Frezarka 600x900 ruchoma brama - spawana czy skręcana ?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 21
Tak , mam te hybrydy . Dorobiłem przewód RS232 > driver i bawiłem się programem do strojenia tych napędów. Jest tam też możliwość uruchomienia silnika i przeprowadzenia testów w ruchu. Z tego co czytałem na forum to napęd jeśli nie ustali zadanej pozycji wywala błąd i przestaje pracować co w dużej mierze zniechęca ludzi ponieważ silnik nie kontynuuje pracy . Myślę jednak że to tylko kwestia ustawienia i sterownik nie wyrzuci błędu tylko będzie próbował ustawić przez jakiś czas (zadany) prawidłową pozycję . Przesyłam linki do filmiku który obrazuje taką pracę .
[ Dodano: 2015-05-17, 21:16 ]
jeszcze jeden film hybryda vs zwykły krokowiec
[ Dodano: 2015-05-17, 21:16 ]
jeszcze jeden film hybryda vs zwykły krokowiec
Tagi:
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Mam małe pytanko. Czy mocowanie prowadnic po bokach stołu jest dobrym pomysłem? niby oś X tak jest mocowana, ale tam jednak są większe obciążenia bo trzyma oś X i Z.
Takie mocowanie byłoby dla mnie dobre bo nie musiałbym zmniejszać pola roboczego przez mocowanie na blacie (płyta traserska) prowadnic, ale boję się by nie przedobrzyć.
Takie mocowanie byłoby dla mnie dobre bo nie musiałbym zmniejszać pola roboczego przez mocowanie na blacie (płyta traserska) prowadnic, ale boję się by nie przedobrzyć.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
To analfabeci techniczni - serwo zachowuje sie dokladnie tak samo -marky303 pisze:Tak , mam te hybrydy . Dorobiłem przewód RS232 > driver i bawiłem się programem do strojenia tych napędów. Jest tam też możliwość uruchomienia silnika i przeprowadzenia testów w ruchu. Z tego co czytałem na forum to napęd jeśli nie ustali zadanej pozycji wywala błąd i przestaje pracować co w dużej mierze zniechęca ludzi...
jesli blad pozycjinowania miesci sie w ustawionym zakresie to goni,
jesli nie daje rady to wywala blad i koniec pracy...
q
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 21
Dzięki za opinię
Jest to moja pierwsza maszyna dlatego na pewno zawiera błędy które wyjdą " w praniu"
Nie przewidziałem do tej pory miejsca na prowadniki przewodów i krańcówki
Prowadnice na razie wystają po za stół bez jakiegokolwiek podtrzymania tylko są złączone płytą alu. Chciałem tym sposobem zwiększyć pole pracy , zminimalizować "martwe strefy
" . Jeszcze nie mam pomysłu jak je wzmocnić. Muszę jeszcze pomyśleć o osłonach wózków bramy .
Jeszcze jednym plusem wybrania hybryd jest sposób ich zasilania. Ja wybrałem wersję z zasilaniem bezpośrednim z AC transformatora w ten sposób pominąłem zasilacz . Nie wiem czy to dobre rozwiązanie ponieważ nie ma tu dużych kondensatorów które w razie dużego poboru prądu oddają energię i nie ma spadków napięcia zasilającego - pożyjemy zobaczymy.
Jest to moja pierwsza maszyna dlatego na pewno zawiera błędy które wyjdą " w praniu"
Nie przewidziałem do tej pory miejsca na prowadniki przewodów i krańcówki
Prowadnice na razie wystają po za stół bez jakiegokolwiek podtrzymania tylko są złączone płytą alu. Chciałem tym sposobem zwiększyć pole pracy , zminimalizować "martwe strefy
" . Jeszcze nie mam pomysłu jak je wzmocnić. Muszę jeszcze pomyśleć o osłonach wózków bramy .
Jeszcze jednym plusem wybrania hybryd jest sposób ich zasilania. Ja wybrałem wersję z zasilaniem bezpośrednim z AC transformatora w ten sposób pominąłem zasilacz . Nie wiem czy to dobre rozwiązanie ponieważ nie ma tu dużych kondensatorów które w razie dużego poboru prądu oddają energię i nie ma spadków napięcia zasilającego - pożyjemy zobaczymy.