Ambitny problem dla Elektronika programisty
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
nie sa na "nie", ale zapytales, wiec otrzymales nasze subiektywne opinie.smouki pisze:wiecie o co w tym wszystkim chodzi, żeby się pokazać w internecie, a żeby się tewraz pokazać w internecie to naprawdę trzeba się nakombinować, myślałem że się może coś tu uda, ale wszyscy są na nie, no trudno
Pamietaj, ze nie koniecznie wiekszosc ma racje..
zapraszam na blog
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Wybierz jedno rozwiazanie i je zrealizuj do konca.
Wspominales, ze sie chcesz uczyc, a to oznacza, ze na pierwszym rozwiazaniu nie skonczysz.
Ja tez sie zastanawialem ktory sterownik bedzie najlepszy, ale w koncu bede robil najprostrzy i chyba najtanszy na l297 l298.
Zrobie go, przetestuje, a jak zdobede troche doswiadczen, pomysle nad czyms innym.
W planach jest jeszcze TA8435 i A3977.
O kazdym z nich slyszalem dobre i zle opinie, wiec nie wiadomo czyim zdaniem sie w koncu kierowac.
Ale sam sterowniki, to nie wszytko.
Zalezy w jakim ukladzie mechanicznym sterownik bedzie pracowal.
Mam niewielkie wymagania, bo w planach na chwile obecna jest wycinarka do styropianu i wiertarko frezarka do plytek PCB.
Przy wiekszych obciazeniach i predkosciach wymagania co do sterownikow i silnikow krokowych beda duzo wieksze.
Ale od czegos trzeba zaczac..
Wspominales, ze sie chcesz uczyc, a to oznacza, ze na pierwszym rozwiazaniu nie skonczysz.
Ja tez sie zastanawialem ktory sterownik bedzie najlepszy, ale w koncu bede robil najprostrzy i chyba najtanszy na l297 l298.
Zrobie go, przetestuje, a jak zdobede troche doswiadczen, pomysle nad czyms innym.
W planach jest jeszcze TA8435 i A3977.
O kazdym z nich slyszalem dobre i zle opinie, wiec nie wiadomo czyim zdaniem sie w koncu kierowac.
Ale sam sterowniki, to nie wszytko.
Zalezy w jakim ukladzie mechanicznym sterownik bedzie pracowal.
Mam niewielkie wymagania, bo w planach na chwile obecna jest wycinarka do styropianu i wiertarko frezarka do plytek PCB.
Przy wiekszych obciazeniach i predkosciach wymagania co do sterownikow i silnikow krokowych beda duzo wieksze.
Ale od czegos trzeba zaczac..
zapraszam na blog