Odpowiem na pytanie dotyczące frezów z czołem kulistym.
Wszelkie falisty powierzchnie można uzyskać za pomocą takiego freza i oporgramowania CAM (niestety). Robi się to tak że rysujesz sobie forme w programie i następnie jako narzędzie do obróbki wybierasz właśnie taki frez, nasepnie zapodajesz wierszowanie/profilowanie co np. 0,2mm i program tworzy ścieżke dla takiego narzędzia, ważne żeby maszyna była 3D.
Napewno ci za dużo nie pomogłem

Ale jak dla mnie to formy do ram do roweru to na spokojnie zrobisz na zwykłej 3 osiówce i właśnie stosując te frezy.
Spójrz do tego tematu
https://www.cnc.info.pl/topics13/lekka- ... 545,10.htm Zobacz na fotki Waltera i na tą twarz. Przecież robił to na zwykłej 3- osiowej maszynie (do tego z drewna). Zapytaj się go jakich narzędzi używał. Ja stoje przy swoim i nie sądze abyś potrzebował maszyny 5 - osiowej, zwykła maszynka 3-osiowa 3D wystarczy.
Do
bartuss1, kurcze no jestem pełen podziwu dla tej głowicy, widze że pniesz się coraz wyżej, mam pytanie odnosnie pomysłu na sterowanie, jak chcesz podawać kordynay poruszania się narzędzi, poprzez PLC, rozumiem że narzędzie porusz się po pewnych promieniach, sama głowica bez narzędzia porusza się po promieniach stałych niezmiennych (no powiedzmy

) i można je wpisać w PLC, a dalej sterownik sam dodawałby sobie wartość długości narzędzia i przeliczał koordynaty, czy tak to bezie wyglądać ??
Prawda leży pośrodku -Arystoteles.Może dlatego wszystkim zawadza -Wodzu.