Ustawianie konfiguracji GRBL, czy jest jakiś wygodny program

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
piotr56
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 17
Posty: 179
Rejestracja: 21 sty 2016, 11:35
Lokalizacja: Rzeszów

Ustawianie konfiguracji GRBL, czy jest jakiś wygodny program

#1

Post napisał: piotr56 » 21 wrz 2017, 23:10

Witam
Z konieczności musiałem przeprogramować sterownik do mojej zabawki ( Woodpecker CNC GBRL 0.9 ) by dać nowe życie laserowi.
Po dość długiej walce udało mi się przeprogramować płytkę ( oryginał nie ma bootloadera ), ale ustawienia poszły w niepamięć.
Szukam czegoś wygodnego aby zaprogramować ustawienia GRBL i co ważne je zapamiętać.
Będę jeszcze eksperymentował więc wypada mi zmieniać ustawienia i nie chcę ich odtwarzać poprzez uciążliwe stukanie w klawiaturę.
Będę robił próby na innej mechanice wiec zmiana będzie dotyczyła wielu parametrów.
Mam teraz GRBL 1.1 i kombinuje wyjście PWM TTL do lasera tak by nie tracić możliwości podpięcia starego osprzętu, koncepcja jest gotowa, teraz czeka mnie frezowanie małej PCB pod złączki do nowego lasera.
Gdyby ktoś chciał się bawić w powielanie moich prac to służę informacjami, udało mi się to zrobić bez precyzyjnego lutowania ( tylko jeden kabel lutowany, reszta na kabelkach od Arduino :) ).
Pozdrawiam



Tagi:


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11
Posty: 1651
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#2

Post napisał: upanie » 22 wrz 2017, 10:08

A Grbl-panel sprawdzałeś? http://www.openbuilds.com/newtest/index ... trol.3037/
Ja nigdy go nie używałem ale wygląda na to, że ma jakieś UI do ustawień. Nie wiem czy można jest zapisać/odczytać do pliku.
czilałt...


Autor tematu
piotr56
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 17
Posty: 179
Rejestracja: 21 sty 2016, 11:35
Lokalizacja: Rzeszów

#3

Post napisał: piotr56 » 22 wrz 2017, 16:31

Witam
Coś takiego mi potrzebne :), zassałem i lekki zawód, trzeba będzie instalować Visual Studio...
Jeśli nie spełni nadziei to zrobię sobie plik Excela do edycji i z niego eksport do pliku tekstowego o strukturze plików sterujących GRBL.
Znalazłem zrzut ekranu z czegoś co nazywało się "GRBL setting", niestety nie mogę znaleźć tego programu, być może jest to jakaś zakładka większej całości.
Pozdrawiam


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2274
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

#4

Post napisał: Steryd » 22 wrz 2017, 18:28

Zakładka.
Niestety grbl panel nie zapisze Ci pliku z ustawieniami, poza tym całkiem wygodny...
Też czegoś takiego szukam, w ostateczności będzie printscreen, oststecznie to jest 30 wartości na krzyż, z których zmieniasz z 10.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
piotr56
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 17
Posty: 179
Rejestracja: 21 sty 2016, 11:35
Lokalizacja: Rzeszów

#5

Post napisał: piotr56 » 22 wrz 2017, 22:58

Witam
Odnalazłem to czego szukałem, ale coś mi nie gra, chyba powtórzę programowanie GRBLa do Atmegi.
To okienko jest w GRBL Controller 3.6.2 i to tyle pozytywnych wiadomości :(.
W zakładce Advanced mamy GRBL Settings. na obrazkach w internecie jest tam ładny edytor, niestety u mnie wyświetla się pusty i nie za bardzo znam sposób by coś tam wpisać.
Ps. w międzyczasie zaprogramowałem inną płytkę z podobnym skutkiem, czyli to nie wina GRBL tylko tego programu, poszukam jego innej wersji.
Pozdrawiam


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2274
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

#6

Post napisał: Steryd » 22 wrz 2017, 23:20

Bo tam musisz wpisać komendę, która pobierze z atmegi ustawienia. bodaj $$enter.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
piotr56
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 17
Posty: 179
Rejestracja: 21 sty 2016, 11:35
Lokalizacja: Rzeszów

#7

Post napisał: piotr56 » 23 wrz 2017, 12:21

Witam
Do tego doszedłem, oczywiście na konsoli pojawia się komplet ustawień, ale nie znalazłem sposobu by to wprowadzić do panela edycji.
A tak na boku to nie mówi się "morzna" tylko "morska" :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam


WP Kamil
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 181
Rejestracja: 11 kwie 2014, 11:25
Lokalizacja: Polska

#8

Post napisał: WP Kamil » 27 wrz 2017, 10:02

Słabo szukasz albo nie znasz angielskiego. Mi to zajęło poniżej 2min.
Komenda do resetowania wszystkich ustawień $RST=*
$1=50 wartości zmienej pierwszej ustawiona na 50


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2274
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

#9

Post napisał: Steryd » 27 wrz 2017, 14:39

Pominąłeś tylko drobną kwestię...
piotr56 pisze:odtwarzać poprzez uciążliwe stukanie w klawiaturę.
Można?
Morzna!!!


WP Kamil
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 181
Rejestracja: 11 kwie 2014, 11:25
Lokalizacja: Polska

#10

Post napisał: WP Kamil » 27 wrz 2017, 16:54

Wpisanie 10ciu linijek po 6znaków wyzwaniem... ten post już jest dłuższy...
Do meritum. Przed kompilacja i wgraniem trzeba przejrzeć pliczki w jednym z nich jest konfiguracja domyślna. Tam można stworzyć konfiguracje pod własną nazwą, plik zapisać i podmieniać przed kompilacja i wgraniem nowego softa

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”