Ustalanie zera materiału bez czujnika długości narzędzia

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1193
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

#21

Post napisał: tomcat65 » 19 sty 2016, 19:05

waluś pisze:Spróbuję tak jak mówisz odwrócić Y i zobaczymy co z tego wyjdzie.
I będzie dobrze - zobaczysz.
waluś pisze: No i co wtedy? Cały gcode na nic?
G-kod nie, ustawienia maszyny do poprawki.
W camie - x(długość), y(szerokość), z(wysokość).



Tagi:


Autor tematu
waluś
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 11
Posty: 319
Rejestracja: 27 wrz 2015, 15:33
Lokalizacja: Polska

#22

Post napisał: waluś » 19 sty 2016, 22:25

Czyli coś w tym stylu jak w ploterach tnących i popularnych drukarkach atramentowych, że punkt odniesienia, który widzimy na podglądzie druku/cięcia (w układzie pionowym) w lewym górnym rogu jest dla karetki plotera/drukarki (parząc z przodu) z prawej strony na początku kartki/folii?

Trochę inaczej jest u mojego znajomego, który ma duże cnc i tam osie bazują się w lewym dolnym rogu stołu i zdaje się poprzeczna oś to X, a wzdłóżna Y (czyli odwrotnie). Pokićkane to wszystko i bądź tu mądry jak jest jedynie słusznie.



[ Dodano: 2016-01-20, 00:45 ]
Uff, wszystko się teraz zgadza, pomogło :smile:

1) Odwróciłem oś Y w ustawieniach wyjść silników. Zaznaczyłem ptaszkiem na osi Y DirLowAcive. Teraz zero jest po prawej stronie. Jedyny mankament, że muszę przenieść czujnik indukcyjny.

Najważniejsze, że teraz obraz z CAMa pokrywa się z tym co wykonała obrabiarka, czyli punkt odniesienia jest taki sam jak w drukarkach/ploterach. Zmyliło mnie widać to bazowanie u tego znajomego po lewej stronie stołu.

2) Zwiększyłem drastycznie przyspieszenia silników dla X i Y z ok. 8.3 na 500mm/s^2 i teraz kąty nie zamieniają się wielkie łuki (jeśli są to bardzo minimalne). Nawet bez trybu "dokładny stop" ładnie wyszło. Przetestowałem też z włączonym trybem i też wyszło elegancko i przy tych przyspieszeniach kultura pracy maszyny też się aż tak widocznie nie pogorszyła. Prawie tego nie widać. Zastanawiam się czy używać tego trybu teraz czy nie?

Co jeszcze zauważyłem, teraz z tymi przyspieszeniami przy ruchach ręcznych silniki zachowują się znacznie żwawiej i sztywniej, tzn. moment przyspieszenia i hamowania jest błyskawiczny. Nie ma tego wrażenia bezwładności toczącej się rozpędzonej osi, że jeszcze jakiś odcinek przebywała po puszczeniu kursora. Teraz puszczam kursor i oś staje dęba. Zapewne bardziej dostaje teraz w kość konstrukcja maszyny i jej mechanizmy. Póki co na prostych testowych rysuneczkach nie zauważyłem gubienia kroków. Zobaczę jak się zachowa dalej.

Na Ztce nie zwiększałem póki do przyspieszeń, zostało jak było 4mm/s^2, zwiększyłem jedynie jej prędkość z 500 do 1000mm/min (X i Y zostawiłem po 2000mm/min)

Dzięki serdeczne raz jeszcze :smile:


tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1193
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

#23

Post napisał: tomcat65 » 20 sty 2016, 02:44

Najważniejsze, że wszystko działa jak trzeba. Ale :)
waluś pisze:Teraz zero jest po prawej stronie.
i
waluś pisze: Zmyliło mnie widać to bazowanie u tego znajomego po lewej stronie stołu.
A obróć własną maszynę o 90st w prawo i masz zera po lewej - lewy dolny róg :twisted:


Autor tematu
waluś
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 11
Posty: 319
Rejestracja: 27 wrz 2015, 15:33
Lokalizacja: Polska

#24

Post napisał: waluś » 20 sty 2016, 17:43

tomcat65 pisze:Najważniejsze, że wszystko działa jak trzeba. Ale :)
waluś pisze:Teraz zero jest po prawej stronie.
i
waluś pisze: Zmyliło mnie widać to bazowanie u tego znajomego po lewej stronie stołu.
A obróć własną maszynę o 90st w prawo i masz zera po lewej - lewy dolny róg :twisted:
Zgadza się. Czasami szukamy nie wiadomo gdzie, a prostych rozwiązań nie bierzemy pod uwagę :-)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”