Duży silnik, mały falownik.

Dyskusje dotyczące silników elektrycznych i falowników.
Awatar użytkownika

Autor tematu
rc36
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1870
Rejestracja: 11 kwie 2014, 01:25
Lokalizacja: Bydgoszcz

Duży silnik, mały falownik.

#1

Post napisał: rc36 » 14 sty 2017, 14:19

Witam. Mam zamiar kupić tokarkę TUM 25 w której siedzi silnik 3kw. Pytanie czy mogę bezkarnie zasilać ten silnik falownikiem np. 2kw i stracę tylko na mocy 1kw, czy może będzie wyskakiwało zabezpieczenie przeciążeniowe falownika. Dodam że mam zamiar kupić tą tokarkę do lekkich prac i starczył by mi pewnie silnik nawet 1,5kw.



Tagi:


ARGUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1829
Rejestracja: 09 kwie 2007, 22:41
Lokalizacja: Szczecin

#2

Post napisał: ARGUS » 14 sty 2017, 16:03

Z tego co sie orientuje to moc falownika nie może być mniejsza od mocy silnika,
więc prawdopodobnie tak sie nie da pracować.

Awatar użytkownika

Autor tematu
rc36
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1870
Rejestracja: 11 kwie 2014, 01:25
Lokalizacja: Bydgoszcz

#3

Post napisał: rc36 » 14 sty 2017, 16:18

Ja kiedyś miałem falownik 0,4kw który bez żadnego problemu pracował z silnikiem 0,55kw więc takie manewry są możliwe, ale jest pytanie o ile może maksymalnie może być większy silnik od falownika.

Awatar użytkownika

atom1477
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1057
Rejestracja: 21 kwie 2011, 10:58
Lokalizacja: ::

#4

Post napisał: atom1477 » 14 sty 2017, 16:34

Oczywiście że falownik może być mniejszy od silnika.
A na ile to zdecyduje o tym jałowy pobór mocy silnika.
Czyli np. jak falownik ma 1kW a silnik 2kW, ale jałowo pobiera tylko 0.3kW, to można go wykorzystać ale wtedy zostanie tylko 0.7kW mocy.
No i oczywiście falownik trzeba odpowiednio poustawiać żeby dawał radę tak pracować (np. rezystancje uzwojeń silnika będą niskie jak na tak małą wykorzystywaną moc).
Chętnie kupię silnik krokowy 23HS8430 (konkretnie taki).

Awatar użytkownika

Autor tematu
rc36
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1870
Rejestracja: 11 kwie 2014, 01:25
Lokalizacja: Bydgoszcz

#5

Post napisał: rc36 » 14 sty 2017, 16:41

No to coś mi już rozjaśniłeś w tym temacie, ale jak ktoś chce jeszcze coś dopisać to śmiało.

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2379
Rejestracja: 06 sty 2007, 13:29
Lokalizacja: Poznań

#6

Post napisał: clipper7 » 14 sty 2017, 16:50

Dla większości falowników można ustawić krotność prądu w zakresie 1,5 do 2,5x. To pozwala na rozruch większego silnika. Podczas pracy już nie ma zmiłuj. Falownik liczy I²t i w przypadku przeciążenia ( a tak potraktuje obciążenie silnika powyżej swojej, falownika, mocy) zgłosi błąd. Im większy dasz silnik, tym więcej mocy potrzebne będzie na jego bieg jałowy i tym mniej zostanie Ci na pracę.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ


mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2920
Rejestracja: 27 maja 2013, 22:18
Lokalizacja: gdzieś

#7

Post napisał: mc2kwacz » 24 sty 2017, 23:31

Nie kombinuj, tylko podłącz falownik jaki należy. Aby falownik pracował dobrze, należy mu podać faktyczna parametry silnika.


druid07
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4
Posty: 52
Rejestracja: 17 paź 2010, 20:11
Lokalizacja: Koszalin

#8

Post napisał: druid07 » 08 lut 2017, 23:24

Witam, zastanawia mnie w jakim celu chce kolega zasilic silnik TUM-ki falownikiem - czy wynika to z braku możliwości zasilania 3-fazowego? Z typoszeregu falowników zasilanych jednofazowo dostaniesz max falownik 2,2kW ( i musisz pamiętać, żeby silnik połączyć w trójkąt). Zgadzam się z sugestiami kolegów co do zasilania silników falownikiem min o takiej samej mocy lub o stopień wyższym od posiadanego silnika. Dla dużych obciążeń, a taki mamy w przypadek przy tokarkach wskazane jest zastosowanie falownika wektorowego jakbyś chciał cokolwiek jeszcze majstrować przy prędkościach wrzeciona. Mam nadzieję, że coś podpowiedziałem. Paweł

Awatar użytkownika

wader13
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 131
Rejestracja: 19 lis 2016, 16:42
Lokalizacja: Jelcz-Laskowice

#9

Post napisał: wader13 » 26 lut 2017, 12:27

A ja poproszę o rade, ale w drugą stronę : mały silnik/większy falownik , np:
- silnik 0,37 kW / falownik wektorowy 0,55kW

Widzicie jakieś przeciwwskazania?

Awatar użytkownika

atom1477
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1057
Rejestracja: 21 kwie 2011, 10:58
Lokalizacja: ::

#10

Post napisał: atom1477 » 26 lut 2017, 12:37

wader13 pisze:- silnik 0,37 kW / falownik wektorowy 0,55kW

Widzicie jakieś przeciwwskazania?
Nie To jest normalny sposób podłączenia.
Chętnie kupię silnik krokowy 23HS8430 (konkretnie taki).

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Elektryczne / Falowniki”