Ustawianie konfiguracji GRBL, czy jest jakiś wygodny program

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11
Posty: 1651
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#21

Post napisał: upanie » 30 wrz 2017, 05:36

Nie wierzę, że system ma coś z tym wspólnego. Przyjrzyj się ustawieniom tych programów bo tu musi być rozwiązanie zagadki. Ewentualnie program jest tak dziadowsko napisany, że jakaś różnica od strony systemu wpływ na jego działanie.

[ Dodano: 2017-09-30, 06:04 ]
Znalazłem program, działa mi tylko na WIN10, SourceRabbit G-Code, jest mała tabelka do edycji kodów z opisami funkcji i zapisem!
A gdzie to się zapisuje? Nie znalazłem żadnej możliwości zapisu tych ustawień do pliku.
Chodzi o ten program? https://www.sourcerabbit.com/GCode-Sender/


czilałt...

Tagi:


Autor tematu
piotr56
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 17
Posty: 179
Rejestracja: 21 sty 2016, 11:35
Lokalizacja: Rzeszów

#22

Post napisał: piotr56 » 30 wrz 2017, 11:55

Witam
Tak to ten program.
Zapis po kolei wciskamy SYSTEM-> GRBL Settings -> Savs settings
Niestety zapis odbywa się tylko do EEPROMu, przynajmniej nie znalazłem innego miejsca, ale jest jakieś światełko w tunelu bo tabelka która się ukazuje wyświetla komplet parametrów na jednym ekranie i można zrobić zrzut do obrazka.
Szukam dalej :)
Postaram się zrobić zrzut EEPROM, może na jego podstawie uda mi się coś wymyśleć.
Pozdrawiam

Nowe znalezisko !!!
Laser GRBL 2.8.6 po połączeniu z Arduino ma export config i import config i w przeciwieństwie do poprzednika zapisuje konfigurację na dysku, polecam :).


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11
Posty: 1651
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#23

Post napisał: upanie » 01 paź 2017, 06:33

Niestety zapis odbywa się tylko do EEPROMu
No właśnie. Do pliku nigdzie nie ma. No ale da się to dorobić bo to w Javie napisane.
Skoro jednak znalazłeś to co Cię interesuje to szkoda czasu.
czilałt...


Autor tematu
piotr56
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 17
Posty: 179
Rejestracja: 21 sty 2016, 11:35
Lokalizacja: Rzeszów

#24

Post napisał: piotr56 » 01 paź 2017, 21:52

Witam
upanie zwróć uwagę na mój późniejszy dopisek, Laser GRBL zapisuje konfigurację na dysku, u mnie tylko w Windows 10, Windows 7 64bit odmówił w tej funkcji współpracy.
Zapis jest do czystego pliku tekstowego i można go edytować tworząc sobie komplet gotowych wsadów.
Zastanawiam się nad różnicami w interpretacji GRBL, teoretycznie wszystko powinno współpracować bez problemu z różnymi programami, ale jak zauważyłem tak nie jest!
Dysponuję tylko dwoma zestawami:
- Arduino UNO + CNC Shield;
- Woodpecker CNC GRBL 0.9.
Mogę jeszcze sklecić coś na Arduino NANO i ewentualnie Arduino MEGA, bo z takimi opisami się spotkałem i skompletowanie części nie jest jakimś dużym wydatkiem.
Moja propozycja jest następująca, może stworzymy listę hardware i firmware oraz listę kompatybilnego z nimi oprogramowania?
Zauważyłem, że działanie sprzętu w zależności od firmware jest diametralnie różne, dla przykładu Woodpecker z oprogramowaniem oryginalnym GRBL działa z SourceRabbit, natomiast w Laser GRBL maszyna jedzie nieustannie w osi Y, z innym oprogramowaniem silniki wcale się nie kręcą....
Ja już dochodzę do informacji mnie interesujących, ale szkoda by nowi miłośnicy CNC nie musieli wyłamywać otwartych drzwi.
Pozdrawiam


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11
Posty: 1651
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#25

Post napisał: upanie » 02 paź 2017, 06:06

Windows 7 64bit odmówił w tej funkcji współpracy.
W jaki sposób objawiła się odmowa?
Ja właśnie używam Win 7 64bit i u mnie działa bez problemu.

Co do kompatybilności to używałem kilku programów w połączeniu Arduino UNO i każdy działa tak samo.
Tylko, że jak do tej pory używałem jedynie ręcznego przesuwania żeby sprawdzić współpracę ze sprzętem.
czilałt...


Autor tematu
piotr56
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 17
Posty: 179
Rejestracja: 21 sty 2016, 11:35
Lokalizacja: Rzeszów

#26

Post napisał: piotr56 » 02 paź 2017, 09:21

Witam
Precyzuję, w każdym programie który posiadam przy wywołaniu GRBL Settings pojawia się puste okno, to znaczy z opisem kolumn i przyciskami na dole, ale bez treści wypełnionej ustawieniami GRBLa.
Tak jest dla Windows 7 64bit, w Windows 10 z tego co zauważyłem programy uruchamiają się prawidłowo. Oba systemy zabezpieczone tym samym antywirusem ( ESET ) dodatkowo czyszczone okresowo programami do wykrywania błędów w rejestrach.
Programy działają różnie, co w pewnych funkcjach jest uzasadnione, dla przykładu odwrócenie osi zależnie od tego czy program jest konfigurowany dla bramy czy tez dla ruchomego stolika.
Inne dla odmiany nie chcą mi ruszać silnikami, dla przykładu Benbox ( pasowałby mi idealnie ), lub też cały czas kręcą silnikiem w jednej osi ( układ sprawny bo działa bez problemu z LaserFire czy też SoyrceRabbit ).
Gubię się, dlatego robię sobie tabelkę co z czym współpracuje bezkonfliktowo.
Pozdrawiam


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11
Posty: 1651
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#27

Post napisał: upanie » 02 paź 2017, 09:36

Ok, ale nie pomogę bo u mnie wszystko działa tak jak działać powinno.
czilałt...


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2275
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

#28

Post napisał: Steryd » 02 paź 2017, 11:35

czy to nie będzie kwestia sterowników FTDi, albo wCH? Przeca to nie jest zakodowane, tylko przełożone na hex. Jak nie widać, to musi ginąć po drodze... (może kabel masz za cienki i dane nie przechodzą ;) )
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
piotr56
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 17
Posty: 179
Rejestracja: 21 sty 2016, 11:35
Lokalizacja: Rzeszów

#29

Post napisał: piotr56 » 02 paź 2017, 11:54

Witam
Upanie , sprawdź w takim razie czy Benbox Ci działa, jestem bardzo ciekawy...
Steryd, to raczej nie problem kabla ani sterownika, nawet kabla nie wypinam z komputera, zmieniam firmware i działa dobrze, źle lub wcale... To co transmituje komputer widzę na konsoli i tam nie ma przekłamań, bo prostokąt to kilka instrukcji które widzę podczas rysowania..
Zawsze mogę się podpiąć do blaszaka z Rx Tx i pominąć konwertery z USB, ale nie sądzę by to było powodem.
Pozdrawiam


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11
Posty: 1651
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#30

Post napisał: upanie » 02 paź 2017, 11:57

Daj namiar na to bo ja chyba za głupi jestem aby to znaleźć ot tak.
czilałt...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”