Mini tokarka
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Uwaga na tokarkę z Marketu Leroy'a - zazwyczaj jest 1 na stanie ta wystawowa a na zakupioną trzeba czekać ok 1-2 tygodnie -> Ja bym się upewnił że tryby w tej tokarce są z metalu - bo słyszałem historie o tym że tryby w nowszych wypustach tego modelu są z tworzywa sztucznego !
"Everything should be made as simple as possible, but not one bit simpler."
Albert Einstein
Albert Einstein
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Jak byś tymi śrubami nie regulował to i tak pozostanie co najmniej ćwierć obrotu luzu.rc36 pisze: I o to właśnie pytał mezcook pewnie pokręcił w sklepie korbkami i się przeraził że jest pół obrotu luzu.

- w mojej LD550 są metalowe ale najmniejsza i tak pękła miała miał źle wykonany kanał na klinavatar pisze:Ja bym się upewnił że tryby w tej tokarce są z metalu.
-
- Posty w temacie: 5
To może nie wiesz jak to zrobić. bo nawet z najgorszego klekota można zrobić cacuszko..rdarek pisze:Jak byś tymi śrubami nie regulował to i tak pozostanie co najmniej ćwierć obrotu luzu.

Można zlutować koło mosiądzem(ew. z nakładką) i wybrać nowy kanał.. Albo dorobić..w mojej LD550 są metalowe ale najmniejsza i tak pękła miała miał źle wykonany kanał na klin
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Tak jak najbardziej.Tylko czy warto? Na szczęście nie jest to maszynka do pracy zarobkowej i niektóre jej mankamenty mi nie przeszkadzają. Poza tym sam nie czuję się na siłach wykonywać niektórych elementów tylko aby ją poprawić.RomanJ4 pisze: To może nie wiesz jak to zrobić. bo nawet z najgorszego klekota można zrobić cacuszko..![]()
nie było mowy o lutowaniuMożna zlutować koło mosiądzem(ew. z nakładką) i wybrać nowy kanał.. Albo dorobić..

U mnie w tym najmniejszym kółku ścianka pomiędzy "narożnikiem" klina a najniższą częścią pomiędzy zębami miała około 0,5mm, nie miała szans przeżyć. teraz do nowego kółka muszę tylko dorobić klin.
-
Nie nie, wyszło dziwnie moja odpowiedź tyczyła się drugiej części tego zdaniaRomanJ4 pisze:Przepraszam, jeśli zabrzmiała w tym jakaś nuta złośliwości, choć nie miałem takiego zamiaru..rdarek pisze:To może nie wiesz jak to zrobić...
Tak jak najbardziej.Na mniejszą średnice osi, czy te samą?rdarek pisze:teraz do nowego kółka muszę tylko dorobić klin.

Kółko otrzymałem o takiej samej średnicy osi jednak pokombinowali i kanał na klin wykonali niższy i w innym miejscu, więc tylko do tego jednego kółka jest niższy klin (na razie prowizorka) ale nowy czeka na przerobienie. W następnym egzemplarzu jaki dotarł do LM ośki były już mniejszej średnicy