witam
tak się składa że kiedyś robiłem tygielek do wytopu znalu czyli stopu cynk+aluminium
na fachowy piec z grafitu mnie nie było stać więc zrobiłem z szamotu elektryczny
dlaczego elektryczny?
dlatego że koszt grzania podobny jak oleju gazu czy innego paliwa a najmniej kłopotu
a więc
znalazlem na złomowcu starą spłuczke taka żeliwną w niej byl stosowany syfon w kształcie dzwonu
wlaśnie o ten kształt chodziło

no i po odpowiednim przygotowaniu zrobiłem z tego forme
kupiłem szamot w postaci "piasku' do nabycia w sklepach w sieci -szukac o wypalniu glinki i garcncarstwie -
no i obłozylem ten dzwon 5 centumetrowa warstwą szamotu
w to wtopiłem grzałki w sumie o mocy 10 KW a na koniec obłozyłem nastepną warstwa szamotu około 8-10 cm
po zwiazaniu ale przed ostatecznym zwiazanie wyjąłem ten dzwon ze srodka w celu wygladzenia powiedzchni tygla
nalezy się zaopatrzyc jeszcze w "klej do pieców kaflowych" do nabycia w sklepach GS-u

i tym klejem w postaci papki wysmarowac wnętrze tygla i wygladzić szpachelką jak najdokładniej
to w zasadzie wszystko
no i jeszcze zrobiłem obejmy do przechylania tygla
obłożyłem całośc 3-ma warstwami koca gasniczego i zrobiłem opaski z płaskowników z odpowiednimi uszami z boku i od spodu
potem zawiesilem to na łańcuchu z przeciwwagą i jazda
odlalem tym sposobem około 1.8 T znalu
zlecenie się skończyło i piec powedrowal do archiwum az w końcu pekł przy kolejnym przekładaniu z miejsca w miejsce no i poszedl na smietnik
na koniec koszty
dzwon -za darmo
szamot -około 60 zł
klej -12 zł
grzalki -15 zł
koszty dodatkowe- koło 100 zl
razem około 200 - 250 zł
jeszcze lepszym sposobem na w/w technike robienia pieca jest zrobienie formy cisnieniowej czyli forma wewnątrz i zewnątrz a od gory naciskamy cieżarem najlepiej na stole wibracyjnym do pustaków
wtedy nie ma pustych przestrzeni w szamocie i wolniej sie nagrzewa ale trzyma temp
bo ten mój to musiałem uzupełniac stopem juz jak wylalem 3/4 wsadu a powinno sie wylewać 1/2 wsadu wtedy nastepny kąsek szybciej się roztapia
gdy się caly wsad wyleje to grzanie nowej porcji trwa koszmarnie długo