Duży silnik, mały falownik.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Duży silnik, mały falownik.
Witam. Mam zamiar kupić tokarkę TUM 25 w której siedzi silnik 3kw. Pytanie czy mogę bezkarnie zasilać ten silnik falownikiem np. 2kw i stracę tylko na mocy 1kw, czy może będzie wyskakiwało zabezpieczenie przeciążeniowe falownika. Dodam że mam zamiar kupić tą tokarkę do lekkich prac i starczył by mi pewnie silnik nawet 1,5kw.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Oczywiście że falownik może być mniejszy od silnika.
A na ile to zdecyduje o tym jałowy pobór mocy silnika.
Czyli np. jak falownik ma 1kW a silnik 2kW, ale jałowo pobiera tylko 0.3kW, to można go wykorzystać ale wtedy zostanie tylko 0.7kW mocy.
No i oczywiście falownik trzeba odpowiednio poustawiać żeby dawał radę tak pracować (np. rezystancje uzwojeń silnika będą niskie jak na tak małą wykorzystywaną moc).
A na ile to zdecyduje o tym jałowy pobór mocy silnika.
Czyli np. jak falownik ma 1kW a silnik 2kW, ale jałowo pobiera tylko 0.3kW, to można go wykorzystać ale wtedy zostanie tylko 0.7kW mocy.
No i oczywiście falownik trzeba odpowiednio poustawiać żeby dawał radę tak pracować (np. rezystancje uzwojeń silnika będą niskie jak na tak małą wykorzystywaną moc).
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Dla większości falowników można ustawić krotność prądu w zakresie 1,5 do 2,5x. To pozwala na rozruch większego silnika. Podczas pracy już nie ma zmiłuj. Falownik liczy I²t i w przypadku przeciążenia ( a tak potraktuje obciążenie silnika powyżej swojej, falownika, mocy) zgłosi błąd. Im większy dasz silnik, tym więcej mocy potrzebne będzie na jego bieg jałowy i tym mniej zostanie Ci na pracę.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 4
Witam, zastanawia mnie w jakim celu chce kolega zasilic silnik TUM-ki falownikiem - czy wynika to z braku możliwości zasilania 3-fazowego? Z typoszeregu falowników zasilanych jednofazowo dostaniesz max falownik 2,2kW ( i musisz pamiętać, żeby silnik połączyć w trójkąt). Zgadzam się z sugestiami kolegów co do zasilania silników falownikiem min o takiej samej mocy lub o stopień wyższym od posiadanego silnika. Dla dużych obciążeń, a taki mamy w przypadek przy tokarkach wskazane jest zastosowanie falownika wektorowego jakbyś chciał cokolwiek jeszcze majstrować przy prędkościach wrzeciona. Mam nadzieję, że coś podpowiedziałem. Paweł