ale raczej bym wolał centralizacje niż choinkowe ozdoby w maszynie

NieCzy jest możliwość zwiększyć ilość lini w PLC.
To ile linii zajęła Ci obsługa tego – mnie wychodzi, że dwadzieścia parę.Na chwilę obecną napisałem probram do obsługi wejść home osi, które w połączeniu ze sprawdzaniem kierunków DIR pracują jednodześnie jako LIMITY R i L i na chwilę obecną musiałem się mocno namęczyć aby skrócić program do 120 lini
??? Nie rozumiem..a mam jeszcze do uruchomienia sygnały ENABLE sterowników.
Mam w PLC podpiętego joga, homy jak Ty, parę innych fanaberii i wyszło mi 100 instrukcji – więc nie wiem na co roztrwoniłeś pamięćW przyszłości będę zainteresowany REMOTe -m a do tego będę potrzebował kolejnych lini w PLC.
Cała idea tej płytki jest taka, że:Co do tych płytek Remote może wystarczająca byłaby przejściówka z zaciskami śrubowymi wpinana bezpośrednio w gniazdo płytki bez konieczności stosowania taśmy połączeniowej i przygotowywania dodatkowych mocowań. Można by w obu płytkach zrobić takie same rozstawy otworów i zastosować dystanse między płytkami albo poprostu montować obydwa typy złączy równolegle na jednej płytce PCB.
Jeżeli uważasz że roztrwoniłem pamięć to proszę podpowiec jak można skrócić poniższy kodMam w PLC podpiętego joga, homy jak Ty, parę innych fanaberii i wyszło mi 100 instrukcji – więc nie wiem na co roztrwoniłeś pamięć"
Standardowo w PLC linie??? Nie rozumiem..
Kod: Zaznacz cały
//==============================================================================
// HOME_X,Y,Z jako krańcówka limit osi (+,-)
//==============================================================================
#IF_OPTION 10 = 3
#NAME_M 16 = LIMIT-L0
#NAME_M 17 = LIMIT-R0
#NAME_M 18 = LIMIT-L1
#NAME_M 19 = LIMIT-R1
#SET_TIMER 4 = 1.0
<< REF_0
OR REF_1
OR REF_3
>> T4_S
<< T4
IF_FALSE_BEGIN
+< HOME_0
AND! DIR_0
S> M LIMIT-L0
+< HOME_0
AND DIR_0
S> M LIMIT-R0
-< HOME_0
R> M LIMIT-L0
R> M LIMIT-R0
<< M LIMIT-L0
>> LIMIT_L0
<< M LIMIT-R0
>> LIMIT_R0
+< HOME_1
AND! DIR_1
S> M LIMIT-L1
+< HOME_1
AND DIR_1
S> M LIMIT-R1
-< HOME_1
R> M LIMIT-L1
R> M LIMIT-R1
<< M LIMIT-L1
>> LIMIT_L1
<< M LIMIT-R1
>> LIMIT_R1
<< HOME_2
>> LIMIT_R2
ENDIF
#END_OPTION
Kod: Zaznacz cały
// HOME_X,Y,Z jako limity osi (+). Krańcówka limit(-) wspólna.
#IF_OPTION 10 = 4
#NAME_I 7 = LIM_COM
#SET_TIMER 4 = 1.0
<< REF_0
OR REF_1
OR REF_3
>> T4_S
<< T4
IF_FALSE_BEGIN
<< HOME_0
>> LIMIT_R0
<< HOME_1