Mini tokarka

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: avatar » 16 lut 2015, 06:29

Uwaga na tokarkę z Marketu Leroy'a - zazwyczaj jest 1 na stanie ta wystawowa a na zakupioną trzeba czekać ok 1-2 tygodnie -> Ja bym się upewnił że tryby w tej tokarce są z metalu - bo słyszałem historie o tym że tryby w nowszych wypustach tego modelu są z tworzywa sztucznego !

"Everything should be made as simple as possible, but not one bit simpler."
Albert Einstein

Tagi:

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: rdarek » 16 lut 2015, 10:18

rc36 pisze: I o to właśnie pytał mezcook pewnie pokręcił w sklepie korbkami i się przeraził że jest pół obrotu luzu.
Jak byś tymi śrubami nie regulował to i tak pozostanie co najmniej ćwierć obrotu luzu. :mrgreen:
avatar pisze:Ja bym się upewnił że tryby w tej tokarce są z metalu.
- w mojej LD550 są metalowe ale najmniejsza i tak pękła miała miał źle wykonany kanał na klin

zuh
Posty w temacie: 2

Post napisał: zuh » 16 lut 2015, 10:25

U mnie w makteku jeszcze nie pękła ale prędzej czy później pęknie. Też mam metalowe.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: RomanJ4 » 16 lut 2015, 11:06

rdarek pisze:Jak byś tymi śrubami nie regulował to i tak pozostanie co najmniej ćwierć obrotu luzu. :mrgreen:
To może nie wiesz jak to zrobić. bo nawet z najgorszego klekota można zrobić cacuszko.. :razz:
w mojej LD550 są metalowe ale najmniejsza i tak pękła miała miał źle wykonany kanał na klin
Można zlutować koło mosiądzem(ew. z nakładką) i wybrać nowy kanał.. Albo dorobić..
pozdrawiam,
Roman

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: rdarek » 16 lut 2015, 13:50

RomanJ4 pisze: To może nie wiesz jak to zrobić. bo nawet z najgorszego klekota można zrobić cacuszko.. :razz:
Tak jak najbardziej.Tylko czy warto? Na szczęście nie jest to maszynka do pracy zarobkowej i niektóre jej mankamenty mi nie przeszkadzają. Poza tym sam nie czuję się na siłach wykonywać niektórych elementów tylko aby ją poprawić.
Można zlutować koło mosiądzem(ew. z nakładką) i wybrać nowy kanał.. Albo dorobić..
nie było mowy o lutowaniu :mrgreen: zrobiła się z kółka listwa zębata. Dorobić?Owszem czemu nie ale od czego gwarancja :mrgreen: . Musiał być to stały problem bo w następnej jaką dostarczyli do LM osie kół zębatych "gitary" miały wyraźnie mniejszą średnicę.
U mnie w tym najmniejszym kółku ścianka pomiędzy "narożnikiem" klina a najniższą częścią pomiędzy zębami miała około 0,5mm, nie miała szans przeżyć. teraz do nowego kółka muszę tylko dorobić klin.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 16 lut 2015, 15:49

rdarek pisze:To może nie wiesz jak to zrobić...
Tak jak najbardziej.
Przepraszam, jeśli zabrzmiała w tym jakaś nuta złośliwości, choć nie miałem takiego zamiaru..
rdarek pisze:teraz do nowego kółka muszę tylko dorobić klin.
Na mniejszą średnice osi, czy te samą?
pozdrawiam,
Roman

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: rdarek » 16 lut 2015, 18:26

RomanJ4 pisze:
rdarek pisze:To może nie wiesz jak to zrobić...
Tak jak najbardziej.
Przepraszam, jeśli zabrzmiała w tym jakaś nuta złośliwości, choć nie miałem takiego zamiaru..
rdarek pisze:teraz do nowego kółka muszę tylko dorobić klin.
Na mniejszą średnice osi, czy te samą?
Nie nie, wyszło dziwnie moja odpowiedź tyczyła się drugiej części tego zdania :oops: i przyznałem tylko rację, że z najgorszego klekota można zrobić cacuszko. Co prawda nie jestem szkolony w branży obróbki skrawaniem ale lubię majsterkować :mrgreen: . Wielu rzeczy jednak się nie podejmę dlatego, że jeszcze nie czuję się na siłach, innych ze względu na czystą ekonomię. A jak nie potrafię lub nie wiem :twisted: to się nie wypowiadam.

Kółko otrzymałem o takiej samej średnicy osi jednak pokombinowali i kanał na klin wykonali niższy i w innym miejscu, więc tylko do tego jednego kółka jest niższy klin (na razie prowizorka) ale nowy czeka na przerobienie. W następnym egzemplarzu jaki dotarł do LM ośki były już mniejszej średnicy

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 16 lut 2015, 21:11

Czyli mankament był im znany.
rdarek pisze:Wielu rzeczy jednak się nie podejmę dlatego, że jeszcze nie czuję się na siłach
Kiedyś musi być pierwszy raz, a potem okazuje się, że nie taki diabeł...
Dzięki za odpowiedź, i powodzenia..
pozdrawiam,
Roman

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”