Jak działa elektrodrążarka ?

Dyskusje na temat maszyn do obróbki erozyjnej

Jacek Sajan
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: Jacek Sajan » 06 cze 2011, 11:50

Witam
Szukam osoby która odpłatnie przeszkoli pracownika do obsługi elektrodrążarki ONA
Okolice Katowic
Bliższe informacje:601 405 765

Tagi:

wally

Post napisał: wally » 24 lut 2012, 21:51

Czy w Polsce jakiś ośrodek organizuje szkolenia z zakresu elektrodrążarek CNC?

bujan24
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

Post napisał: bujan24 » 27 lut 2012, 18:27

Przypadkowo napotkałem coś takiego...

Mini-EDM System
Pozdrawiam Paweł B.

ms01
Posty w temacie: 2

Post napisał: ms01 » 28 sie 2012, 13:30

Witam, zapewne są tutaj urzytkownicy pracujący na co dzień z takimi urządzeniami. Mam pytanie odnośnie szybkości zużycia elektrod w EDM. Po jakim czasie elektroda miedziana straci swoje właściwości dokładność itp w wyniku erozji i nie będzie nadawała się do dalszego użytku.

zdzicho

Post napisał: zdzicho » 28 sie 2012, 19:24

Nie od czasu to zależy ,ale od parametrów drążenia ,materiału ,płukania. Zużycie od 2- 50% , w zależności od podanych wyżej czynników.

ms01

Post napisał: ms01 » 29 sie 2012, 12:15

a jakieś dwa, trzy przykłady możecie podać z różnymi parametrami?? Bo potrzebuje do wyznaczenia wskaźników wydajnościowych maszyn w gnieździe produkcyjnym. A szczerze mówiąc nie mam pojęcia ile może trwać obróbka wgłębna jednego elementu i po jakim czasie eroda będzie nadawała sie do wymiany. Szukałem artykułów w internecie ale nie udało mi się znaleźć żadnych przykładów.

zdzicho

Post napisał: zdzicho » 29 sie 2012, 17:10

To się sprawdza empirycznie. Przy rożnych parametrach. Chodzi minn. ,o wydajność. Co z tego ,ze dobierzesz parametry na małe zużycie skoro drążenie będzie trwało b. długo.
Jak dobrze poszukasz ,to znajdziesz wykres ile urobku w czasie 1 min przy danym prądzie. Liczysz ile mm3 masz urobić, dzielisz przez wydajność i wychodzi ci teoretyczny czas ,który w rzeczywistości może być krótszy ,lub kilkukrotnie dłuższy.
Z praktyki podam ci ,że np drążenie sześciokąta 22x 50mm raz idzie 3 ,a innym razem 8 godz. przy tych samych parametrach i materiale.

mafagr
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: mafagr » 30 sie 2012, 17:17

Takie zależności czasu cyklu do zużycia elektrody itp. można znaleźć na stronie producenta. Do wywodów czysto teoretycznych się nadają, ale jeśli chciało by się opisać taki proces bardzo realistycznie to trzeba by się skupić na jakimś wybranym drążeniu i na bieżąco na maszynie opisywać interesujące nas dane. Bo tak jak kolega pisał wyżej, proces drążenia procesowi drążenia nie jest równy. Dwa takie same drążenia, tą samą elektrodą na takich samych parametrach mogą trwać różną ilość czasu. Wszystko zależy przede wszystkim od maszyny, rodzaju generatora, nastaw, które wybierzemy, materiału z jakiego jest elektroda, kształtu elektrody,założonego rozpalenia, głębokości drążenia, oczekiwanego VDI powierzchni drążonej. Proces drążenia to skomplikowana operacja na która składa się wiele czynników, a jej czas uzależniony jest od bardzo wielu zmiennych parametrów.

raben
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: raben » 31 lip 2013, 22:06

Piotrjub mozesz podac nazwe opracowania z ktorego wziales te dane ktore cytowales. Jesli to ze stronki post wczesniej to u mnie nie dziala. Generalnie szukam informacji o tej metodzie a szczegolnie jakim oprogramowaniem sterujecie swoimi maszynami.

titp

Post napisał: titp » 04 wrz 2014, 07:53

Witam
Szukam osoby która odpłatnie nauczy mnie obsługi elektrodrążarki wgłębnej
Okolice Warszawy choć możliwy dojazd.
Bliższe informacje: 501133889
TomaszP

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarki drutowe / Elektrodrążarki / EDM”