Ustalanie zera materiału bez czujnika długości narzędzia

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
waluś
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 11
Posty: 319
Rejestracja: 27 wrz 2015, 15:33
Lokalizacja: Polska

#11

Post napisał: waluś » 18 sty 2016, 22:33

bateryjka pisze:
Wygląda, jakbyś miał zamienione miejscami osie X z Y.
No właśnie Twój układ jest inny od ArtCama
Co do zaokrąglonych rogów.
Jakiej średnicy wybrałeś frez? Prawdopodobnie jest aktywna korekcja średnicy narzędzia i w tym wypadku tak to będzie wyglądało.
Tak jak w kodzie 1,5mm, ale łuki wewnątrz gwiazdy wyrysowały się bardzo zaokrąglone (o średnicy na oko ok. 30mm). Zewnętrzne krańce ramion ok, może z minimalnym zaokrągleniem, ale te wewnętrzne to masakra. Po przestawieniu na tryb "Dokładny stop" wyszło ładnie, ale maszyna pracuje mniej kulturalnie.

Denerwuje mnie to, bo przecież podgląd symulacji trajektorii w CAMie powinien być absolutnym wyznacznikiem tego co otrzymam z jego kodu na maszynie przy standardowych ustawieniach Macha, a tak nie jest :-(

Takie były u mnie standardowe, domyślne preferencje, coś wypada tu jeszcze zmienić?
Obrazek
Ostatnio zmieniony 18 sty 2016, 23:11 przez waluś, łącznie zmieniany 2 razy.



Tagi:


bateryjka
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 220
Rejestracja: 03 wrz 2008, 18:14
Lokalizacja: Opolskie

#12

Post napisał: bateryjka » 18 sty 2016, 23:10

łuki wewnątrz gwiazdy wyrysowały się bardzo zaokrąglone (o średnicy na oko ok. 30mm)
Pokombinuj z ustawieniami przyspieszenia silników "Accelration mm/s/s" maksymalne ale by nie gubiły kroków.
Ostatnio zmieniony 18 sty 2016, 23:14 przez bateryjka, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor tematu
waluś
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 11
Posty: 319
Rejestracja: 27 wrz 2015, 15:33
Lokalizacja: Polska

#13

Post napisał: waluś » 18 sty 2016, 23:13

bateryjka pisze:
łuki wewnątrz gwiazdy wyrysowały się bardzo zaokrąglone (o średnicy na oko ok. 30mm)
Pokombinuj z ustawieniami przyspieszenia silników."Accelration mm/s/s"
Obecnie mam takie, coś wygląda nie tak?
Obrazek


Odnośnie osi to jeśli były by zamienione osie miejscami to czemu podczas ręcznych ruchów i ręcznych komend np. g0 x10 y10 z-10 wszystko pracuje jak należy a dopiero podczas wykonywanie gkodu się chrzani?


tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1193
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

#14

Post napisał: tomcat65 » 18 sty 2016, 23:41

Obrazek


bateryjka
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 220
Rejestracja: 03 wrz 2008, 18:14
Lokalizacja: Opolskie

#15

Post napisał: bateryjka » 18 sty 2016, 23:42

Denerwuje mnie to, bo przecież podgląd symulacji trajektorii w CAMie powinien być absolutnym wyznacznikiem tego co otrzymam z jego kodu na maszynie przy standardowych ustawieniach Macha, a tak nie jest
Ustawienia w machu są OK
Zamień miejscami wtyczki sterowników osi X i Y (czy jesteś pewien czy pin 2 i 3 portu LPT wychodzi do sterownika osi X, a może do osi Y?) gdyby się nie zgadzały kierunki osi odfajkuj w kolumnie "DirLovActive" czerwony krzyżyk lub możesz też zamienić to w tabeli konfiguracyjnej "Port&Pin" w osi X wpisać "StepPin" 4, "Dir Pin" 5 a w osi Y "StepPin" 2, "Dir Pin" 3

Odnośnie osi to jeśli były by zamienione osie miejscami to czemu podczas ręcznych ruchów i ręcznych komend np. g0 x10 y10 z-10 wszystko pracuje jak należy a dopiero podczas wykonywanie gkodu się chrzani?
Bo X10 zawsze jedzie do punktu o współrzędnych (10,y)
W ArtCamie oś X jest pozioma a u Ciebie jest to oś pionowa


Autor tematu
waluś
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 11
Posty: 319
Rejestracja: 27 wrz 2015, 15:33
Lokalizacja: Polska

#16

Post napisał: waluś » 19 sty 2016, 00:00

Ok, dzięki, że koledzy tak późną porą mi pomagają. Jutro sprawdzę z tymi osiami, ale głowę bym dał, że wszystko jest poupinane ok.

A może być tak, że postprocesor coś knoci? Jakiego najlepiej do Macha3 używać? Dawałem *TAP

Poniżej na fotce jest bazgranina mojego prototypu frezarki. Ta gwiazda ma rozpiętość ramion ok 14cm. Zobaczcie jak zaokrągliły się wewnętrzne kąty. Ogólne prowadzenie linii jest też nie teges bo ołówek się kiwa, ale na pewno nie jest on winowajcą tych łuków niechcianych, bo funkcja "dokładny stop" (config - general config - exact stop) to udowodniła. Wolałbym jednak tej funkcji nie używać. Raz, że kultura pracy maszyny jest gorsza, a dwa, jakby mi tak z frezem w materiale zatrzymała się i rzęziła od zera na każdym kącie to przypaliło by materiał, czyż nie? Powinna iść jednym ciągiem?

Obrazek


Odnośnie osi, może ja czegoś nie rozumiem? Nabazgrałem pospiesznie poniżej rysunek jak widzę ukierunkowanie osi w mojej frezarce i wg takich współrzędnych ona porusza się teraz przy ruchach ręcznych i komendach g0. Bazuje się tak jak na rysunku po lewo.

Obrazek


tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1193
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

#17

Post napisał: tomcat65 » 19 sty 2016, 03:39

Postprocesor nic nie knoci.
Co do łuków - zwiększ, i to znacznie, przyspieszenie silników, byle nie gubiły kroków. Wtedy przy stałej prędkości łuki będą mniejsze. Wypróbuj obie opcje z większymi przyspieszeniami.

Twoje rysunki pokazują błędnie geometrycznie ustawione osie. Przypomnij sobie układ współrzędnych kartezjańskich.
Tak np. być powinno, chyba, że chcesz mieć dłuższą Y niż X.

Obrazek

Zmień zero w Y, w ustawieniach zmień kierunek tej osi. Klawisze sterujące też.


Autor tematu
waluś
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 11
Posty: 319
Rejestracja: 27 wrz 2015, 15:33
Lokalizacja: Polska

#18

Post napisał: waluś » 19 sty 2016, 18:18

Zaraz zaraz to jak to jest właściwie z tymi kierunkami i układem osi X i Y. Nie ma jakiejś jednej reguły? Raz X jest na stole, raz na bramie. Jak tak teraz patrzę to są rożne układy osi.

Ja np. wzorowałem się na takim jak ten pierwszy, że zero jest po lewej z przodu blatu
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek


tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1193
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

#19

Post napisał: tomcat65 » 19 sty 2016, 18:38

Nie ma różnych układów osi - wyznacznikiem jest układ kartezjański.
A wzorując się na pierwszym rysunku - punkt 0,0 ok, tylko osie X i Y zamienione miejscami.
Dlatego masz odbicie lustrzane.
Nie patrz jak porusza się stół - spójrz z pozycji wrzeciona/pisaka jak się przemieszcza względem punktu zerowego ( x0, y0).


Autor tematu
waluś
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 11
Posty: 319
Rejestracja: 27 wrz 2015, 15:33
Lokalizacja: Polska

#20

Post napisał: waluś » 19 sty 2016, 18:53

tomcat65 pisze:Nie ma różnych układów osi - wyznacznikiem jest układ kartezjański.
A wzorując się na pierwszym rysunku - punkt 0,0 ok, tylko osie X i Y zamienione miejscami.
Dlatego masz odbicie lustrzane.
Nie patrz jak porusza się stół - spójrz z pozycji wrzeciona/pisaka jak się przemieszcza względem punktu zerowego ( x0, y0).
Spróbuję tak jak mówisz odwrócić Y i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Zdziwiło mnie to, że niektóre maszyny mają X i Y zamienione miejscami.
Zastanawia mnie, czy nie rodzi to problemów. Dajmy na to gość1 ma ma maszynę z blatem 100x200cm i gość2 ma maszynę o identycznym polu roboczym. U gościa1 wrzeciono porusza się w prawo-lewo po osi X. Gość1 idzie do gościa2 z wygenerowanym gcodem, którym u siebie np. frezował drzwi, a tu okazuje się, że u kolegi ruchy wrzeciona prawo-lewo to oś Y. No i co wtedy? Cały gcode na nic?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”