Ustawianie narzędzi DS - 30 SSY

Problemy z ustawianiem narzędzi BOT/VDI hybrydowa głowica

Dyskusje na temat maszyn HAAS
Awatar użytkownika

maras-1232
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3
Posty: 24
Rejestracja: 07 lip 2015, 20:47
Lokalizacja: haas st25 i st35y

Re: Ustawianie narzędzi DS - 30 SSY

#21

Post napisał: maras-1232 » 15 kwie 2018, 09:17

WZÓR pisze:
14 kwie 2018, 23:53
maras-1232 pisze:
14 kwie 2018, 10:52
Wczoraj miałem chwile wolnego czasu i postanowiłem pokombinowac z ustawieniem noza w oprawie
założyłem czujnik zegarowy na uchwyt ,jeden nuż do VDI a drugi BOT jak na zał. zdjęciach
https://zapodaj.net/35c935c42d4bd.jpg.html
https://zapodaj.net/b5059d033ef78.jpg.html
na pierwszym zdjęciu jest oprawa VDI ostrze noża dotyka kulki czujnika
natomiast (na drugim zdjęciu widać BOT) zauważyłem że odstaje jakieś 0.8 mm od czujnika .
Zacząłem kombinować z tym bolcem na głowicy,regulacji to tam za wielkiej nie ma jakieś 0.6 mm
brakuje jeszcze 0.2 dyszki .
po tym zabiegu wydaje mi sie ze jest lepiej ,jeszcze tylko te 2 dyszki :) ( tylko jak?)i może to będzie to.
Sugeruję udać się na warsztaty technologiczne w regionie.

http://www.abplanalp.pl/warsztaty/

..... niech asy pokażą jak sie to ustawia.

Mariusz.
Ostatnio miałem nieprzyjemne zdarzenie z sondą :roll: i w najbliższym czasie będzie u mnie serwisant wiec sie go zapytam niech sie wykaże :mrgreen:



Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 6061
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Ustawianie narzędzi DS - 30 SSY

#22

Post napisał: WZÓR » 15 kwie 2018, 11:32

maras-1232 pisze:
15 kwie 2018, 09:17
WZÓR pisze:
14 kwie 2018, 23:53
maras-1232 pisze:
14 kwie 2018, 10:52
Wczoraj miałem chwile wolnego czasu i postanowiłem pokombinowac z ustawieniem noza w oprawie
założyłem czujnik zegarowy na uchwyt ,jeden nuż do VDI a drugi BOT jak na zał. zdjęciach
https://zapodaj.net/35c935c42d4bd.jpg.html
https://zapodaj.net/b5059d033ef78.jpg.html
na pierwszym zdjęciu jest oprawa VDI ostrze noża dotyka kulki czujnika
natomiast (na drugim zdjęciu widać BOT) zauważyłem że odstaje jakieś 0.8 mm od czujnika .
Zacząłem kombinować z tym bolcem na głowicy,regulacji to tam za wielkiej nie ma jakieś 0.6 mm
brakuje jeszcze 0.2 dyszki .
po tym zabiegu wydaje mi sie ze jest lepiej ,jeszcze tylko te 2 dyszki :) ( tylko jak?)i może to będzie to.
Sugeruję udać się na warsztaty technologiczne w regionie.

http://www.abplanalp.pl/warsztaty/

..... niech asy pokażą jak sie to ustawia.

Mariusz.
Ostatnio miałem nieprzyjemne zdarzenie z sondą :roll: i w najbliższym czasie będzie u mnie serwisant wiec sie go zapytam niech sie wykaże :mrgreen:
Obyś się nie zdziwił.

Mariusz.
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Jonathan Carroll


Autor tematu
krayerster
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 7
Posty: 25
Rejestracja: 28 kwie 2013, 10:54
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Ustawianie narzędzi DS - 30 SSY

#23

Post napisał: krayerster » 05 sie 2018, 09:38

Cześć wszystkim. Sorry, że dopiero teraz odpisuje, ale miałem trochę kocioł z serwisem maszyny.

Była kolizja i okazało się, że podkładki dystansowe pod głównym wrzecionem były za grube o niecałe 0.2mm.
I pod głowice zostały podłożone podkładki dystansowe 0,15mm. Nie do końca uważam, że to było zasadne ale to inna sprawa.

W każdym razie narzędzia zostały delikatnie "zadarte" ku górze.
Wychodzi na to, że wszystkie narzędzie typu BOT musimy ustawiać na czujniki, dokręcać i ustawiać korekcję Y aby ustawić poprawnie.

Podejrzewam, że problemy z drżeniem wnikają w moim przypadku głównie ze sztywności układu.
Mam nagrany filmik gdzie przyłożyłem czujnik o dokładności 0.01 mm i zaobserwowałem, że jak pchnę głowicę ręką jestem w stanie "przepchnąć" ją fizycznie o nawet 0.08mm! Kolega później sprawdzał samemu jak się zaparł to 0.15 mu się udało wycisnąć.
Oczywiście "waraca" do swojego pierwotnego położenia, ale mocno mi się wydaje, że bez luzowe śruby i wózki dostały luzów :) ehh.

Na razie geometrycznie detale wychodzą OK.

1. Pytanie czy głowica powinna dać się przepychać?
2. Czy uważacie, że obecność osi Y znacznie wpływa na sztywność układu?
3. Czy można dorobić sobie konika do tej maszyny i podpierać kontrolując przeciążenie osi B?

Macie jakieś pytania?

Pozdrawiam


cosmonet
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 233
Rejestracja: 01 sty 1970, 01:00
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Ustawianie narzędzi DS - 30 SSY

#24

Post napisał: cosmonet » 05 sie 2018, 14:44

Witam,

1. Nie,
2. Nie. Przetestowane na Doosan LYNX220. Chociaż tokarka to nie frezarka.
3. Tak ... pewnie chcesz zrobić tak jak ja na Doosan LYNX220. Kieł w drugie wrzeciono i podjazd? Z automatu to źle to wychodziło. Ciągłe alarmy (no może nie cały czas), że przeciążona oś B. Ale ręcznie jak najbardziej, wtedy można na monitorze obserwować w % przciążenie osi B, ustalić sobie 'doświadczalnie" max przeciążenia i działać.
Kiedyś Haas SL10, Haas SL20, Haas SL30, Doosan LYNX220. Obecnie Haas SL20.


Autor tematu
krayerster
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 7
Posty: 25
Rejestracja: 28 kwie 2013, 10:54
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Ustawianie narzędzi DS - 30 SSY

#25

Post napisał: krayerster » 09 sie 2018, 16:36

Dzięki za info. :)

Niebawem dotrze do nas Doosan to zobaczymy jak to tam lata..

Myślę, że z maszyną jest coś nie halo.

Pozdro

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „HAAS”