Jaki program cam dla doradcy technicznego firmy narzędziowej
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Jaki program cam dla doradcy technicznego firmy narzędziowej
Witam,
Chciałbym kupić program CAM, sprzedaje narzędzia do obróbki skrawaniem do toczenia frezowania,frezowania obwiedniowego, wiercenia, gwintowania.
Chciałbym wydać 18 000 brutto. Mam ofertyCAM: SPRUTCAM, CAM Wisual, EDGECAM,SURFCAM,ALPHACAM,SMARTCAM,
Moi klienci posiadają różne obrabiarki.
Co wybrać i dlaczego ?
Chciałbym kupić program CAM, sprzedaje narzędzia do obróbki skrawaniem do toczenia frezowania,frezowania obwiedniowego, wiercenia, gwintowania.
Chciałbym wydać 18 000 brutto. Mam ofertyCAM: SPRUTCAM, CAM Wisual, EDGECAM,SURFCAM,ALPHACAM,SMARTCAM,
Moi klienci posiadają różne obrabiarki.
Co wybrać i dlaczego ?
TWOTWO
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
ZW3D posiada generator i edytor postprocesorów i posiada bardzo rozbudowany moduł CAD za pomocą którego można w bardzo łatwy sposób projektować w 3D.
MAR-TOOLS
www.mar-tools.com.pl
www.mar-tools.com.pl
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
TWOTWO pisze:Witam,
Chciałbym kupić program CAM, ...
marchru pisze:a po co ci to?
WitamTWOTWO pisze:Do zaprogramowania narzędzi na próby i nie tylko oraz zaprezentowania symulacji obróbki w CAMie.
Moim zdaniem zbędny wydatek.
Jedź do klienta z narzędziami jakie chcesz Mu zaoferować.
Podaj parametry na obróbkę , a programista na CAD /CAM-e sam wykona na próby program / symulację.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Dokładnie. Jeżeli będzie potrzebował jakiegoś narzędzia - bardziej wydajnego niż inne to sam zrobi CAMa. Ponadto jak dobrze znasz się na programowaniu??Jedź do klienta z narzędziami jakie chcesz Mu zaoferować.
Podaj parametry na obróbkę , a programista na CAD /CAM-e sam wykona na próby program / symulację.
Jeżeli przyjeżdża do mnie przedstawiciel i ma narzędzie to robię cama w 3 minuty, mając sprawdzonego od dawna posta wrzucam program w ciemno na maszynę i leci po 5 minutach pracy. A Ty (nie wiem jak z twoją znajomością CAMa ale skoro go nie masz to raczej nie najlepiej) poświęcisz pół dnia na CAMa i wynikną same problemy.
Nikt nie zaufa w ciemno twojemu postprocesorowi i nie da ci maszyny za 1,5 mln euro (lub więcej) tylko i tak sam będzie musiał sprawdzić twój program.
ponadto jak chcesz zrobić CAMa żeby zapuścić go u klienta musisz wiedzieć jakie maszyna ma przejazdy (post nie zawsze to uwzględni), musisz znać dokładne gabaryty półfabrykatu do obróbki, i musisz uwzględnić obłożenie maszyny u klienta.
Naprawdę zbędny wydatek który NA PEWNO nie zaowocuje.
Proponuję zostawić narzędzie u klienta a klient w wolnej chwili zapuści i przedzwoni z zaproszeniem na test. Ja tak robię.
Jeżeli chodzi o samego CAMa to polecam NXa ale to niestety wydatek 80 tys z licencją która pozwala już coś podłubać. Dobry jest też Edge Cam - nieco tańszy. Z pozostałymi nie mam doswiadczenia.
...
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Jakie programy mają najlepsze symulatory obróbki?
Zastanawiam się czy nie powinienem mieć CADa,lub programu np HSM WORKS.
Czy to tylko w EDGE CAM można wszystko w osobnych otworzyć: Symulator obróbki, KOD NC,Manager narzędzi, kreator postprocesorów, bazy technologiczne ITD; nie blokując programu?
Zastanawiam się czy nie powinienem mieć CADa,lub programu np HSM WORKS.
Czy to tylko w EDGE CAM można wszystko w osobnych otworzyć: Symulator obróbki, KOD NC,Manager narzędzi, kreator postprocesorów, bazy technologiczne ITD; nie blokując programu?
TWOTWO
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)