Vectric Aspire 3D toolpath problem z głębokością

Program generuje złe ścieżki


Autor tematu
jzagaja
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 12
Posty: 46
Rejestracja: 18 cze 2009, 23:26
Lokalizacja: Szczecin

Vectric Aspire 3D toolpath problem z głębokością

#1

Post napisał: jzagaja » 22 lip 2020, 17:46

Testuje wersje 8.5 przed zakupem. Po imporcie STL i slicingu 20mm od dolu wybieram Roughing Toolpath i ona nie zagłębia się do końca niezależnie czy wybiorę Bonduary/Model czy Vector. Jest na to jakiś sposób?
image (19).png




lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1489
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

Re: Vectric Aspire 3D toolpath problem z głębokością

#2

Post napisał: lajosz » 26 lip 2020, 14:32

Przeczytaj to co napisałeś i spróbuj o zrozumieć.
Jak zrozumiesz, to napisz o co Ci chodzi.

Mogę pomóc, ale ..... muszę wiedzieć (i podejrzewam że nie jestem odosobniony) co Ty w ogóle chcesz uzyskać.
Z Twojego opisu (sorry) kompletnie nic nie wynika.


Autor tematu
jzagaja
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 12
Posty: 46
Rejestracja: 18 cze 2009, 23:26
Lokalizacja: Szczecin

Re: Vectric Aspire 3D toolpath problem z głębokością

#3

Post napisał: jzagaja » 26 lip 2020, 14:46

Poniżej zdjęcie obrabianego detalu. Powyżej masz widok przekroju ze ścieżkami. Czy widzisz ze nie dojeżdża do pełnej grubości materiału?
image (20).png


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1489
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

Re: Vectric Aspire 3D toolpath problem z głębokością

#4

Post napisał: lajosz » 26 lip 2020, 19:59

Nadal nie odpowiedziałeś na pytanie co chcesz uzyskać, ale ... ok, spróbuję się odnieść.

Nie widzę modelu, więc nie wiem (nie napisałeś) co chcesz z tym modelem zrobić, ale frez wybiera materiał tylko w obszarze modelu, więc jeśli model nie ma otworu na środku, tylko dno modelu jest na jakiejś wysokości od dołu, to nic dziwnego w tym, że jest jak jest.
Po prostu, obróbka dotyczy tylko obszaru modelu i tyle.
Frez nie pójdzie niżej niż najniższa głębokość modelu, no chyba, że dodasz drugą obróbkę która jest oparta nie na reliefie, a na wektorach, to wtedy możesz zrobić to co chcesz, czyli wyfrezuje na głębokość (np. na wylot) którą przypiszesz do obróbki.

Najlepiej będzie jak pokażesz/prześlesz model, podasz grubość materiału + rodzaj i średnicę freza i napiszesz, CO CHCESZ Z TYM ZROBIĆ.
Wtedy sprawdzę u siebie i podpowiem czy to co chcesz zyskać jest możliwe do wykonania i jeśli jest, jak to zrobić.


Autor tematu
jzagaja
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 12
Posty: 46
Rejestracja: 18 cze 2009, 23:26
Lokalizacja: Szczecin

Re: Vectric Aspire 3D toolpath problem z głębokością

#5

Post napisał: jzagaja » 26 lip 2020, 22:39

Strzałka zaznaczyłem powierzchnie obrabiana i widzisz ja na pierwszym obrazie gdzie są toolpaths na niebiesko. Otwór jest przelotowy. VisualCAM poprawnie interpretuje i frezuje do samego otworu. Aspire ma jakiś problem.

Tu masz plik STL: https://drive.google.com/file/d/1glNons ... sp=sharing


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1489
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

Re: Vectric Aspire 3D toolpath problem z głębokością

#6

Post napisał: lajosz » 27 lip 2020, 00:59

Prawdopodobnie popełniasz błąd podczas importu STL-a, czyli .... niewłaściwie pozycjonujesz model w materiale.
Domyślnie, podczas importu modelu, ustawione są wartości ustawiające model w środku materiału, a zero materiału ustawione jest w jego środku i dlatego przy zaznaczonej opcji Discard data below zero plane czyli w tłumaczeniu na polski, usuń te części modelu które są poniżej wartości zero po prostu obcina model poniżej zera.
Pojęcia nie mam dlaczego takie są (moim zdaniem dyskusyjne) ustawienia domyślne, ale ..... można i należy je zmienić, czyli ustaw tak jak na pierwszym screenie i wtedy wyjdzie to co na drugim screenie, czyli (jak mniemam) to o co Ci chodzi.
Obrazek

Obrazek


john8520
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 27 lip 2020, 09:00
Lokalizacja: florida
Kontakt:

Re: Vectric Aspire 3D toolpath problem z głębokością

#7

Post napisał: john8520 » 27 lip 2020, 09:03

Hi, I am John Mathew a technical advisor, for more information visit my websites.
http://linksysextendersetups.com
http://tplinkloginn.com
http://tplinkextendersetupp.com


Autor tematu
jzagaja
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 12
Posty: 46
Rejestracja: 18 cze 2009, 23:26
Lokalizacja: Szczecin

Re: Vectric Aspire 3D toolpath problem z głębokością

#8

Post napisał: jzagaja » 27 lip 2020, 10:41

U mnie "Discard data below zero plane" jest domyślnie wyłączone. Prawdopodobnie musiałem ta opcje zaznaczać gdyż teraz jest ok. Jak zdefiniować Finnish Toolpath żeby obrabiał tylko ten środek a nie płaszczyznę materiału? Nie mam opcji Boundary Vector Offset.


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1489
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

Re: Vectric Aspire 3D toolpath problem z głębokością

#9

Post napisał: lajosz » 27 lip 2020, 12:30

jzagaja pisze:
27 lip 2020, 10:41
Jak zdefiniować Finnish Toolpath żeby obrabiał tylko ten środek a nie płaszczyznę materiału? Nie mam opcji Boundary Vector Offset.
Opcja Boundary Vector Offset i tak w tym przypadku by Ci się nie przydała, bo ....... służy do nieco innych celów, ale .... :

Nie wiem jakiego teraz masz Aspire, ale w wersji 8.5 która masz zamiar kupić NA PEWNO jest Boundary Vector Offset.

Jednak chyba w każdej wersji można (i moim zdaniem należy) po prostu zaznaczyć wektor pod którym ma się odbywać obróbka, czyli ... rysujesz sobie wektor który mniej więcej odwzorowuje kształt otworu na górze modelu (no chyba że już go masz, to jeszcze lepiej) , zaznaczasz ten wektor i ..... każda obróbka reliefu (czyli 3D Roughing i 3D Finishing) będzie dotyczyła tylko obszaru pod zaznaczonym wektorem.


Autor tematu
jzagaja
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 12
Posty: 46
Rejestracja: 18 cze 2009, 23:26
Lokalizacja: Szczecin

Re: Vectric Aspire 3D toolpath problem z głębokością

#10

Post napisał: jzagaja » 27 lip 2020, 14:16

Ponieważ frezy wydłużane zaczynają się od 8mm średnicy to wykańczający (kulisty) zostawi na dnie kawałek nieobrobiony. Musiałby zagłębić się dalej w płytę podkładowa. Od biedy można zrobić wszystko prostym 8mm. Jakis pomysł?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”