TUD-50 problem z pompą oleju

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.
Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 4225
Rejestracja: 28 wrz 2007, 09:32
Lokalizacja: Bydgoszcz

#11

Post napisał: BYDGOST » 23 gru 2010, 17:46

Ja mam podobną pompkę, ale od piły chyba i zastanawiam się czy tych kamieni nie zastąpić wałeczkami z tworzywa sztucznego. Wałki tak jak i kamienie powinny być dobrze dopasowane, ale przesuwać się bez zacięć.


Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

Tagi:


rolin
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 8
Posty: 65
Rejestracja: 23 sty 2015, 22:50
Lokalizacja: Sosnowiec

#12

Post napisał: rolin » 22 gru 2016, 22:07

Żeby nie otwierać nowego tematu pociągnę dalej ten. Mam nadzieję, że nie jest za późno. Oczywiście też mam problem z pompką, jak ją zaleję ręcznie to wypluje co zalałem ale pociągnąć olej z reduktora nie ma opcji. Pomierzyłem części składowe pompy i jak na rysunku widać ruchomy pierścień (2) ma 0,035 luzu w stosunku do obudowy (3) a tuleja (1) z wycięciami pod kamienie jest węższa od pierścienia o 0,002. Czy takie luzy są ok, czy trzeba przeszlifować obudowę w celu zmniejszenia luzu? Czy kamienie powinny mieć wysokość taką samą jak tuleja w której siedzą, bo u mnie są minimalnie niższe i zastanawia mnie czy może mieć to wpływ na jej pracę. Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

Pozdrawiam
R
Załączniki
pompa_TUD.png
pompa_TUD.png (11.38 KiB) Przejrzano 363 razy


piotrfire
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 326
Rejestracja: 01 lis 2012, 14:20
Lokalizacja: prawie wrocław

#13

Post napisał: piotrfire » 22 gru 2016, 23:26

Może jest źle złożona? Te pompy są problematyczne na forum jest o niej kilka wątków. Ja mam nową , po remoncie reduktora nie potrafię jej poprawnie złożyć choć w połowie mam sprawną smaruje tylko na prawych obrotach a jako że lewe używam sporadycznie odpuściłem .


rolin
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 8
Posty: 65
Rejestracja: 23 sty 2015, 22:50
Lokalizacja: Sosnowiec

#14

Post napisał: rolin » 23 gru 2016, 07:51

Złożona jest raczej dobrze, z resztą jak już się dojdzie jak ona pracuje to wydaje mi się, że ciężko jest ją źle poskładać. Cała pompa to raptem kilka elementów.


piotrfire
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 326
Rejestracja: 01 lis 2012, 14:20
Lokalizacja: prawie wrocław

#15

Post napisał: piotrfire » 23 gru 2016, 09:30

A masz ją jakkolwiek uszczelnioną (silikon , uszczelka papierowa)?


rolin
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 8
Posty: 65
Rejestracja: 23 sty 2015, 22:50
Lokalizacja: Sosnowiec

#16

Post napisał: rolin » 23 gru 2016, 09:55

tak, między korpusem a deklami jest silikon.


piotrfire
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 326
Rejestracja: 01 lis 2012, 14:20
Lokalizacja: prawie wrocław

#17

Post napisał: piotrfire » 23 gru 2016, 10:13



rolin
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 8
Posty: 65
Rejestracja: 23 sty 2015, 22:50
Lokalizacja: Sosnowiec

#18

Post napisał: rolin » 23 gru 2016, 20:40

Tak, czytałem wcześniej, jednak nikt nie pisze w jaki sposób udało mu się uruchomić pompę chociaż na prawych obrotach! Taka informacja na pewno byla by cenna.


piotrfire
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 326
Rejestracja: 01 lis 2012, 14:20
Lokalizacja: prawie wrocław

#19

Post napisał: piotrfire » 23 gru 2016, 22:47

Myślę że kluczowe są tu kamienie mosiężne i grubość pierścieni ale nawet jak poprosiłem o pomoc człowieka z serwisu starych tokarek nie potrafił tego poprawnie złożyć i uruchomić.Zaczynam się zastanawiać nad jakąś altenatywą , biorąc pod uwagę cenę nowej pompy warto się pokusić


rolin
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 8
Posty: 65
Rejestracja: 23 sty 2015, 22:50
Lokalizacja: Sosnowiec

#20

Post napisał: rolin » 24 gru 2016, 10:15

Jak się nie uporam że swoją, to pewnie skończy się na nowej.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”