to cytat z forum jak by go dobrze poszukał to by go znalazł
"Witam.
Tylko, i tylko pomiar napięcia pomiędzy elektrodą a blachą !!! to jest najdokładniejsze rozwiązanie a poza tym jest wielki plus, że nie trafi na dziurę, jeśli jest dobrze narysowany (zaprogramowany) detal a nawet jeśli nie to mamy kontrolę, że próbuje wypalić coś w powietrzu. Najprostsza wersja - przewód masowy przełóż przez rdzeń z dowolnego dławika toroidalnego (oby się tylko zmieścił) i na uzwojeniu zakładasz mostek z diod shotkiego - za nimi będziesz miał napięcie proporcjonalne do odległości palnika od blachy. Tym sposobem na YouTube widziałem maszynkę amatorską która wycinała z blachy falistej i trapezowej !!! ja tylko wykonałem pomiary miernikiem i wiem, że to jest do zrobienia. Do tematu wrócę za kilka miesięcy.... pozdrawiam."
rozmawiałem z elektronikiem i to jest do wykonania ponoc miał juz robić jakieś próby, zastanawia mnie jeszcze jak ten sygnał obrobić żeby był strawialny przez PLC ale o tym będę rozmawiał z moim programistą PLC ale dopiero jak przyjadę z AUTOMATICON- u czyli pod koniec tygodnia. o wynikach będę informował na bieżąco.
Odpaliłem Twoją nakładke i wygląda bardzo intersującą