Sygnał ENABLE
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
Sygnał ENABLE
Jaką naprawdę rolę pełni przy sterowaniu maszynek sygnał ENABLE. Przeglądając schematy różnych sterowników do CNC zauważyłem że w niektórych rozwiązaniach płyt sterujących sygnał ten pobierany jest z jednej końcówki LPT, w innych rozwiązaniach dla każdej osi pobierany jest z 3 końcówek LPT, na stronie z Argentyny znalazłem schemat gdzie sygnał ten generowany jest przez procesor PIC, który generuje opóźniony sygnał w stosunku do sygnał€w sterujących XYZ.
- Załączniki
-
- Interfaz CNC v1.2.pdf
- (667.71 KiB) Pobrany 1019 razy
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Sygnał enable służy do załączania i wyłączania sterowników. Sterownik oczywiście musi mieć odpowiednie wejście ENA. Możemy w ten sposób zredukować pobór mocy, gdy maszyna stoi bezczynie po przez wyłączenie silników. Nowoczesne sterowniki mają układy redukcji prądu np do 60% wartości podczas gdy nie dochodzą impulsy kroku, ale za pomocą ena możemy zredukować je do 0%
. Wykorzystujemy 1 pin portu aby wł/wył jednocześnie wszystkie sterowniki aby zaoszczędzić piny w porcie LPT. Można oczywiście robić osobno dla każdego z sterowników. nie spotkałem się z rozwiązaniem z załącznika, więc się na jego temat nie wypowiem
. krzysiek

„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”
Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”
Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Dokładnie, dodatkowo może współpracować z zabezpieczeniem termicznym, co w wypadku wersji z 555 też jest wykonalne.jaca200 pisze:Czyli jeżeli dobrze rozumiem układ ten powoduje obniżony pobór mocy przez silniki jeżeli przez określony czas nie będą otrzymywały impulsów sterujących ?
Oczywiście układ można pominąć i maszynka będzie działać.