Generator iskry - kilka pytań

Czyli jakie dobrać parametry

Dyskusje na temat maszyn do obróbki erozyjnej

Autor tematu
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Generator iskry - kilka pytań

Post napisał: avatar » 19 paź 2025, 18:03

Witam,
Realizuje sobie w wolej chwili mały offtopic - generator do EDM. Elektronikę sterująca mam poskładaną ale nie wiem jak dobrze dobrać parametry. Tj PCB sterująca składa się z regulowanego sterownika PWM w przedziale od 0,5kHz do 41kHz z regulacją impulsu co do 0,1%. Do tego wykrycie zwarcia na bazie przepływającego prądu. Obrazek

W programie więc mam dwa stany - praca gdy nie wykryto zwarcia tzw Nominal (PWM nominal i Freq nominal) a poza tym tryb pracy po wykryciu zwarcia - bo z tego co udało mi się wygrzebać z neta wartość średnia prądu powinna być niższa (dlatego stan praca nominalna i zwarcie i dwa oddzielne nastawy). No i ni w ząb nie mogę tego wysterować tak aby ładnie skwierczało. Obecnie do testów zasilam układ 18V DC , wyjście stanowią 3x tranzystory 21N50c3 (21A /560V) sterowane drivera mosfet. Za kontroler ruchu robi mi przerobiony Marlin FW (kombo od drukarki 3D) z dodaną obsługą customowego kodu M - gdy zostanie wykryte zwarcie z poziomu generatora iskry Ztka się cofa (docelowo ma się cofać każda z 3 osi). I tu moje pytanie - jakie są średnio dobre parametry pracy ? (pytanie szerokie wiem ale jakieś musi być) - czy podniesienie napięcia i np zmiana częstotliwości z np 3kHz na 16kHz? Z tego co widzę woda nawet w miarę czysta daje jakiś odczyt jeżeli o chodzi o przepływ prądu (może Z pojemnościowa) przy wysokich częstotliwościach np 40kHz i samo włożenie elektrody do wody na odległość 3-4cm od próbki testowej aktywuje mi tryb zwarcia - i tu drugie pytanie jaka jest średnia nastawa czasu wykrycia zwarcia (są to raczej us czy ms ?) - to tez mam regulowane.
Załączniki
EDM_Appka.png
EDM 0.1

"Everything should be made as simple as possible, but not one bit simpler."
Albert Einstein

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Generator iskry - kilka pytań

Post napisał: tuxcnc » 19 paź 2025, 18:55

19 paź 2025, 18:03
Do tego wykrycie zwarcia na bazie przepływającego prądu. (...) samo włożenie elektrody do wody na odległość 3-4cm od próbki testowej aktywuje mi tryb zwarcia
Coś chyba robisz nie tak...
Zwarcie to stan, w którym napięcie na elektrodzie jest równe zero, więc nie rozumiem po cholerę mierzysz prąd...

Autor tematu
Posty w temacie: 2

Post napisał: avatar » 20 paź 2025, 17:04

Z tego co wiem obie formy są równoważne - duży prąd = napięcie pomiędzy elektrodą a materiałem bliskie 0.
"Everything should be made as simple as possible, but not one bit simpler."
Albert Einstein

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Steryd » 20 paź 2025, 20:28

Problem z "dużym" prądem jest taki, że w zależności od potrzeb prąd regulujesz, a napięcie jałowe możesz mieć stałe, co ułatwia wykrywanie zwarcia.
Poza zwarciem potrzebujesz jeszcze przedział, normalnej pracy, czyli powolnego ruchu do przodu przy napięciu niższym niż jałowe, i jeszcze jeden przedział, zatrzymania przy napieciu jeszcze niższym, ale jeszcze nie zwarciu, kiedy praca jest intensywna, ale dalszy ruch spowoduje zwarcie.
Można?
Morzna!!!

Astralny Byt
Posty w temacie: 3

Post napisał: Astralny Byt » 06 kwie 2026, 16:37

hmm . A moze na bazie pomiaru pradowego podczas impulsu ? prost e pradowe obciazenie i wtedy pomiar napiecia w szczelinie . pomugl nie jest wymagane .

Dodane 52 sekundy:
Wiem ze to stare ale to sie ciagle przewija

Astralny Byt

Post napisał: Astralny Byt » 14 kwie 2026, 19:08

Jesli Ja moge cos napisac .Pozwolicie mi . samo diagnozowanie zaistnialych wyladowan nie jest proste poprzez system mikroprocesorowy .sam sygnal musi byc wstepnie obrobiony .owszem mozna zatrudnic szybki mikroprocesor do badania wyladowan ale tak sie robi w najnowoczesniejszych maszynach .

Dodane 1 minuta 59 sekundy:
W rozwizaniach polprofesjonalnych ,wykrywa sie stany posrednie .zrestza jest kilka metod ale zalezy to od generatora .jaki masz generator ?

Dodane 2 minuty 14 sekundy:
na jakiej zasadzie dziala twuj generator ,jak to opiszesz znajdziemy system do sterowania posuwem.

Dodane 51 sekundy:
ja pomoge tobie .

Dodane 1 minuta 49 sekundy:
pomoge chodz ludzie tu nie pomoga.ale Ja czsem pomagam

Dodane 52 sekundy:
Ja pomagam jak mam wolna chwile

Astralny Byt

Post napisał: Astralny Byt » 16 kwie 2026, 17:18

=================
rozumiem ze tamat juz upadl bo autor padl.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarki drutowe / Elektrodrążarki / EDM”