Program do PCB free

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 3395
Rejestracja: 06 sie 2004, 01:42
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

#11

Post napisał: ALZ » 25 wrz 2005, 13:59

http://www.circuitmaker.com/

Autotrax był pełny co wcale nie znaczy że free
Free był EasyTrax

http://www.elektroda.net/download/file908.html



Tagi:


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 7018
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#12

Post napisał: pukury » 25 wrz 2005, 14:22

witam !! autotrax pod dos też jest free ( od jakiegoś czasu) chodzi mi o wersje 1.61 . traxmakera ściągnąłem z ruskiej strony krutkofalowców . dziękuję za link . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

ottop
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 346
Rejestracja: 07 cze 2004, 13:11
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontakt:

#13

Post napisał: ottop » 25 wrz 2005, 14:28

pukury pisze:czy wersja Eagle dostępna za frico ( 80/100mm o ile sie nie myle ) też ma ten moduł dostępny
Cały czas używam tej wersji. Z tego co udało mi się zrozumieć z opisu na ich stronie wersja ta różni się tylko trzema szczegółami. Pierwszy to ograniczenie wymiarów płytki do 8 na 10cm, z tym że dotyczy to tylko rozmieszczenia elementów (wszystkie punkty lutownicze elementów można umieszczać tylko na tym obszarze). Ścieżki mogą spokojnie znajdować się poza tym obszarem. Drugim ograniczeniem jest możliwość tworzenia ścieżek tylko w dwóch warstwach (Top i Bottom, pełna wersja do 16), ale w domowych warunkach na razie chyba nie uda mi się wykonać wielowarstwowego obwodu drukowanego więc ograniczenie praktycznie bez znaczenia. Trzecim ograniczeniem jest możliwość pracy w edytorze schematów tylko z jednym arkuszem, co w zupełności wystarcza.
Faktycznie twórcy programu podeszli dość oryginalnie do obsługi interfejsu użytkownika, i przynajmniej na początku obsługa programu wydaje się nieco dziwna, ale po pewnym czasie można dostrzec pewną logikę w ich pomyśle. Jak już człowiek się przyzwyczai to nawet można pracować.
Więc teraz też mam się dobrze: Eagle, laser, żelazko i do trawienia. :wink:

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 3395
Rejestracja: 06 sie 2004, 01:42
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

#14

Post napisał: ALZ » 25 wrz 2005, 14:36

Dla tych którzy używali autotraxa Eagle to horror. Sam czasami go używam jak wykonuję dla klienta obw. drukowane(na szczęście został tylko jeden który używa tego programu).
Mocną stroną Eagla jest autorouter ,jest naprawdę super.Autorouter autotraxa przy projektowaniu obwodów jednostronnych nawet w części nie jest tak dobry jak Eagle.


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 7018
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#15

Post napisał: pukury » 25 wrz 2005, 14:51

witam !! to prawda że eagle dla kogoś kto działał na traxie to dramat ! ale to napewno kwestia nawyków . ściągnołem traxmakera z tej strony i widzisz Ottop i wszyscy mają dobrze !! :D :D . tak poważnie to dwie strony wystarczają spoko ( a zwykle jedna ) . pozdrawiam !! ps coś się dzieje z serwerm chyba - pisze mi ciągle że nie ma postów w tym temacie CO SIĘ DZIEJE !!??
Ostatnio zmieniony 01 paź 2005, 00:13 przez pukury, łącznie zmieniany 1 raz.
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3975
Rejestracja: 18 wrz 2004, 12:51
Lokalizacja: k/w-wy
Kontakt:

#16

Post napisał: markcomp77 » 26 wrz 2005, 11:24

Witam!

w dawnych czasach było coś takiego jak TANGO... (ok. 15lat temu)
udawał mi się w tym zrobić wtedy pare projektów :)

dziś - osobiście głosuję na Eagle - który w wersji darmowej nie stawia nadzwyczajnych ograniczeń ;)

dochodzą do mnie sygnały - iż wartym stosowania programem do projektowania płytek jest linuksowy program... o oryginalnej nazwie "PCB" ;)

http://bach.ece.jhu.edu/~haceaton/pcb/
http://sourceforge.net/project/showfile ... p_id=73743

nie wiem czy za jego stosowaniem przemawiają jedynie względy ideologiczne ;)... ale program pozwala na projektowanie bez ograniczeń... pewnie będę miał za jakiś czas własne zdanie :(
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm


deemon
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 96
Rejestracja: 26 lis 2004, 06:33
Lokalizacja: Sosnowiec

#17

Post napisał: deemon » 26 wrz 2005, 22:09

Ja jako zupełny amator obstawiałbym na coś bardziej typu Crocodile clips - jest chyba super łatwy ale niestety nigdzie nie ma NOWEJ pełnej wersji:(


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 7018
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#18

Post napisał: pukury » 26 wrz 2005, 22:51

witam !! zgodnie z poradą ( swiatłą ) jednego z Kol. ściągnąłem sobie TraxMakera i musze powiedzieć iz jest to program ( wg.mnie ) bardzo dobry . faktycznie jest jak Atotrax tylko nowocześniejszy a jednocześnie nie jest to jakis potwór mający np 100M i mogący projektowac 40 warstw. polecam .jest na stronie http://www.cqham.ru . są tam dwa ja ściągnąłem mniejszy wersja 3.3 . ( około 5 mb) pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3975
Rejestracja: 18 wrz 2004, 12:51
Lokalizacja: k/w-wy
Kontakt:

#19

Post napisał: markcomp77 » 27 wrz 2005, 11:03

pukury pisze:ciągnąłem sobie TraxMakera
ja też ;)
i oczywiście próbowałem TEGO pod Wine (linux)... i poszło :)
wygląda na to, iż daje się na tym pracować!

ciekawe gdzie w jego bibliotekach jest a3977sed?
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 3395
Rejestracja: 06 sie 2004, 01:42
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

#20

Post napisał: ALZ » 27 wrz 2005, 11:11

Biblioteki ma dość ubogie,ale można zastosować biblioteki Autotraxa. W razie braku odpowiedniego elementu pozostaje nam stworzyć go samemu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”