Czy może mi ktoś podpowiedzieć jak to zrobić, aby było dobrze i prawidłowo ?
aksonometria kawaleryjska
-
fjk
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

- Posty w temacie: 8
aksonometria kawaleryjska
Mam wykonać rysunek w aksonometrii ukośnej(kawaleryjskiej) - bryły z foto(kąty osi 135/135/90 stopni).
Ostatnio zmieniony 12 mar 2012, 09:26 przez fjk, łącznie zmieniany 1 raz.
Tagi:
-
WZÓR
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Słabo to na fotkach widać , ale jak kolega dudis69 wspomniał;fjk pisze:ale jak pokazać otwór stopniowany w środku "wieży" na foto1 i otwór podłużny nieprzelotowy od otworu środkowego-foto3dudis69 pisze:fjk, masz to dokładnie pokazane na czwartym zdjęciu![]()
.... mniej więcej w ten sposób.fjk, wytnij sobie jedną ćwiartke.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
WZÓR
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
To co pokazałem na rysunku jest odpowiedzią na Twoje wcześniejsze pytanie;fjk pisze:...Bo to co pokazałeś na rysunku, to chyba rzut izometryczny( o kącie osi 120 st)?...
p.s.fjk pisze:ale jak pokazać otwór stopniowany w środku "wieży" na foto1 i otwór podłużny nieprzelotowy od otworu środkowego-foto3dudis69 pisze:fjk, masz to dokładnie pokazane na czwartym zdjęciu![]()
Uzupełnij foto tej ,,wieży'' , gdyż nadal nie wiemy jak do końca ten ,, otwór stopniowany'' wygląda.
dudis69- dziękuję , że dokończyłeś moją odpowiedź.dudis69 pisze:fjk, wykaż trochę dobrej woli...
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
fjk
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

- Posty w temacie: 8
Ten otwór widać na foto 1:jest poniżej płaszczyzny i stożkowy("jak od wiertła").WZÓR pisze: Uzupełnij foto tej ,,wieży'' , gdyż nadal nie wiemy jak do końca ten ,, otwór stopniowany'' wygląda.
PS. Koledzy dziękuję za cenne wskazówki , ale od początku mówiłem o aksonometrii kawaleryjskiej 135/135/90 st
-
dudis69
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 7
Dla mnie to jeden ch..., czy jest ona kawaleryjska, czy żołnierskafjk pisze:ale od początku mówiłem o aksonometrii kawaleryjskiej 135/135/90 st
fjk, dajemy Ci cały czas wskazówki jak się kolego za to zabrać, bo tędy jest droga do samodzielności, i doskonalenia.
To Ty widziałeś ten przedmiot i znasz jego szczegóły, ba..., nawet mogłeś go sobie zwymiarować. My widzimy tylko zdjęcia które przedstawiłeś, resztę podpowiada nam doświadczenie i wyobraźnia.
Postaw przy nim pudełko zapałek to i ja sobie go pomierzę...
Z przykładu który podałem to środkowy przypadek Cię interesuje 135°/135°/90°, nawet są podane dokładne proporcje jakie musisz zachować rysując przedmiot: oś X 1÷2(50%),
oś Y 1÷1(100%), oś Z 1÷1(100%)
Czy jest to dla Ciebie aż tak duży problem, odwrócić rysunek i wyciąć sąsiednią ćwiartkę. Czy to zwykłe lenistwo..., i czekasz na gotowca

I nie mniej do kolegi pretensji, że sraka-owaka... Zadałeś pytanie, jak narysować?
Odpowiedź otrzymałeś.
Pozdrawiam Sławek