Ustawianie konfiguracji GRBL, czy jest jakiś wygodny program

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Mike402
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 2
Rejestracja: 30 mar 2017, 21:57
Lokalizacja: Lublin

#11

Post napisał: Mike402 » 27 wrz 2017, 17:59

A próbował kolega Universal Gcode Sender? Mam u siebie wersję 2.0 (nightly) i działa jak trzeba. Edytowalna tabelka z konfiguracją jest pod Settings -> Firmware Settings.



Tagi:


Autor tematu
piotr56
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 17
Posty: 179
Rejestracja: 21 sty 2016, 11:35
Lokalizacja: Rzeszów

#12

Post napisał: piotr56 » 28 wrz 2017, 15:13

Witam
Niestety nic się nie pokazuje, puste okienko podobnie jak w innych programach.
Sterownik jest rozpoznawalny i wyświetla parametry w konsoli poprawnie.
Ktoś pisał że 10 parametrów i koniec...
Ja naliczyłem 50, a ponieważ eksperymentuję z różnymi wsadami firmware to jest to uciążliwe, na dodatek łatwiej byłoby mi wpisać wartość przesuwu niż jakiś parametr z dolarem.
Niedawno męczyłem się z brakiem przesuwu we wszystkich osiach, bo inna wersja firmware wykosiła mi selektywnie kilka parametrów z EEPROMu, a brak parametru przy $ jest trudniejszy do zauważenia niż w tabeli z opisem.
Propozycja kompilacji poprawionej wersji jest interesująca, ale jestem sprzętowcem i nigdy nie bawiłem się w kompilację. Nie zwróciłem nawet uwagi w jakim języku jest to pisane, pewnie w C i znowu trzeba się będzie uczyć...
Niestety niektóre firmware nie są publikowane ze źródłami co uniemożliwia włączenie takiej edycji.
Zaczynam podejrzewać, że to Windows7 64 bit robi mi takie kłopoty z parametrami, bo już kilka programów które mam wyświetla pustą tabelę do edycji.
Pozdrawiam
Ps. Jeśli ktoś posiada dobrze działający sterownik to byłbym wdzięczny za zrzut ekranu parametrów, szczególnie interesuje mnie GRBL 1.1f na Arduino UNO oraz Woodpecker GRBL CNC 0.9


WP Kamil
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 181
Rejestracja: 11 kwie 2014, 11:25
Lokalizacja: Polska

#13

Post napisał: WP Kamil » 28 wrz 2017, 18:03

Kolego nie musisz uczyć się C. Tak, jest to pisane w jęyku C przerobionym na potrzeby arduino.
I tak ściągasz zip'a z kodem, tam jest w pacuszcze pliczek defaults.h tam są konfiguracje o których pisałem, parametry są przejżyście opisane w komentarzach co i do czego służy. Ty nie wpisujesz żadnych komend tylko zmieniasz wartości. Potem już standardowo otwierasz wszystko w środowisku arduino i uploadujesz na płytkę. Ten plik możesz czytać w dowolnym edytorze tekstu, ale najlepiej chyba w środowisku Arduino IDE- tam najpewniej będziesz miał pokolorowany kod i przez to lepiej widać co się dzieje.
W defaults.h masz kilka customowych konfiguracji i wiem że można się między nimi przełączać, ale robiłem to w wersji 0.6 jakieś 5lat temu to musiałbyś doczytać co i jak. Generalnie nie wykręcaj się tym że jesteś sprzętowcem, czytaj Wiki ze strony GRBL, pootwieraj te pliczki z kodem to może coś Ci się rozjaśni, ale koniecznie przejżyj defaults.h
Ps. U mnie GRBL śmigał puki mi się nie znudził ok. pół roku- najmniejszych problemów z czymkolwiek (miałem orginalną ARDUINO MEGA działałem pod UBUNTU 12.04LTS) Wiem natomiast, że w wymagających aplikacjach takich jak GRBL niewskazane jes korzystać z nieorginalnych płytek, szkoda nerwów


Autor tematu
piotr56
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 17
Posty: 179
Rejestracja: 21 sty 2016, 11:35
Lokalizacja: Rzeszów

#14

Post napisał: piotr56 » 28 wrz 2017, 19:51

Witam
Dzięki za naprowadzenie na temat :).
Szukam wszystkich elementów układanki które mogą stwarzać problemy, więc mam jeszcze jedno pytanie. Czy jesteś w stanie odczytać fuse bity?
Co do klonów Arduino to procesor jak procesor, wiem że są kłopoty z konwerterami USB/COM ale z tym potrafię sobie poradzić nawet podpinając procesor bezpośrednio pod COMa.
Mam i oryginał i klony i sterownik Woodpecker, od strony procesora wszystko wygląda identycznie, te same piny, czasami bardziej lub mniej rozbudowany tor zasilający i wszystkie z tych płytek pracują u mnie identycznie.
Pozdrawiam


WP Kamil
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 181
Rejestracja: 11 kwie 2014, 11:25
Lokalizacja: Polska

#15

Post napisał: WP Kamil » 28 wrz 2017, 22:42

Fuse bity to chyba grubszy temat przy programowaniu mikrokontrolerów. Tu nie ma po co ich blokować jeśli dostępny jest kod źródłowy GRBL w C. Ale mogę się mylić, nie zagłębiałem się nigdy w temat.

Mikroprocki to wrażliwe draństwo, coś może siać bo tak zgubić nagle parametry wgrane na EPROM, z drugiej strony jak by coś uwaliło to całość by wisiała a nie poleciało kilka parametrów z pamięci. http://mikrokontrolery.blogspot.com/201 ... bitow.html Tu jak kolega chce sobie namieszać w głowie to proszę. Ale napiszę tak: to ma działać. Wgrać na płytkę, odpalić skonfigurować parametry i to musi hulać bez wnikania w kod czy fus'y.
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2017, 23:18 przez WP Kamil, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor tematu
piotr56
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 17
Posty: 179
Rejestracja: 21 sty 2016, 11:35
Lokalizacja: Rzeszów

#16

Post napisał: piotr56 » 28 wrz 2017, 22:56

Witam
Fusy to nic kłopotliwego :) tylko trzeba mieć programator lub drugie Arduino by je czytać.
Musiałem wgrać do Woodpeckera bootloader żeby płytka mogła pracować w Estlcam i to mi działa, natomiast w Benbox Laser nie rusza mi silnikami a przydałby się taki program do drobnej grawerki ( płytki czołowe do małej elektroniki ).
W zasadzie to fusy i Windows 10 pozostały mi do sprawdzenia i rozwiązania zagadki Benboxa, nawet ich firmowy GRBL nie pomaga :(.
Pozdrawiam


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11
Posty: 1651
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#17

Post napisał: upanie » 29 wrz 2017, 05:04

Nie myśl, że zamiana Windows 7 na 10 coś Ci naprawi. To nie problem windows-a.
Z czego chcesz te fusy? Zasadniczo to nie trzeba ich zmieniać ale jak z Arduin UNO to mogę odczytać z tym, że pewnie da się to znaleźć w sieci.
czilałt...


Autor tematu
piotr56
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 17
Posty: 179
Rejestracja: 21 sty 2016, 11:35
Lokalizacja: Rzeszów

#18

Post napisał: piotr56 » 29 wrz 2017, 10:37

Witam
Czasami zmiana systemu zaskakuje... Męczyłem się tydzień z moimi programatorami których mam kilka i żaden nie chciał mi współpracować z Atmel Studio na Windows 7 64bit, dziwne bo nie ma żadnych ostrzeżeń na ten temat w sieci. Zainstalowałem Atmel Studio na Windows 10 32bit i o dziwo programatory ożyły ( między innymi oryginalne Atmelowskie Dragon i MKII ).
O dziwo programowanie Arduino przez Arduino działało i tu i tu.
Fusy przydałyby mi się ze sprawnie działającego sterownika, bo Woodpecker nie miał bootloadera i musiałem go wprogramować, co prawdopodobnie zmieniło fusy, na co nie zwróciłem uwagi.
Pozdrawiam


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11
Posty: 1651
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#19

Post napisał: upanie » 29 wrz 2017, 11:26

No tak ale z programatorami to zapewne chodziło o sterowniki a tu mamy do czynienia z jakimś problemem w programie.
Sprawdzę to bo właśnie kończę drutować swoją zabawkę i pobawię się trochę tymi programikami. Jednak znając to ile czasu mam to pewnie potrwa tygodnie :evil:

[ Dodano: 2017-09-29, 16:40 ]
No i cud, skończyłem ciągnąć druty :mrgreen:
Postanowiłem ponownie pobawić się ustawieniami GRBL no i faktycznie słabo to wygląda.
GRB Panel nie ma opcji zapisywania do pliku ustawień GRBL. Szkoda, że jest w visual basicu bo bym dorobił.
Candle jest w C++ i QT i jest całkiem spoko więc jak nie znajdę niczego sensownego to dorobię możliwość żonglowania ustawieniami.
Wieczorem pobawię się bCNC jak nie padnę na twarz bo wstałem o 3:20 rano :twisted:
czilałt...


Autor tematu
piotr56
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 17
Posty: 179
Rejestracja: 21 sty 2016, 11:35
Lokalizacja: Rzeszów

#20

Post napisał: piotr56 » 29 wrz 2017, 20:43

Witam
Znalazłem program, działa mi tylko na WIN10, SourceRabbit G-Code, jest mała tabelka do edycji kodów z opisami funkcji i zapisem!
Za to GRBL Control działa mi z przesuwami około 100 mniejszymi niż na WIN7 :) śmieszne i wkurzające.
Nie rozumiem jak na dwu systemach program może chodzić diametralnie różnie, pewnie trzeba poczyścić system ze zbędnych programów, może jakieś sterowniki się gryzą ze sobą.
Muszę sprawdzić Benboxa czy on rzeczywiście nie działa, czy też kręci 100 razy wolniej i wtedy nie słychać silników...
Słabo widzę i nie wychodzi mi ustawianie skupienia na laserze... :( pewnie zaprzęgę kamerkę do pomocy i dokonam wyboru stabilnego programu do palenia w laminacie grawerskim.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”