Ustawienie encodera tokarki w mach3

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.
Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 4498
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

#11

Post napisał: tuxcnc » 26 kwie 2012, 07:06

Jakby nie liczyć, to powinien wystarczyć otwór o średnicy milimetra.
Port LPT nie lubi długich kabli i słabych sygnałów.
Zapewne sygnał ma złe parametry, trzeba by go wzmocnić i odszumić.
Kiedyś robiłem prosty programator Atmeli na porcie LPT i magiczną barierą była długość przewodów około dziesięciu centymetrów, na dłuższych nie chciało chodzić.

Co do samego Macha i tego co on obsługuje a czego nie, to temat jest dość filozoficzny.
Mach działa pod Windows który nie jest systemem czasu rzeczywistego.
W związku z tym jego działanie silnie zależy od sprzętu i konfiguracji Windows.
To co działa na jednym komputerze nie musi wcale działać na innym.

.



Tagi:

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2379
Rejestracja: 06 sty 2007, 13:29
Lokalizacja: Poznań

#12

Post napisał: clipper7 » 26 kwie 2012, 09:45

Tak się zastanawiam, jeżeli wystarczy jeden impuls, to może dać czujnik indukcyjny, można by zostawić tarczę "z zębem". Czujniki same formują impuls, długość kabla na pewno wystarczająca, prosta diagnostyka ( większość posiada wbudowaną LED), czujnik jest hermetyczny i "pancerny. Serwisuję sprzęt wykorzystujący takie czujniki do pozycjonowania w warunkach silnych zakłóceń i doskonale się sprawdzają.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ


krybacki
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 82
Rejestracja: 12 sty 2011, 14:02
Lokalizacja: Kraków

#13

Post napisał: krybacki » 26 kwie 2012, 10:53

tuxcnc pisze: Port LPT nie lubi długich kabli i słabych sygnałów.
Zapewne sygnał ma złe parametry, trzeba by go wzmocnić i odszumić.
Kiedyś robiłem prosty programator Atmeli na porcie LPT i magiczną barierą była długość przewodów około dziesięciu centymetrów, na dłuższych nie chciało chodzić.
.
A dałeś bufor na końcu kabla? U mnie w szufladzie leży programator LPT ISP do AVR z 3m kabla - nigdy nie zawiódł, nawet przy ustawionym w procku na stałe zewnętrznym oscylatorze 8Mhz. LPT ma wejścia/wyjścia w standardzie TTL, więc nie dziwota, że słaby sygnał ich nie wysteruje.


tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Posty: 1193
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

#14

Post napisał: tomcat65 » 26 kwie 2012, 12:54

Wydajność każdego systemu zależy od sprzętu, i Linux nie jest tu wyjątkiem. A jedynym prawdziwym RTS-em jaki znam, to QNX. I to on jest stosowany w naprawdę wymagających aplikacjach przemysłowych.
Nie chcę wszczynać kłótni o wyższości, ale jedyne, co Linux potrafił u mnie( kilka różnych dystrybucji od Suse po Slack'a10, na kilku kompach), to pad po max. miesiącu i wyświetlanie głupawego komunikatu :"kernel panic".
Gdzieś komuś to działa, procentowy udział w rynku mówi sam za siebie.

Co do enkodera, to wielkośc otworu trzeba policzyć, nie na oko, że tyle powinno wystarczyć.
Dziwne jest to, że sygnał kwadraturowy jest dostępny dla DRO np.posuwów, a dla wrzeciona już nie.
No i kwestia ustawień w programie. Ale wszystko jest w cytowanym PDF-ie.

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3706
Rejestracja: 15 sie 2010, 13:44
Lokalizacja: Błonie
Kontakt:

#15

Post napisał: MlKl » 26 kwie 2012, 18:50

Kernel panic Linux wyświetla, jak ktoś się w nim grzebie bez pojęcia, używając konta roota. Pracuję non stop z jednymi danymi i ustawieniami konta od kilkunastu lat, w tym czasie zmieniłem wersję i dystrybucję Linuxa kilkadziesiąt razy.


GSM
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 183
Rejestracja: 01 kwie 2007, 21:05
Lokalizacja: Warszawa

#16

Post napisał: GSM » 26 kwie 2012, 20:05

tomcat65 pisze:pad po max. miesiącu i wyświetlanie głupawego komunikatu :"kernel panic".
To śmierdzi uszkodzeniem sprzętu jakimś... Albo bardzo nieumiejętnym użytkowaniem.

Ale fakt, wysterowanie prostej maszyny CNC nie powinno wymagać maszyny lepszej niż do grania w większość gier komputerowych czy też przeglądania internetu...
A tak z EMC2 niestety nie jest...

A co do zakłóceń na enkoderach i słabych możliwościach LPT to zawsze można dać bufor/wzmacniacz lub nadajnik+odbiornik i puścić sygnał różnicowy.

Pozdrawiam,
GSM

P.S.
Kiedyś robiłem prosty programator Atmeli na porcie LPT i magiczną barierą była długość przewodów około dziesięciu centymetrów, na dłuższych nie chciało chodzić.
A mi tam atmelka programuje bez problemu po 5 metrowym przedłużaczu LPT. :razz:


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 13950
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

#17

Post napisał: kamar » 26 kwie 2012, 20:14

GSM pisze:[
Ale fakt, wysterowanie prostej maszyny CNC nie powinno wymagać maszyny lepszej niż do grania w większość gier komputerowych czy też przeglądania internetu...
A tak z EMC2 niestety nie jest... :
To może spróbujesz na moich kompach postawić Macha :)

[ Dodano: 2012-04-26, 20:18 ]
tomcat65 pisze: procentowy udział w rynku mówi sam za siebie.
.
Wot argument :)
Rolsów też jest promil na drogach :)
:)


GSM
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 183
Rejestracja: 01 kwie 2007, 21:05
Lokalizacja: Warszawa

#18

Post napisał: GSM » 26 kwie 2012, 20:59

kamar pisze: To może spróbujesz na moich kompach postawić Macha :)
O Machu już po prostu nie wspominałem bo on poniżej krytyki jest i tyle...

Co do procentowego udziału, to nierzadko kwestia strachu przed nowym lub brak możliwości pociągnięcia kogoś do odpowiedzialności za to, że samemu się czegoś nie dopatrzyło.

Pozdrawiam,
GSM


tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Posty: 1193
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

#19

Post napisał: tomcat65 » 26 kwie 2012, 21:02

Zaoferuj Rolse za darmo :).
Oczywiście, że nie pracuje się na root'cie, tak jak i na adminie. Ale właśnie żeby wyeliminować wady sprzętu, użytych było kilka różnych kompów, dokładnie 4. I różne dystrybucje. A grzebania w systemie nie było, goła instalka do testu. Nawet nie skusiłem się kompilacje jądra, bo obawa, że nie wstanie po tym zabiegu.
Nie mam nic do Linuksa, działa u kogoś - ok. Mnie nie przekonał, wręcz zraził. A szczerze próbowałem, bo w pracy byłby idealny do połączenia z netem i wystawiania faktur. Niestety, nie polubiliśmy się. Dla mnie może nie istnieć, jest całkowitą porażką.
To tyle z offtopa.
A co do enkodera z tematu, można go użyć ożywając jednego kanału i modyfikując tarczę wg przepisu producenta softu. Sami podają przykład tarczy z 4-ema wcięciami(na krzyż), z czego jedne większe. Wymiary to 4 i 8mm, a tarcza chyba 110mm.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 4498
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

#20

Post napisał: tuxcnc » 26 kwie 2012, 21:39

Po pierwsze, to darujcie sobie uwagi na temat tego programatora Atmeli.
To były same kabelki od portu LPT do wejść procka.
Działało przy kablach nie dłuższych niż około dziesięć centymetrów.
To był taki przykład, że port LPT jest bardzo kapryśny i nie ze wszystkim chce współpracować.
Programator na 74HC244 działa bez problemu na dość długim kablu, ale on jest dopasowany elektrycznie i do portu LPT i do programowanego procesora.

A co do Linuksa, to argument że kolega tomcat65 potrafi go zepsuć to żaden argument.
Ja loguję się tylko i wyłącznie jako root i żadnych przykrych niespodzianek nie miewam.
Raz postawiony system działa latami, tylko ja pięć razy pomyślę zanim raz kliknę ...

.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”