PikoCNC v 4.0 ++ i obsługa PLC
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
PikoCNC v 4.0 ++ i obsługa PLC
Witam,
Po zainstalowaniu na "prywatnym" komputerze Piko w wersji 4.1.0 moim oczom ukazał się fajny moduł do obróbki plików STL (Stereolitography - reliefy).
Wszystko ładnie pięknie, ale mój pajęczak nie ma po bożemu zrobionej instalacji i guzikologii.
Przez to po połączeniu i kliknięciu RUN automatycznie się wyłącza. Czyli nie można zacząć jakiegokolwiek ruchu maszyny.
Chciałem też przerzucić program do działającej wersji 3, ale pomimo tego, że program jest wypisany i ładnie wygląda w okienku podglądu ścieżki, to opcja zapisz CNC jest nieaktywna nawet pomimo tego, że to zostało odpalone na komputerze połączonym z Piko.
Czas przysiąść do manuala PLC?
Jak uruchomiłem monitor PLC, to mam na czerwono zaznaczone ESTOP_0 oraz ESTOP 3.
Jak to pokonfigurować, żeby PLC nie szukał ESTOPa a Esc z klawiatury działało?
Po zainstalowaniu na "prywatnym" komputerze Piko w wersji 4.1.0 moim oczom ukazał się fajny moduł do obróbki plików STL (Stereolitography - reliefy).
Wszystko ładnie pięknie, ale mój pajęczak nie ma po bożemu zrobionej instalacji i guzikologii.
Przez to po połączeniu i kliknięciu RUN automatycznie się wyłącza. Czyli nie można zacząć jakiegokolwiek ruchu maszyny.
Chciałem też przerzucić program do działającej wersji 3, ale pomimo tego, że program jest wypisany i ładnie wygląda w okienku podglądu ścieżki, to opcja zapisz CNC jest nieaktywna nawet pomimo tego, że to zostało odpalone na komputerze połączonym z Piko.
Czas przysiąść do manuala PLC?
Jak uruchomiłem monitor PLC, to mam na czerwono zaznaczone ESTOP_0 oraz ESTOP 3.
Jak to pokonfigurować, żeby PLC nie szukał ESTOPa a Esc z klawiatury działało?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
W sterowniku musisz zainstalować najnowszy firmwer i wtedy zadziała PLC
Sam konfiguracja PLC jest bardzo prosta chyba prostsza niż szukanie opcji w kolejnych oknach...
Funkcje wybierasz wpisując 0...1... i tak dalej w odpowiednim miejscu. Zabawa zaczyna się jeśli wybitnie namieszane jest w kablach ale tam da się wtedy wiele więcej zrobić niż poprzednio. Nie trzyma cie rozdaj guzików i tak dalej ( NC NO)
Sam konfiguracja PLC jest bardzo prosta chyba prostsza niż szukanie opcji w kolejnych oknach...
Funkcje wybierasz wpisując 0...1... i tak dalej w odpowiednim miejscu. Zabawa zaczyna się jeśli wybitnie namieszane jest w kablach ale tam da się wtedy wiele więcej zrobić niż poprzednio. Nie trzyma cie rozdaj guzików i tak dalej ( NC NO)
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi 

-
- Posty w temacie: 6
Nie ma oficjalnie nowszego FW niż 301.Nie dostałem maila z firmware nowszym niż 301.
Z opisu wyżej wynika, że albo nie masz tego FW zainstalowanego albo coś natworzyłeś w PLC. Po pierwsze sprawdź w okienku monitora czy faktycznie masz to FW w kontrolerze. Jeśli tak, to dalej zrób tak:
skasuj plik PLC.pdt z folderu profildef
w programie wejdź w okno PLC dostaniesz monit, że nie ma pliku PLC i czy otworzyć plik domyślny – klikasz „tak”.
W oknie PLC klikasz „zapisz bieżący” (druga ikonka od lewej) i w tym momencie masz zapisaną
podstawową konfigurację – działają przyciski, krańcówki home, ESTOP (NO).
Możesz nawiązać połączenie z kontrolerem. Nie powinien wywalić ESTOP chyba, że masz go NC -
jeśli tak to w linii 85 zamiast:
Kod: Zaznacz cały
>> E_STOP_0
!> E_STOP_0
//==============================================================================
// Sposób wykorzystania wejść LIMIT
// 0 - brak
// 1 - limity osi (po dwa wejścia na oś)
// 2 - wejścia wspólne limit + - dla wszystkich osi
// 3 - jog osi
#SET_OPTION 1 = 0
#SET_OPTION 1 = 3
#SET_TIMER 0 = 3.0 // M3 czas rozpędzania (sek)
#SET_TIMER 1 = 3.0 // M3 czas hamowania (sek)
Po dokonaniu zmian zawsze musisz kliknąć na „zapisz bieżący”. A zapisany program zacznie być wykonywany w momencie nawiązania połączenia z kontrolerem.
-
- Posty w temacie: 6
Tak. Standardowo w pliku masz takie cośCzy jest opcja, żeby podczas jazdy/pracy ustawić krańcówki Home jako krańcówki limit?
//==============================================================================
// HOME_Z jako krańcówka osi Z
#IF_OPTION 10 = 1
#SET_TIMER 4 = 1.0
<< REF_0
OR REF_1
OR REF_3
>> T4_S
!< T4
AND HOME_2
>> LIMIT_R2
#END_OPTION
// HOME_X,Y,Z jako krańcówki osi
#IF_OPTION 10 = 2
#SET_TIMER 4 = 1.0
<< REF_0
OR REF_1
OR REF_3
>> T4_S
<< T4
IF_FALSE_BEGIN
<< HOME_0
>> LIMIT_R0
<< HOME_1
>> LIMIT_R1
<< HOME_2
>> LIMIT_R2
ENDIF
#END_OPTION
#SET_OPTION 10 = 2
<< REF_0
OR REF_1
OR REF_3
>> T4_S
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 4
Ok jutro to ogarne myślę że sobie poradze.
Kolejne pytanie zrobiłem dziś Joga na limitech - wszystko działa lecz osie jezdza z predkoscia max. Czy można mieć 3 predkosci? Przeklad
Klikam sam guzik joga jedno klikniecie to 1 krok ustalona ilosc impulsow
Klikam guzik jog plus np reset 1 krok ustalona ilosc impulsow
Klikam guzik jog plus np pauza osie jadą max g0?
Kolejne pytanie zrobiłem dziś Joga na limitech - wszystko działa lecz osie jezdza z predkoscia max. Czy można mieć 3 predkosci? Przeklad
Klikam sam guzik joga jedno klikniecie to 1 krok ustalona ilosc impulsow
Klikam guzik jog plus np reset 1 krok ustalona ilosc impulsow
Klikam guzik jog plus np pauza osie jadą max g0?