Ethernet Motion Controller / IP + MACH3 CSMIO-IP-P po LAN-ie
-
- Posty w temacie: 6
Kostner,
UWAGA, ABSOLUTNIE NIE WOLNO PODŁĄCZAĆ SERWA 3x230 V do naszej sieci 400V.
No chyba że celem tego jest wielkie BUM!
3x230V nie jest w odniesieniu do zera tylko międzyfazowe.
Przy okazji zagadka.
Dlaczego jedna serwa są produkowane z zasilaniem jednofazowym, a inne (większe) trójfazowym? Podkreślam, że nie chodzi o obciążenie sieci (chociaż również), ale o wewnętrzną budowę i ograniczenia samego sterownika.
UWAGA, ABSOLUTNIE NIE WOLNO PODŁĄCZAĆ SERWA 3x230 V do naszej sieci 400V.
No chyba że celem tego jest wielkie BUM!
3x230V nie jest w odniesieniu do zera tylko międzyfazowe.
Przy okazji zagadka.
Dlaczego jedna serwa są produkowane z zasilaniem jednofazowym, a inne (większe) trójfazowym? Podkreślam, że nie chodzi o obciążenie sieci (chociaż również), ale o wewnętrzną budowę i ograniczenia samego sterownika.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
Moim zdaniem ważnym aspektem są prądy - czym wyższe napięcie tym mniejszy prąd aby osiągnąć taką samą moc.www.kimla.pl pisze:Dlaczego jedna serwa są produkowane z zasilaniem jednofazowym,
Poza tym w zasilaniu 3-fazowym prąd dodatkowo jest można powiedzieć "dzielony" na 3
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- Posty w temacie: 6
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
Na pewno chodzi o pierwszy stopień każdego falownika/przetwornicy/serwowzmacniacza czyli prostowniki. Nie jestem dobry z elektroniki więc nie odpowiem:/www.kimla.pl pisze:Jak już wspomniałem niestety nie chodzi o obciążenie przewodów zasilających. Częściowo na pewno też, ale chodzi o to że gdyby chciano wykonać np. Sterownik serwa 10kW zasilany z jednaj fazy to musiał by być on olbrzymi. Teoretycznie się da, ale byłby on wielki i drogi. Dlaczego?
_______
Widziałem kiedyś podłączony falowniki Omrona w taki sposób 3x230V do naszej sieci TN-S ale krótko bo błysnęło a potem zrobiło się ciemno