Vectric Aspire 3D toolpath problem z głębokością

Program generuje złe ścieżki


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1489
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

Re: Vectric Aspire 3D toolpath problem z głębokością

#11

Post napisał: lajosz » 27 lip 2020, 14:25

No przecież pomysł jest prosty.

Narysuj okrąg o średnicy takiej jak otwór na dole modelu (zdaje się 36mm) , przypisz do niego zwykłą obróbkę wycinania i .... po kłopocie.
Możesz również (że się tak wyrażę) domodelować co-nieco, czyli dodać (w dół) relief wyciągając go z w/w koła i ..... obrobić całość tak jak teraz to próbujesz robić.




Autor tematu
jzagaja
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 12
Posty: 46
Rejestracja: 18 cze 2009, 23:26
Lokalizacja: Szczecin

Re: Vectric Aspire 3D toolpath problem z głębokością

#12

Post napisał: jzagaja » 28 lip 2020, 12:02

Tak robiłem ale powstaje otwór a tam jest krzywizna wszędzie.


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1489
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

Re: Vectric Aspire 3D toolpath problem z głębokością

#13

Post napisał: lajosz » 28 lip 2020, 12:42

Pewnie dlatego napisałem w swoim pierwszym poście, żebyś napisał nie to zrobiłeś, ale to CO CHCESZ UZYSKAĆ.
Nie napisałeś, więc ..... sorry, ale straciłem ochotę na dalsze zgadywanki.

Pozdrawiam i mam nadzieję że sobie poradzisz.


Autor tematu
jzagaja
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 12
Posty: 46
Rejestracja: 18 cze 2009, 23:26
Lokalizacja: Szczecin

Re: Vectric Aspire 3D toolpath problem z głębokością

#14

Post napisał: jzagaja » 28 lip 2020, 21:04

Zgadywanki? Po to się importuje STL żeby potem obrobić zaimportowana powierzchnie DOKŁADNIE.

Awatar użytkownika

pepepe1
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 38
Rejestracja: 03 wrz 2004, 19:25
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Vectric Aspire 3D toolpath problem z głębokością

#15

Post napisał: pepepe1 » 28 lip 2020, 22:58

Są zgadywanki. Stl wygląda jak niżej - mniej lub bardziej "kopnięty" w szerszej podstawie odwrócony stożek, który nie kończy się cylindrem w głąb materiału - i dokładnie taki widok 3d wrzuciłeś w trzecim poście. Głębiej cylindra Ci nie wyfrezuje (jeśli o to chodzi, tak sugeruje pierwszy post) bo tego cylindra nie ma, przekrój ścianki to prostokątny trapez.
Obrazek

Jeszcze mi jedna rzecz przyszła do głowy - przy Roughing Toolpath zostawia się warstwę materiału do zdjęcia przy obróbce wykańczającej - może Ci zostawia na dnie właśnie to, Machining Allowance, obrobi do końca przy frezowaniu wykańczającym?


Autor tematu
jzagaja
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 12
Posty: 46
Rejestracja: 18 cze 2009, 23:26
Lokalizacja: Szczecin

Re: Vectric Aspire 3D toolpath problem z głębokością

#16

Post napisał: jzagaja » 29 lip 2020, 23:36

Zalezy mi na tym żeby obrobić powierzchnie aż do otworu 1,4" (musi byc dokladny). Mam frez plaski 8mm i kulisty 8mm do form MDF. (L=150mm).

Awatar użytkownika

pepepe1
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 38
Rejestracja: 03 wrz 2004, 19:25
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Vectric Aspire 3D toolpath problem z głębokością

#17

Post napisał: pepepe1 » 30 lip 2020, 22:10

Zrób symulację wykańczającej kulistym np. 2mm, zobacz jak wyjdzie?


Autor tematu
jzagaja
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 12
Posty: 46
Rejestracja: 18 cze 2009, 23:26
Lokalizacja: Szczecin

Re: Vectric Aspire 3D toolpath problem z głębokością

#18

Post napisał: jzagaja » 04 sie 2020, 20:10

2-3mm zawsze wychodzi lepiej ale fizycznie takiego nie kupie odpowiednio długiego.

Awatar użytkownika

pepepe1
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 38
Rejestracja: 03 wrz 2004, 19:25
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Vectric Aspire 3D toolpath problem z głębokością

#19

Post napisał: pepepe1 » 05 sie 2020, 01:12

Twój element w przekroju ma ostrą krawędź, którą próbujesz uzyskać frezem kulistym fi8. Frez za Chiny nie zejdzie poniżej grubości materiału, a więc zostawi na wewnętrznym dolnym rancie wklęsłość o R=4 (promieniu freza). Im mniejszej średnicy frez, tym będzie dokładniej. To zielone na rysunku = pozostawiony materiał którego Twój frez nie ma szansy zebrać, i im mniejsza średnica frezu, tym tego zbędnego materiału jest mniej:
Obrazek

i w efekcie dostajesz to:
Obrazek


Możesz użyć frezu "taper", stożka o chwycie np. fi 8, i zakończeniu kulką fi 2 czy nawet mniej. Jeśli nie tą drogą - tak jak sugerował Kol. lajosz spróbowałbym kombinować z dodaniem od spodu tej bryły walca, tak żeby stożek przechodził w walec o głębokości min. R freza, wtedy ten nieszczęsny rant przesunie się w dół. Oczywiście walec frezuje się w podkładce, na straty:
Obrazek


Autor tematu
jzagaja
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 12
Posty: 46
Rejestracja: 18 cze 2009, 23:26
Lokalizacja: Szczecin

Re: Vectric Aspire 3D toolpath problem z głębokością

#20

Post napisał: jzagaja » 06 sie 2020, 10:55

Obróbkę wykańczającą tez mogę zrobić frezem prostym lub zaznaczyć choćby mniejszy kontur jako trzecia operacja po kulistym.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”