Witam, mam mały problem, chciałem na prezent coś wyfrezować komuś, a dokładnie zdjęcie pieska, mam zdjęcie jpg.
Gdy w artcamie wybieram opcje "From image file..." wskazuję to zdjęcie, ustawiam w opcji Z na np. 20. i wychodzi wszystko takie ostre, z takim szumem jakby na całości.
Może zdjęcie wejściowe jest złe??? jakie musi byc? czarno-białe, jak z ostrością, nasyceniem, kontrastem, półtonami...... jak to ustawić... kolor ma znaczenie???
Używałem funkcji "smooth", jak sie da dużą wartość jest trochę lepiej.
wiem ze jest zbiór funkcji po ikonką "sculpting" ale to trzeba ręcznie a myszką trochę trudno....
Czym sie różni ładowanie poprzez "From image file..." a "Paste relieffrom a file..."
a może jest jakiś inny program który zrobi ładny model 3d ze zdjęcia i go się po prostu zaimportuje ??? to rozwiązanie tez by mi pasowało.
Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi.
Jak prawidłowo powinno wyglądać zdjęcie do Artcam'a ???
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Witam.
A próbował kolega programik bmp2cnc ?
Bardzo prosty , a działa przyzwoicie
Można również ściągnąć mach1filter - takie cudo ( darmowe dla posiadaczy licencji na macha ) , działa podobnie do bmp2cnc , ale ma mniej nazwijmy to "możliwości"
A próbował kolega programik bmp2cnc ?
Bardzo prosty , a działa przyzwoicie

Można również ściągnąć mach1filter - takie cudo ( darmowe dla posiadaczy licencji na macha ) , działa podobnie do bmp2cnc , ale ma mniej nazwijmy to "możliwości"
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Witam,
W Artcamie liczba kolorow ma decydujace znaczenie, przy generowaniu reliefu.
Z pamieci nie podam konkretych wskazowek, ale trzeba ograniczyc liczbe kolorow (menu bitmap?)
Jak kolega juz bedzie mial jakas sensowna ilosc kolorow, to mozna kliknac prawym na jpg, i wybrac Shape editor. A tam, mozliwosci jest naprawde duzo.
W katalogu Artcama sa przykladowe reliefy, mozna wcztac i zobaczyc jak to wyglada.
pzdr
Piotr
W Artcamie liczba kolorow ma decydujace znaczenie, przy generowaniu reliefu.
Z pamieci nie podam konkretych wskazowek, ale trzeba ograniczyc liczbe kolorow (menu bitmap?)
Jak kolega juz bedzie mial jakas sensowna ilosc kolorow, to mozna kliknac prawym na jpg, i wybrac Shape editor. A tam, mozliwosci jest naprawde duzo.
W katalogu Artcama sa przykladowe reliefy, mozna wcztac i zobaczyc jak to wyglada.
pzdr
Piotr
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt: