Nakrętki z poliamidu
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Gwintownik na ebayu kosztuje $62 do $80, czyli więcej, niż 8 nakrętek na alledrogo (zwykłe walcowe po 18 idą). Tutaj nie chodzi o cenę, bo mój czas nie jest aż tak tani, abym sobie zawracał głowę robieniem gwintownika dla zaoszczędzenia 80zł na nakrętkach (pewnie cały dzień roboty by mi zajęła wyprawa do tokarki, toczenie szlifowanie, gwintowanie i toczenie zewn. powierzchni nakrętek), tylko właśnie o pasowanie bezluzowe. To by było takie pośrednie rozwiązanie między zwykłymi trapezówkami z nakrętkami z brązu (kiepskie) a śrubami tocznymi (drogie).
Śruby chcę zastosować zwykłe chińskie (poltech, sponsor, *.net - tak na oko to wszystko jedno).
Wynalazek "gwintownik z gwintu" oczywiście nie jest mój, był dawno temu na CNCzone chyba.
Śruby chcę zastosować zwykłe chińskie (poltech, sponsor, *.net - tak na oko to wszystko jedno).
Wynalazek "gwintownik z gwintu" oczywiście nie jest mój, był dawno temu na CNCzone chyba.
Tagi:
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
Sens to by był jakby Ci ktoś ładnie naciął gwint na stożku i to jeszcze z takiego materiału który się daje zahartować.bubels pisze:Tak więc jest w tym pewien sens.
Gotowa śruba średnio nadaje się do naostrzenia, bo zwykle jest walcowana, czyli z materiału o zupełnie innych właściwościach niż na gwintownik potrzeba.
To jest partyzantka i nie spodziewaj się zadowalających rezultatów.
.
-
Ktoś tu u nas na forum robił sobie gwintownik ze śruby i gwintował. Chyba się sprawdziło, bo niedługo potem na allegro pojawiły się oferty na takie nakrętki - czyli ktoś podchwycił temat. Igus np. robi takie nakrętki (w cenie tych z brązu) i z tego co czytałem tu na forum ciężko wchodzą na gwint - czyli są "prawie" bezluzowe. "Prawie" bo w ofercie Igus ma też prawdziwe bezluzowe (wiec pewnie te zwykłe się "wycierają").
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Ja chciałem kupić tu nakrętki.
http://allegro.pl/nakretka-trapezowa-22 ... 24292.html
Tylko cholera wie z czego są zrobione i wg jakiej normy
Nie chciał bym dostać 4szt i odsyłać bo latają na śrubie albo nawet nie wejdą ;/
Miał ktoś może styczność?
http://allegro.pl/nakretka-trapezowa-22 ... 24292.html
Tylko cholera wie z czego są zrobione i wg jakiej normy

Nie chciał bym dostać 4szt i odsyłać bo latają na śrubie albo nawet nie wejdą ;/
Miał ktoś może styczność?
-
W sumie, to można też kupić wałek z poliamidu za 80zł i mieć metr nakrętek
No i bez zdzierstwa dałoby się zrobić z flanszą.
Osobiście kusi mnie zrobienie nakrętek o wymiarach zewn. identycznych z nakrętkami tocznymi SFU1605, żeby w razie upgradu do śrub tocznych po prostu włożyć nową śrubę i nakrętkę, nie przerabiając niczego.

Osobiście kusi mnie zrobienie nakrętek o wymiarach zewn. identycznych z nakrętkami tocznymi SFU1605, żeby w razie upgradu do śrub tocznych po prostu włożyć nową śrubę i nakrętkę, nie przerabiając niczego.
-
Coś Ci się kolego popieprzyło, no ale to już standard Twoich wypowiedzi. Jeżeli tak to zrozumiałeś, cóż mnie wyprowadzać z błędu najmądrzejszego z mądrych nie wypadatuxcnc pisze:Nakrętki gwintowane śrubą się na Allegro pojawiły ?ezbig pisze:Ktoś tu u nas na forum robił sobie gwintownik ze śruby i gwintował. Chyba się sprawdziło, bo niedługo potem na allegro pojawiły się oferty na takie nakrętki - czyli ktoś podchwycił temat.
Coś Ci się popieprzyło.
.

-
- Posty w temacie: 10
Wiesz, polonistą to ja nie jestem, ale tego to chyba inaczej zrozumieć się nie da.ezbig pisze:Coś Ci się kolego popieprzyło, no ale to już standard Twoich wypowiedzi. Jeżeli tak to zrozumiałeś, cóż mnie wyprowadzać z błędu najmądrzejszego z mądrych nie wypadatuxcnc pisze:Nakrętki gwintowane śrubą się na Allegro pojawiły ?ezbig pisze:Ktoś tu u nas na forum robił sobie gwintownik ze śruby i gwintował. Chyba się sprawdziło, bo niedługo potem na allegro pojawiły się oferty na takie nakrętki - czyli ktoś podchwycił temat.
Coś Ci się popieprzyło.
.
Takie czyli jakie ?ezbig pisze:robił sobie gwintownik ze śruby i gwintował (...) pojawiły się oferty na takie nakrętki
.