Konstrukcja z MDF - 330x300x110
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 11
Nad kasowaniem luzu jeszcze będę myślał ale pomysł z wpychaniem czegoś wstępnie jakoś do mnie nie przemawia;)
Jedno zasadniczne pytanie na dziś - jakie są dopuszczalne opory przy przesuwaniu stołu i całej reszty? Wiem, że pytanie z gatunku "co mam na myśli przez dopuszczalne", ale powiem szczerze, że zmontowałem to jak najlepiej mogłem jednakże małym palcem tego napewno nie da sie przesuwać. Trzeba użyć trochę siły żeby pokonać opory tarcia łożysk i ewentualnych niedokładności osiowych. Czy zatem silnik poradzi sobie z tymi oporami?
Tylko nie mówcie mi, że lekko popchnięty stół sam powinien dojeżdzać do końca:)
Pozdrawiam
Radek
Jedno zasadniczne pytanie na dziś - jakie są dopuszczalne opory przy przesuwaniu stołu i całej reszty? Wiem, że pytanie z gatunku "co mam na myśli przez dopuszczalne", ale powiem szczerze, że zmontowałem to jak najlepiej mogłem jednakże małym palcem tego napewno nie da sie przesuwać. Trzeba użyć trochę siły żeby pokonać opory tarcia łożysk i ewentualnych niedokładności osiowych. Czy zatem silnik poradzi sobie z tymi oporami?
Tylko nie mówcie mi, że lekko popchnięty stół sam powinien dojeżdzać do końca:)
Pozdrawiam
Radek
Tagi:
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 11
Ok, na łożyskach tocznych to sprawa jest inna (tam napewno o wiele lżej to będzie chodzić) ale bardziej by mi zależało na wypowiedzi kogoś kto ma łożyska liniowe. One same w sobie założone na wałki dają już u mnie niezły opór (zgarniacze gumowe,pasowanie) dlatego pytam czy mi to aby za ciasno nie chodzi wszystko.
Silniki mam tylko 1.26Nm.
Silniki mam tylko 1.26Nm.