Ustalanie zera materiału bez czujnika długości narzędzia

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
waluś
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 11
Posty: 319
Rejestracja: 27 wrz 2015, 15:33
Lokalizacja: Polska

Ustalanie zera materiału bez czujnika długości narzędzia

#1

Post napisał: waluś » 17 sty 2016, 15:51

Witam

Zaczynam się uczyć obsługi Mach3, testuje swój pierwszy prototyp frezareczki (na początek z pisakiem) i takie krótkie pytanie bym miał? Jak ustawić ręcznie zero materiału? Po zbazowaniu osi mam ręcznie dojechać Zt-ką aby pisak dotknął kartki i wyzerować bazę, czy współrzędne maszyny?

Robiłem tak, że zerowałem j.w. ale próbnego pliku wyeksportowanego z ArtCAMa nie rysowało mi na kartce tylko ponad nią. Innym znów razem chciało wgnieść pisak w blat i tylko ESTOP go uratował. W CAMie ustawiałem Z materiału na wartość 0mm. Co robię nie tak?
Ostatnio zmieniony 19 sty 2016, 00:45 przez waluś, łącznie zmieniany 1 raz.



Tagi:


bateryjka
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 220
Rejestracja: 03 wrz 2008, 18:14
Lokalizacja: Opolskie

#2

Post napisał: bateryjka » 17 sty 2016, 18:20

Dla pewności sprawdź z G-kodu do jakiej minimalnej wartości zjeżdża oś Z.
Ustaw pisak by dotykał kartki. Kliknij myszką pole wartości osi Z, wpisz wartość minimalną Zetki z G-kodu. Zatwierdź enterem


Autor tematu
waluś
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 11
Posty: 319
Rejestracja: 27 wrz 2015, 15:33
Lokalizacja: Polska

#3

Post napisał: waluś » 17 sty 2016, 21:09

OK, dzięki, proste i skuteczne rozwiązanie.

Mam jeszcze 2 problemy:

1) Po wygenerowaniu pliku w AtrCAM wykonany rysunek za pośrednictwem Mach3 jest odbity lustrzanie względem osi Y.

Osie w maszynie raczej mam skonfigurowane poprawnie:
-Z schodząc w dół od 0 przyjmuje wartości ujemne
-Y jadąc w prawo od 0 zwiększa się na +
-X poruszając się w przód od 0 też zwiększa się na +

Podczas pierwszej próby musiałem zastopować maszynę bo Y chciała cofnąć się na wartości ujemne. Przejechałem więc ręcznie w prawo wcisnąłem "bazowanie osi" no i rysunek zmieścił się na stole ale lustrzanie odbity. Patrząc na kod to Y przyjmuje wartości ujemne. Dlaczego tak się dzieje?

2) Druga sprawa to to, że ten testowy rysunek "gwiazda" w AtyCAMie miał ostre kąty, nawet na podglądzie Macha były ostre, a podczas rysowania wychodzą mi łagodne łuki. Co może być przyczyną?

To jest ten próbny z "gwiazdą" plik o rozszerzeniu .TAP

Kod: Zaznacz cały

(gwiazda)
(Material Size) (X=510.000, Y=300.000, Z=0.000)
(Tool Number:1) (1.500 mm śr. wula)
G21 G49 G80 G90
G0Z0.1000
M3 S15000
G0 X143.8129 Y-59.0953 Z0.1000
G1   Z-0.1000 F240
G1 X143.3142 Y-58.2286  F600
X99.9527 Y-83.1777 
X120.3682 Y-128.8492 
X83.2407 Y-95.3196 
X46.1133 Y-128.8492 
X66.5287 Y-83.1777 
X23.1672 Y-58.2286 
X72.9121 Y-63.5316 
X83.2407 Y-14.5826 
X93.5693 Y-63.5316 
X143.3142 Y-58.2286 
G0   Z0.1000
G0 X0.0000 Y0.0000 
G0Z0.1000
G0X0.0000Y0.0000
M5
M30
EDIT:
Problem z ujemnymi wartościami Y rozwiązany i mogę startować pracę z normalnej maszynowej pozycji HOME. W ArtCAMie zaznaczyłem punkt odniesienia w materiale w przeciwnym narożniku osi Y i to pomogło. Pozostał niestety nadal problem z odbitym lustrzanie rysunkiem w osi Y w stosunku do materiału widzianego z góry w ArtCAM. No i te zaokrąglone ostre kąty też nie wiem skąd się wzięły.

Z ustaleniem zera materiału teraz już załapałem o co chodzi. Po zbazowaniu maszyny zjechałem pisakiem do papieru i wklepałem 0.0 w osi Z. Bezpieczne Z w ArtCAM dałem 2.0mm, a głębokość pisania w materiale 0.5mm (czyli Z-0.5 w kodzie).
Tak jak w poniższym nowym kodzie:

Kod: Zaznacz cały

(gwiazda 2)
(Material Size) (X=510.000, Y=300.000, Z=0.010)
(Tool Number:1) (1.500 mm śr. walec)
G21 G49 G80 G90
G0Z2.0000
M3 S15000
G0 X158.6325 Y226.9278 Z2.0000
G1   Z-0.5000 F240
G1 X158.6692 Y226.6930  F780
X158.6262 Y226.4458 
X158.5040 Y226.2265 
X158.3277 Y226.0671 
X113.2851 Y196.8070 
X132.5267 Y146.6597 
X132.5756 Y146.4272 
X132.5456 Y146.1780 
X132.4350 Y145.9527 
X132.2673 Y145.7843 
X132.0554 Y145.6768 
X131.8069 Y145.6413 
X131.5607 Y145.6897 
X131.3546 Y145.8081 
X89.6076 Y179.6044 
X47.8607 Y145.8081 
X47.6546 Y145.6897 
X47.4084 Y145.6413 
X47.1599 Y145.6768 
X46.9480 Y145.7843 
X46.7802 Y145.9527 
X46.6697 Y146.1780 
X46.6397 Y146.4272 
X46.6886 Y146.6597 
X65.9302 Y196.8070 
X20.8875 Y226.0671 
X20.7113 Y226.2265 
X20.5891 Y226.4458 
X20.5461 Y226.6930 
X20.5828 Y226.9278 
X20.6911 Y227.1394 
X20.8713 Y227.3141 
X21.0990 Y227.4197 
X21.3353 Y227.4451 
X74.9742 Y224.6416 
X88.8832 Y276.5215 
X88.9804 Y276.7384 
X89.1511 Y276.9224 
X89.3730 Y277.0397 
X89.6076 Y277.0773 
X89.8423 Y277.0397 
X90.0642 Y276.9224 
X90.2349 Y276.7384 
X90.3321 Y276.5215 
X104.2411 Y224.6416 
X157.8800 Y227.4451 
X158.1163 Y227.4197 
X158.3440 Y227.3141 
X158.5242 Y227.1394 
X158.6325 Y226.9278 
G0   Z2.0000
G0 X0.0000 Y0.0000 
G0Z2.0000
G0X0.0000Y0.0000
M5
M30


tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1193
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

#4

Post napisał: tomcat65 » 18 sty 2016, 02:48

waluś pisze: No i te zaokrąglone ostre kąty też nie wiem skąd się wzięły.
config - general config - exact stop.

Awatar użytkownika

noel20
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1394
Rejestracja: 02 lip 2010, 07:15
Lokalizacja: Białystok

#5

Post napisał: noel20 » 18 sty 2016, 06:59

waluś pisze:Pozostał niestety nadal problem z odbitym lustrzanie rysunkiem w osi Y w stosunku do materiału widzianego z góry w ArtCAM
Na podglądzie w programie sterującym (mach) rysunek wyświetla się poprawnie czy już jest odbity?


bateryjka
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 220
Rejestracja: 03 wrz 2008, 18:14
Lokalizacja: Opolskie

#6

Post napisał: bateryjka » 18 sty 2016, 13:26

Do kolegi Waluś
Nie można do Ciebie wysyłać wiadomości PW.
Wyłącz blokadę.
Osie w maszynie raczej mam skonfigurowane poprawnie:
-Z schodząc w dół od 0 przyjmuje wartości ujemne
-Y jadąc w prawo od 0 zwiększa się na +
-X poruszając się w przód od 0 też zwiększa się na +
Narysuj na kartce układ współrzędnych i porównaj z Twoim w maszynie.


Autor tematu
waluś
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 11
Posty: 319
Rejestracja: 27 wrz 2015, 15:33
Lokalizacja: Polska

#7

Post napisał: waluś » 18 sty 2016, 18:38

tomcat65 pisze:
waluś pisze: No i te zaokrąglone ostre kąty też nie wiem skąd się wzięły.
config - general config - exact stop.
Dzięki, sprawdzę, czy zadziała. To jest Mach3 demo. Ma to jakieś znaczenie?

EDIT:
Super, pomogło! W polskiej nakładce to jest "Dokładny stop". Teraz kąty są ostre, tylko silniki zatrzymują się teraz i rzężą robiąc małe kroczki na tych każdych ostrych zakrętach. Tak powinno być?
noel20 pisze:
waluś pisze:Pozostał niestety nadal problem z odbitym lustrzanie rysunkiem w osi Y w stosunku do materiału widzianego z góry w ArtCAM
Na podglądzie w programie sterującym (mach) rysunek wyświetla się poprawnie czy już jest odbity?
bateryjka pisze: Narysuj na kartce układ współrzędnych i porównaj z Twoim w maszynie.
Wal wszystko co masz na wątrobie w wątku nie na PW Za każdą wartościową podpowiedź rozdaje punkty ;-)

Jest tak jak na poniższych screenach
Obrazek
Obrazek
Obrazek


tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1193
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

#8

Post napisał: tomcat65 » 18 sty 2016, 21:39

waluś pisze:tylko silniki zatrzymują się teraz i rzężą robiąc małe kroczki na tych każdych ostrych zakrętach. Tak powinno być?
Tak.
waluś pisze:Jest tak jak na poniższych screenach
Wygląda, jakbyś miał zamienione miejscami osie X z Y.


Autor tematu
waluś
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 11
Posty: 319
Rejestracja: 27 wrz 2015, 15:33
Lokalizacja: Polska

#9

Post napisał: waluś » 18 sty 2016, 21:49

tomcat65 pisze:
waluś pisze:tylko silniki zatrzymują się teraz i rzężą robiąc małe kroczki na tych każdych ostrych zakrętach. Tak powinno być?
Tak.
Silniki zatrzymują się i startują przy każdym takim kącie. Jest to zdrowe dla maszyny i dla obrabianego detalu?
Coś jeszcze należy przestawić w panelu konfiguracyjnym? Póki co jechałem na domyślnych ustawieniach.
tomcat65 pisze: Wygląda, jakbyś miał zamienione miejscami osie X z Y.
Mi to wyglądało na lustrzanie odbitą oś Y
Kurcze, dziwne by to było, piny od silników mam tak ustawione
Obrazek

a z kolei baza i limity są wynikiem doświadczalnego mojego ustawienia i wyglądają tak
Obrazek


bateryjka
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 220
Rejestracja: 03 wrz 2008, 18:14
Lokalizacja: Opolskie

#10

Post napisał: bateryjka » 18 sty 2016, 22:18

Wygląda, jakbyś miał zamienione miejscami osie X z Y.
No właśnie Twój układ jest inny od ArtCama
Co do zaokrąglonych rogów.
Jakiej średnicy wybrałeś frez? 1.5mm Prawdopodobnie jest aktywna korekcja średnicy narzędzia i w tym wypadku tak to będzie wyglądało. Aby gwiazda miała ostre rogi frez musi "objechać" narożnik. Tak to już jest.
config - general config - exact stop
Nigdy nie używam.
Ostatnio zmieniony 18 sty 2016, 22:48 przez bateryjka, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”