj go tuż poniżej linii łączenia plastikow (lozysko jest osadzane w dolnym plastiku, gorny to tylko nakladka).
I zejdź z warstwy skrawania - szybszy posuw a mniej. Dłuzej kress i frez pozyją.
I zejdź z warstwy skrawania - szybszy posuw a mniej. Dłuzej kress i frez pozyją.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
-
Eh.... a miało być tak pięknie. Okazało się, że oś X jest zwichrowana (krzywa płyta od kamieniarza) i maszyna wycina banany w osi X - tym większe, im większy wysięg, rzecz jasna. Coś tam popodkładałem i niby jest z grubsza prosto, ale jeszcze nie testowałem na różnych wysięgach. Najgorsze, że 2 kawałki stołu poszły psu pod ogon - krzywizna jest tak duża, że nie bardzo da się coś z tym zrobić...