Osprzęt pomiarowy
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 7
Jakoś sobie poradziłem i uruchomiłem ale pojawił się problem. Chodzi o to że pokazuje mi wymiar razy 2 . O ile na suporcie poprzecznym ma to rację bytu bo np. po przetoczeniu wałka na wymiar 50mm i wyzerowaniu odczytu na tą średnicę pokazuje mi jego rzeczywistą średnicę , to przy wzdłużnym niestety wymiar jest nie rzeczywisty bo pokazuje że przetoczyłem 20mm a w rzeczywistości jest 10mm jak to zmienić?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Widocznie masz ustawiony na tym okienku odczyt średnicy a nie długości (czyli jak przesuniesz nóż o L=5mm rzeczywiście, to średnica spadnie o 10)
Popatrz w DTR-ce, jest taka możliwość przestawienia, bodaj guziczek"1/2" (Function key for halving) ale dokładnie nie pamiętam.
Zresztą możesz popatrzeć w instrukcje PL innych czytników, wszystkie typowe mają bardzo podobne funkcje ustawiania.
A o instrukcję SINO popytaj w firmie "Rafela" http://www.rafela.com.pl/52_0,54,CZYTNI ... goria.html (kiedyś, o ile pamiętam, mieli na stronach pdf-y do pobrania, ale teraz już nie, może odstąpią)
Popatrz w DTR-ce, jest taka możliwość przestawienia, bodaj guziczek"1/2" (Function key for halving) ale dokładnie nie pamiętam.
Zresztą możesz popatrzeć w instrukcje PL innych czytników, wszystkie typowe mają bardzo podobne funkcje ustawiania.
A o instrukcję SINO popytaj w firmie "Rafela" http://www.rafela.com.pl/52_0,54,CZYTNI ... goria.html (kiedyś, o ile pamiętam, mieli na stronach pdf-y do pobrania, ale teraz już nie, może odstąpią)
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
To jest ładnie opisane w dtr po angielsku.
Napierw musisz mieć ustawioną właściwą maszynę: LATHE
Potem jest tam ustawienie samych liniałów, już nie pamiętam 5 lub 10.
U mnie się niestety jeden liniał zepsuł zanim zdążyłem się do nich przyzwyczaić. Teraz już tym liniałom nie uwierzę, więc szkoda naprawiać.
Napierw musisz mieć ustawioną właściwą maszynę: LATHE
Potem jest tam ustawienie samych liniałów, już nie pamiętam 5 lub 10.
U mnie się niestety jeden liniał zepsuł zanim zdążyłem się do nich przyzwyczaić. Teraz już tym liniałom nie uwierzę, więc szkoda naprawiać.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 7
To jest problem bo nie znam ale coś niecoś zrozumiałem tak więc w ustawieniach liniałów chodzi o ich dokładność pomiaru w umTo jest ładnie opisane w dtr po angielsku.
Number key 0 1 2 5 7 8 9
Resolution(um) 10 1 2 5 0.1 0.2 0.5
wciskając odpowiedni klawisz otrzymujemy w/w dokładności i nie ma to nic wspolnego z pokazywanym wynikiem jak w moim przypadku razy dwa.
mam ustawionąNapierw musisz mieć ustawioną właściwą maszynę: LATHE