Program do PCB free
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Program do PCB free
Szukam jakiegoś darmowego programu do robienia pŁytek testowych, z możliwością zapisu plików w formacie możliwym do konwersji na G cod.
W sieci jest dużo śmiecia, ściągnoŁem ostatnio ExpressPCB, w opisie napisali że można zapisywać pliki w DXF, ale to ściema. Może ktoś ma coś lepszego?
W sieci jest dużo śmiecia, ściągnoŁem ostatnio ExpressPCB, w opisie napisali że można zapisywać pliki w DXF, ale to ściema. Może ktoś ma coś lepszego?
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
witam !! z całkim darmowych to chyba tylko jesr Eagle ( okrojony ) i Auto/Easytrax . ONI
wszyscy zapisują w swoich formatach (pcb , brd itp ) . przeleciałem wiele tych programików , niektóre " kobyły " jak np. Pcad to istna zagłada . co do expres pcb to ONI
zdajesie chcą żeby im wysłac o oni Ci odeślą ( tanio wg. nich ) . po wielu próbach pozostałem przy Autotrax , w pełni funcjonalny,prosty i mnie wystarcza . pozdrawiam !!

Mane Tekel Fares
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Jeśli chodzi o Eagle to nie ma z nim większych problemów jeśli chodzi o przygotowanie G-Code do frezowania PCB. Można z niego wyeksportować obrys ścieżek w formacie hpgl, a dalej to już chyba nie problem. Jak to zrobić opisałem tutaj
Pozdrawiam Andrzej
http://www.ottop.republika.pl/
http://www.ottop.republika.pl/
-
witam !! bardzo dziękuję !! Kol. Ottop widzę że sprawę masz przerobioną ! mam jedno pytanie - czy wersja Eagle dostępna za frico ( 80/100mm o ile sie nie myle ) też ma ten moduł dostępny . eagle miałem krótko i jakoś mi nie przypadł do gustu ale jak trzeba to się przeproszę. pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares
-
witam !! to niestety prawda za frico nic !! chyba że pojawi się jakiś program z Chin za np. 5,99 pln w syfmarkecie
. pozostałbym przy Autotrax tylko on chce Dos . a jest to nieco uciązliwe . w autotrax miałem dobrze - projekt,ploter i do trawienia ( jestem 100% amatorem ) . pozdrawiam !!

Mane Tekel Fares
-
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
To właśnie TraxMaker jest dla Ciebie. Firma Microcode na bazie Autotraxa "zmajstrowała" właśnie TraxMakera(niestety położył na tym łapę znów Protel).TraxMaker współpracuje z bibliotekami Autotraxa i w zasadzie nie ma żadnej różnicy oprócz "ucywilizowania" interfejsu.pukury pisze:w autotrax miałem dobrze - projekt,ploter i do trawienia