Generator iskry - kilka pytań

Czyli jakie dobrać parametry

Dyskusje na temat maszyn do obróbki erozyjnej

Autor tematu
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Generator iskry - kilka pytań

Post napisał: avatar » 19 paź 2025, 18:03

Witam,
Realizuje sobie w wolej chwili mały offtopic - generator do EDM. Elektronikę sterująca mam poskładaną ale nie wiem jak dobrze dobrać parametry. Tj PCB sterująca składa się z regulowanego sterownika PWM w przedziale od 0,5kHz do 41kHz z regulacją impulsu co do 0,1%. Do tego wykrycie zwarcia na bazie przepływającego prądu. Obrazek

W programie więc mam dwa stany - praca gdy nie wykryto zwarcia tzw Nominal (PWM nominal i Freq nominal) a poza tym tryb pracy po wykryciu zwarcia - bo z tego co udało mi się wygrzebać z neta wartość średnia prądu powinna być niższa (dlatego stan praca nominalna i zwarcie i dwa oddzielne nastawy). No i ni w ząb nie mogę tego wysterować tak aby ładnie skwierczało. Obecnie do testów zasilam układ 18V DC , wyjście stanowią 3x tranzystory 21N50c3 (21A /560V) sterowane drivera mosfet. Za kontroler ruchu robi mi przerobiony Marlin FW (kombo od drukarki 3D) z dodaną obsługą customowego kodu M - gdy zostanie wykryte zwarcie z poziomu generatora iskry Ztka się cofa (docelowo ma się cofać każda z 3 osi). I tu moje pytanie - jakie są średnio dobre parametry pracy ? (pytanie szerokie wiem ale jakieś musi być) - czy podniesienie napięcia i np zmiana częstotliwości z np 3kHz na 16kHz? Z tego co widzę woda nawet w miarę czysta daje jakiś odczyt jeżeli o chodzi o przepływ prądu (może Z pojemnościowa) przy wysokich częstotliwościach np 40kHz i samo włożenie elektrody do wody na odległość 3-4cm od próbki testowej aktywuje mi tryb zwarcia - i tu drugie pytanie jaka jest średnia nastawa czasu wykrycia zwarcia (są to raczej us czy ms ?) - to tez mam regulowane.
Załączniki
EDM_Appka.png
EDM 0.1

"Everything should be made as simple as possible, but not one bit simpler."
Albert Einstein

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Generator iskry - kilka pytań

Post napisał: tuxcnc » 19 paź 2025, 18:55

19 paź 2025, 18:03
Do tego wykrycie zwarcia na bazie przepływającego prądu. (...) samo włożenie elektrody do wody na odległość 3-4cm od próbki testowej aktywuje mi tryb zwarcia
Coś chyba robisz nie tak...
Zwarcie to stan, w którym napięcie na elektrodzie jest równe zero, więc nie rozumiem po cholerę mierzysz prąd...

Autor tematu
Posty w temacie: 2

Post napisał: avatar » 20 paź 2025, 17:04

Z tego co wiem obie formy są równoważne - duży prąd = napięcie pomiędzy elektrodą a materiałem bliskie 0.
"Everything should be made as simple as possible, but not one bit simpler."
Albert Einstein

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Steryd » 20 paź 2025, 20:28

Problem z "dużym" prądem jest taki, że w zależności od potrzeb prąd regulujesz, a napięcie jałowe możesz mieć stałe, co ułatwia wykrywanie zwarcia.
Poza zwarciem potrzebujesz jeszcze przedział, normalnej pracy, czyli powolnego ruchu do przodu przy napięciu niższym niż jałowe, i jeszcze jeden przedział, zatrzymania przy napieciu jeszcze niższym, ale jeszcze nie zwarciu, kiedy praca jest intensywna, ale dalszy ruch spowoduje zwarcie.
Można?
Morzna!!!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarki drutowe / Elektrodrążarki / EDM”