Czyli coś w tym stylu jak w ploterach tnących i popularnych drukarkach atramentowych, że punkt odniesienia, który widzimy na podglądzie druku/cięcia (w układzie pionowym) w lewym górnym rogu jest dla karetki plotera/drukarki (parząc z przodu) z prawej strony na początku kartki/folii?
Trochę inaczej jest u mojego znajomego, który ma duże cnc i tam osie bazują się w lewym dolnym rogu stołu i zdaje się poprzeczna oś to X, a wzdłóżna Y (czyli odwrotnie). Pokićkane to wszystko i bądź tu mądry jak jest jedynie słusznie.
[ Dodano: 2016-01-20, 00:45 ]
Uff, wszystko się teraz zgadza, pomogło
1) Odwróciłem oś Y w ustawieniach wyjść silników. Zaznaczyłem ptaszkiem na osi Y DirLowAcive. Teraz zero jest po prawej stronie. Jedyny mankament, że muszę przenieść czujnik indukcyjny.
Najważniejsze, że teraz obraz z CAMa pokrywa się z tym co wykonała obrabiarka, czyli punkt odniesienia jest taki sam jak w drukarkach/ploterach. Zmyliło mnie widać to bazowanie u tego znajomego po lewej stronie stołu.
2) Zwiększyłem drastycznie przyspieszenia silników dla X i Y z ok. 8.3 na 500mm/s^2 i teraz kąty nie zamieniają się wielkie łuki (jeśli są to bardzo minimalne). Nawet bez trybu "dokładny stop" ładnie wyszło. Przetestowałem też z włączonym trybem i też wyszło elegancko i przy tych przyspieszeniach kultura pracy maszyny też się aż tak widocznie nie pogorszyła. Prawie tego nie widać. Zastanawiam się czy używać tego trybu teraz czy nie?
Co jeszcze zauważyłem, teraz z tymi przyspieszeniami przy ruchach ręcznych silniki zachowują się znacznie żwawiej i sztywniej, tzn. moment przyspieszenia i hamowania jest błyskawiczny. Nie ma tego wrażenia bezwładności toczącej się rozpędzonej osi, że jeszcze jakiś odcinek przebywała po puszczeniu kursora. Teraz puszczam kursor i oś staje dęba. Zapewne bardziej dostaje teraz w kość konstrukcja maszyny i jej mechanizmy. Póki co na prostych testowych rysuneczkach nie zauważyłem gubienia kroków. Zobaczę jak się zachowa dalej.
Na Ztce nie zwiększałem póki do przyspieszeń, zostało jak było 4mm/s^2, zwiększyłem jedynie jej prędkość z 500 do 1000mm/min (X i Y zostawiłem po 2000mm/min)
Dzięki serdeczne raz jeszcze