Program do PCB free


Autor tematu
lisow1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 295
Rejestracja: 02 gru 2004, 23:51
Lokalizacja: polska

Program do PCB free

#1

Post napisał: lisow1 » 24 wrz 2005, 11:00

Szukam jakiegoś darmowego programu do robienia pŁytek testowych, z możliwością zapisu plików w formacie możliwym do konwersji na G cod.
W sieci jest dużo śmiecia, ściągnoŁem ostatnio ExpressPCB, w opisie napisali że można zapisywać pliki w DXF, ale to ściema. Może ktoś ma coś lepszego?



Tagi:


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 6975
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#2

Post napisał: pukury » 24 wrz 2005, 12:06

witam !! z całkim darmowych to chyba tylko jesr Eagle ( okrojony ) i Auto/Easytrax . ONI :D :D wszyscy zapisują w swoich formatach (pcb , brd itp ) . przeleciałem wiele tych programików , niektóre " kobyły " jak np. Pcad to istna zagłada . co do expres pcb to ONI :D :D zdajesie chcą żeby im wysłac o oni Ci odeślą ( tanio wg. nich ) . po wielu próbach pozostałem przy Autotrax , w pełni funcjonalny,prosty i mnie wystarcza . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

ottop
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 346
Rejestracja: 07 cze 2004, 13:11
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontakt:

#3

Post napisał: ottop » 24 wrz 2005, 23:08

Jeśli chodzi o Eagle to nie ma z nim większych problemów jeśli chodzi o przygotowanie G-Code do frezowania PCB. Można z niego wyeksportować obrys ścieżek w formacie hpgl, a dalej to już chyba nie problem. Jak to zrobić opisałem tutaj

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 3395
Rejestracja: 06 sie 2004, 01:42
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

#4

Post napisał: ALZ » 24 wrz 2005, 23:19

Całkiem fajny jest program do pcb Trax Maker , ma też polską nakładkę. Do konwersji na G-Code można użyć np DeskCnc.


Autor tematu
lisow1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 295
Rejestracja: 02 gru 2004, 23:51
Lokalizacja: polska

#5

Post napisał: lisow1 » 25 wrz 2005, 00:37

Z Eagle jest problem, darmowa wersja pozwala jedynie tylko na 100 połaczeń!!!
Testuje aktualnie programik FreePCB jest to typu freeware jest porządnie zrobiony, ale ma wade zapisuje pliki w formacie Gerber. Więc przydaŁo by się coś do konwersji z Gerbera na G-code bez ograniczeń ilości linii.


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 6975
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#6

Post napisał: pukury » 25 wrz 2005, 00:37

witam !! bardzo dziękuję !! Kol. Ottop widzę że sprawę masz przerobioną ! mam jedno pytanie - czy wersja Eagle dostępna za frico ( 80/100mm o ile sie nie myle ) też ma ten moduł dostępny . eagle miałem krótko i jakoś mi nie przypadł do gustu ale jak trzeba to się przeproszę. pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 3395
Rejestracja: 06 sie 2004, 01:42
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

#7

Post napisał: ALZ » 25 wrz 2005, 00:55

Eagle ma bardzo nieprzyjazny interface, a skrakowany może nieźle namieszać.
Autotrax i pochodne mają dość intuicyjną obsługę ale to jak zawsze kwestia gustu. Za friko w zasadzie nie ma nic godnego polecenia.
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2005, 01:22 przez ALZ, łącznie zmieniany 2 razy.


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 6975
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#8

Post napisał: pukury » 25 wrz 2005, 01:04

witam !! to niestety prawda za frico nic !! chyba że pojawi się jakiś program z Chin za np. 5,99 pln w syfmarkecie :D :D . pozostałbym przy Autotrax tylko on chce Dos . a jest to nieco uciązliwe . w autotrax miałem dobrze - projekt,ploter i do trawienia ( jestem 100% amatorem ) . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 3395
Rejestracja: 06 sie 2004, 01:42
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

#9

Post napisał: ALZ » 25 wrz 2005, 13:39

pukury pisze:w autotrax miałem dobrze - projekt,ploter i do trawienia
To właśnie TraxMaker jest dla Ciebie. Firma Microcode na bazie Autotraxa "zmajstrowała" właśnie TraxMakera(niestety położył na tym łapę znów Protel).TraxMaker współpracuje z bibliotekami Autotraxa i w zasadzie nie ma żadnej różnicy oprócz "ucywilizowania" interfejsu.
zakamuflowana opcja niemiecka


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 6975
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#10

Post napisał: pukury » 25 wrz 2005, 13:50

witam !! ale skąd go wziąć ? i na ile jest to wersja funkcjonalna ( zapisywanie,plot , itp ) bo autotrax jest pełny . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”