Ustawienie encodera tokarki w mach3

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.
Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3706
Rejestracja: 15 sie 2010, 13:44
Lokalizacja: Błonie
Kontakt:

#21

Post napisał: MlKl » 26 kwie 2012, 22:06

tomcat65 - coś kręcisz. Linux sam ze siebie się nie psuje. Kernel panic może się pojawić, gdy padną na dysku sektory z plikami systemowymi, albo użytkownik na prawach roota je wykasuje. Jak masz /home na oddzielnej partycji, to stawiasz dowolnego linuxa od podstaw i za godzinę masz z powrotem system ze wszystkimi ustawieniami, pocztą, danymi gotowy do użytku.



Tagi:


tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Posty: 1193
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

#22

Post napisał: tomcat65 » 26 kwie 2012, 23:09

Ale po co mam kręcić. Tak było. A największą przykrością był Slack, ponoć serwerowa wersja, stabilna itp. Nie pożył dłużej niż inne. Jednego dnia grzecznie wyłaczony, następnego już nie wstawał. A jak pisałem, sam chętnie bym używał, gdyby działało przynajmniej tak długo, jak Winda. A to ponoć padaka sama z siebie. Jakoś wszystkie, począwszy od 98 chodzą mi bez problemów. Kruszyć kopii nie będę. Każdy ma swoje zdanie i preferencje. Mnie on nijak nie przekonał do siebie. A to, że darmowy, nie zawsze jest korzystne.


Autor tematu
lolos
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9
Posty: 131
Rejestracja: 14 gru 2008, 18:18
Lokalizacja: Tarnobrzeg

#23

Post napisał: lolos » 26 kwie 2012, 23:16

O widze że z kursu to koledzy troche zbaczają.
Wracając do tematu: powiększyłem slot na jakieś 30mm i śmiga pięknie...


tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Posty: 1193
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

#24

Post napisał: tomcat65 » 26 kwie 2012, 23:20

To opisz dokładniej, czy wg podanego przepisu zrobiłeś ? bo czeka mnie podobny zabieg i byłyby już wytyczne :).


Autor tematu
lolos
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9
Posty: 131
Rejestracja: 14 gru 2008, 18:18
Lokalizacja: Tarnobrzeg

#25

Post napisał: lolos » 27 kwie 2012, 00:05

Na pierwszej stronie postu są dwa zdjęcia moich tarcz. Tą po prawej z jedną dziurką M10 przerobiłem na tarczę ze zgrabnym slotem (wymiar mogę podać jutro jeśli chcesz), ciąłem na oko szlifierką co by czasu nie tracić i śmiga.
Wrzucę fotki jutro.

PS: chciałbym spróbować gwintowania ale nie mam żadnego kodu (nigdy tego nie robiłem), czy istnieje jakiś generator do robienia gcodu dpod mach3. W mach3 jest jeden ale do calowych gwintów chyba a ja potrzebuje metryczne. Powiedzmy coś do śruby M20.


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 13950
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

#26

Post napisał: kamar » 27 kwie 2012, 05:36

Spróbuj tak :
G76 P2 Z-30 I-0.1 J0.2 K1.1 r1
gdzie :
P - skok
Z - długość gwintu
I - pierwsze przejście ( z "-" zewnętrzny, z "+" - wewnetrzny)
J - ile na przejście
K - głębokość gwintu.
Calowy robisz tak samo tyle że skok przeliczasz na mm.

W darmowym programie działa :)

Przy okazji wyszedł Ci niezły dowcip :)
Napisałeś - zrobiłem, śmiga- koledzy ,jak się gwintuje ?
Jak zrobisz pare gwintów na kilka przejść, zakończysz program, odjedziesz w najdalszy punkt tokarki, uruchomisz program i trafi w starą nitkę, będziesz mógł tak napisać :)
:)


tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Posty: 1193
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

#27

Post napisał: tomcat65 » 27 kwie 2012, 10:20

Jak mówią koledzy linuxowcy, najczęściej, zajrzyj do manuala :). Co prawda po angielsku jest.
A w samym programie masz kreatory, tu 'lathe threading' , po wpisaniu danych wygeneruje kod.


Autor tematu
lolos
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9
Posty: 131
Rejestracja: 14 gru 2008, 18:18
Lokalizacja: Tarnobrzeg

#28

Post napisał: lolos » 29 kwie 2012, 00:40

'lathe threading' robi calowe gwinty.
Kod od kolegi kamar wiesza mi mach3....
PS: Nie mam czasu na lektury, potrzebuje tylko sprawdzić czy tokara daje rade z tym enkoderem????


tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Posty: 1193
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

#29

Post napisał: tomcat65 » 29 kwie 2012, 01:07

Jeśli Mach'a masz na cale ustawionego, to i w calach robi. Zmień na mm.
Wiedza nie nie bierze się znikąd, poczytać trzeba.
Kod kol. 'kamar'a jest dobry, a gdybyś czytał, wiedziałbyś, co zmienić.


Autor tematu
lolos
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9
Posty: 131
Rejestracja: 14 gru 2008, 18:18
Lokalizacja: Tarnobrzeg

#30

Post napisał: lolos » 29 kwie 2012, 23:13

Dobra, dobra sam dam sobie rade....
Załączam zdjęcie mojej tarczy do encodera...
Czy gwintowanie bedzie śmigać jeszcze nie wiem...
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”